45 günde büyüyen buğday tohumu üretildi! Dekarda 800 kilo ürün veriyor

45 günde büyüyen buğday tohumu üretildi! Dekarda 800 kilo ürün veriyor
Türkiye'de tarımsal üretimi geliştirmek için yapılan çalışmalara bir yenisi daha eklendi. Bu kapsamda 45 günde büyüyen buğday tohumu üretildi. Ata tohumu olduğu belirtilen bu tohum dekarda 800 kilo ürün veriyor.

Türkiye'nin tarımsal üretimde kaliteyi artırma çalışmaları hız kazandı. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) ile bir bulgur fabrikası tarafından ortaklaşa yürütülen proje kapsamında ıslah edilen Ahmet buğdayının tohumları, deneme çalışmaları kapsamında ikinci kez ekildi.

aa-20241127-36305196-36305194-islah-edilen-ata-tohumu-ahmet-bugdayi-ikinci-ekim-sezonunda-toprakla-bulustu.jpg

"BAZI ÇİFTÇİLERİMİZ YÜKSEK VERİM ALDI"

KMÜ Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nevzat Aydın, AA muhabirine, Türkiye'nin buğday genetik mirasında dünyanın en güçlü ülkelerinden biri olduğunu söyledi.

aa-20241127-36305196-36305192-islah-edilen-ata-tohumu-ahmet-bugdayi-ikinci-ekim-sezonunda-toprakla-bulustu.jpg

Duru Bulgur firmasıyla 2018'de başladıkları projede Ahmet buğdayının ıslahında yeni bir yöntem olan hızlı ıslah yöntemini kullandıklarını anlatan Aydın, "Tohum geliştirme çalışmalarını çok kısa bir sürede hızlı ıslah yöntemiyle başardık. Ata tohumu Ahmet buğdayını hem koruma altına alalım hem de mirasını gelecek nesillere aktaralım istedik. Çalışmalarımız laboratuvar ve üniversite şartlarında 2 yılda tamamlandı. İki yıl sonrasında da arazi çalışmalarına başladık. Geliştirdiğimiz tohumlar için üretim izni aldık. 2025'te tescil denemelerimizin sonuçları belli olacak. Bu süreçte buğdayımızın tarla testleri, denemeleri çiftçiler tarafından üretimi gerçekleştirildi." diye konuştu.

HALK ARASINDA 45 GÜNLÜK BUĞDAY OLARAK BİLİNİYOR

Duru Bulgur Yöneticisi Emin Duru, buğday tohumlarının ekimde toprakla buluşması gerektiğini ancak iklim değişikliği nedeniyle ekim döneminin kasıma sarktığını dile getirdi.

aa-20241127-36305196-36305193-islah-edilen-ata-tohumu-ahmet-bugdayi-ikinci-ekim-sezonunda-toprakla-bulustu.jpg

Ahmet buğdayının dışının kepeğinin ve karın yarığının az, buğdayın biraz daha topak yapıda olduğunu anlatan Duru, "Yüzyıllar önce ekilen bir buğday çeşidi. '45 günlük buğday' diye de bilinir. Martta ekilse de yetişebilen bir buğday. Küresel ısınmanın etkisi çok oldu. Buğdayda artık yeterli verim alınmıyor. Daha kısa sürelerde soğukluk ihtiyacı az olan buğdayların daha yararlı olacağını düşünüyoruz. Bu proje böyle başladı. Küresel ısınma ve kuraklığın konuşulduğu dönemde Ahmet buğdayının faydalı olacağını düşünüyoruz. Suyu ne kadar az kullanırsak geleceğe o kadar iyi miras bırakmış oluruz." dedi.

aa-20241127-36305196-36305191-islah-edilen-ata-tohumu-ahmet-bugdayi-ikinci-ekim-sezonunda-toprakla-bulustu.jpg

DEKARDAN 800 KİLOGRAM ÜRÜN ELDE EDİLDİ

Merkeze bağlı Burunoba köyünde çiftçilik yapan Faruk Akdoğan da 2 yıldır Ahmet buğdayı ektiğini, dekardan 800 kilogram ürün aldığını, Ahmet buğdayının diğer emsallerine göre daha yüksek fiyattan alındığını söyledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum