301 Şehit Madenci Anısına Topraktan Baretler Yapılıyor

301 Şehit Madenci Anısına Topraktan Baretler Yapılıyor

Eskişehir Tepebaşı Belediyesi’nin ev sahipliğini yaptığı 8. Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu'nda eserler yavaş yavaş şekilleniyor. Sempozyuma 6'sı yurt içinde 5'de yurt dışından 11 sanatçı katılıyor. Sempozyum bu sene Soma’da...

Eskişehir Tepebaşı Belediyesi’nin ev sahipliğini yaptığı 8. Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu'nda eserler yavaş yavaş şekilleniyor. Sempozyuma 6'sı yurt içinde 5'de yurt dışından 11 sanatçı katılıyor. Sempozyum bu sene Soma’da maden faciasında hayatını kaybeden 301 maden şehidine adandı. Sempozyuma katılan Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü Öğretim Görevlisi Özgür Kaptan’ın çalışması ise oldukça dikkat çekici. Kaptan, Soma faciasında hayatını kaybeden 301 maden işçisinin anısına, üzerinde 301 baretin yer alacağı bir kapı yapacak.

Özgür Kaptan çalışmasının amacını şöyle açıkladı: ‘‘Buradaki projem soma maden işçileri anısına büyük bir kapı yapmak. 500 parçadan oluşuyor kapı ve yere açılıyor. Üzerinde ölen 301 maden işçimizin bareti var. Baretler lüfyet ve kapıya monte edeceğim hepsini. Bu projede Soma konusu verildiğinde çok heyecanlandık. Somayı anlatmak hepimiz için anlamlı. Konunun Soma olmasıyla da enerjimiz iki katına çıktı.’ ’dedi.

Kaptan, kapının özellikleriyle ilgili de şunları ifade etti: Kapı bir buçuğa üç metre olacak. Kapı yarım aralık olacak. 'İçeride kalan madencilerin çıkabilmesi için' diye bir sloganım var. Yarım aralık kapı açıldığında, içinde bir kömür yığını olacak, çimenlerden yere açılabilen bir kapı hem toprağa açılışı simgeliyorum toprak sempozyumu ile ilgi hem de madene bir gönderme yapıyorum. Maden kapısıymış gibi kapı, yaklaşık 500 parçadan oluşuyor, çevresiyle birlikte."

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.