30 yıllık cam hikayesi

30 yıllık cam hikayesi
Kulesite’de açtığı standda cam üfleme sanatını tanıtan Mehmet Emin Gelir, 30 yıldır cama şekil veriyor. Gelir, “Günümüzde usta çırak ilişkisi bitti. Cam üfleme sanatı yaşatılmalı” çağrısında bulundu.

Günümüzde Geleneksel El Sanatları’ndan farklılık göstererek modern sanatlardan biri haline gelen cam üfleme alev karşısındaki soğuk camın, üfleme yöntemiyle şekilleniyor. “Cam sanatı dikkat isteyen bir iştir” diyen 30 yıllık usta Mehmet Emin Gelir “Bir anlık dalgınlık ya da ufak bir dikkatsizlik bütün emeklerinizi boşa çıkartabilir. Cam üfleme sanatı, geçmişi çok eskiye dayanan zevkli bir sanattır. Cam sanatçıları, camı birbirinden farklı formlara sokarak inanılmaz güzellikte objeler oluşturmaktır. Bu camlar süs malzemesi olarak kullanılabilir. Cam sanatı emek ve dikkat isteyen bir iştir. Cam üfleme sanatı, çok eski zamanlardan bugüne devam eden bir sanattır. Eskiden teknoloji bu kadar gelişmiş olmadığı için bu sanatı yapmak biraz daha zordu ancak günümüzde birçok insan hobi olarak cam üfleme sanatıyla ilgilenmektedir. Cam, 1300-1500 derece sıcaklarda akışkan bir maddedir. Fırından alırken içi boş bir çubuk kullanılır. Bu çubuğun uç kısmından biraz üflenir ve soğuması için bırakılır. Farklı aletlerle şekil verilerek bir objeye dönüştürülür. Eğer büyük bir obje meydana getirilmek isteniyorsa tekrar sıcak cama batırılabilir. Üfleme işlemi esnasında çubuğu sürekli döndürmek gerekir. Camın üfleme işlemi sırasında cam boyaları kullanarak istenilen renkte camlar oluşturulabilir. Üfleme sırasında kalıplardan da yardım alınarak farklı şekiller yapılabilir. Cama farklı şekiller vermek için sıcak ve erimiş haldeki cam, kalıplara dökülerek fırına atılabilir. Bu şekilde büyük cam objeler meydana gelir” dedi. Aslen Muşlu olan ve küçük yaşta bir atölyeye girerek cam sanatını çıraklıktan öğrenen Gelir, 30 yıldır bu sanatı icra ettiğine dikkat çekti. Cam üfleme sanatının zor olduğunu, sabır ve emek gerektirdiğine işaret eden Gelir, “Herkes bu işi yapabilir mi diye soruyorlar. Bence yapabilir. Ama emek vermek gerekir. Emek olmadan hiçbir şey olmaz. Bu işi sevmek lazım. Üzerine düşmek lazım” diye konuştu.

YÜZLERCE ÜRÜN YAPILABİLİYOR

Kolye uçları, küpe, bileklik, nal, semazen vb. tarzı birçok şeyi yapabilen Gelir, “Aklınıza camdan yapılabilecek ne geliyorsa onu yapabilirim. Cam üflemede yapılacak obje sayısı çoktur. Yüzlerce çeşit ürün vardır. Cam 800 ila 1000 derecede şekil alır. Püf noktalarını bilirseniz yapamayacağınız ürün yoktur”  diye konuştu. Günümüzde eskisi gibi usta-çırak ilişkisi olmadığını da kaydeden Gelir, “Şu anda ülkemizde usta-çırak ilişkisi yok. Bu durum çok kötü. Herkes hazıra alışmış durumda. Gidişat iyi değil. Temennimiz iyi olması durumunda. İnşallah iyi olur. Ülkenin çeşitli yerlerinde bu işi yapanlar olsa da sayıları iki elin parmağını geçmiyor. Böylesine güzel bir sanatı temsil eden kişilerin azalması üzücü bir durum” dedi.

MUHARREM DURSUN

6-2_880x440.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.