25 Askerin Şehit Olduğu Depodan Plastik Patlayıcı Tespiti İçin Toprak Alınacak

25 Askerin Şehit Olduğu Depodan Plastik Patlayıcı Tespiti İçin Toprak Alınacak

Afyonkarahisar'daki mühimmat patlamasında şehit olan Faruk Ergenç’in doku parçasında, patlayan cephanelikte bulunması mümkün olmayan plastik patlayıcı kimyasalı (PETN) bulunması ve şehit Tolga Daşdan’ın babasının Çapa Tıp Fakültesine...

Afyonkarahisar'daki mühimmat patlamasında şehit olan Faruk Ergenç’in doku parçasında, patlayan cephanelikte bulunması mümkün olmayan plastik patlayıcı kimyasalı (PETN) bulunması ve şehit Tolga Daşdan’ın babasının Çapa Tıp Fakültesine yaptırdığı DNA testinde bilinmeyen 32 DNA parçasının çıkması üzerine bölgede yeniden keşif yapılacak. 25 ay sonra yeniden yapılacak davaya bakan hakim ile savcının ve bazı şehit ailelerinde katılacağı keşifte, patlamanın meydana geldiği deponun olduğu yerden ve bölgesinden toprak numuneleri alınacak. Yapılacak toprak analiziyle Şehit Ergenç’in DNA’sında çıkan kimyasal patlayacının buradaki toprakta var olup olmadığı belirlenecek.

Afyonkarahisar’da 25 askerin şehit olduğu mühimmat deposu patlamasıyla ilgili atılan iddia üzerine, patlamanın olduğu yerde yeniden keşif yapılacak, toprak numuneleri alınacak. Geçtiğimiz aylarda yapılan Adli Tıp Kurumu(ATK) Başkanlığı raporunda ilginç bilgiler ortaya çıktı. Şehit askerlerden Faruk Ergenç’in alınan doku örneklerinde, C4 tipi plastik patlayıcı yapımında kullanılan PETN isimli madde ile çukur imha kimyasalları (HMX) tespit edildi. ATK’nın 28.03.2013 tarihli raporunun bulgular ve sonuç kısmında konuya ilişkin detaylara yer veriliyor. Gönderilen doku parçaları yetersiz olduğu için sistematik toksikolojik analizin yapılamadığı belirtilen raporda, “Doku parçalarında patlayıcı madde aranması istendiği, ancak laboratuvar şartlarında istenilen analizin yapılamaması yüzünden İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı Kimya İhtiyas Dairesi’ne söz konusu örneklerin gönderildiği, anılan dairenin 10.12.2012 tarih ve 12/94667/4785 sayılı raporuna göre, ‘Gönderilen doku parçasında HMX, RDX, TNT, PETN, 2,4-DA-6-NT/2,6-DA-4-NT bulunduğu (birbirinden ayırt edilememektedir) NG, TETRYL ise bulunmadığı kayıtlıdır.” denildi.

Bu gelişme üzerine Şehit Tolga Daşdan’ın babası Ali Daşdan’da bölgede çıkan 200 tanesi belli olan ve 15 kime ait olduğu belli olmayan DNA ve doku parçalarıyla ilgili kendi parasıyla Çapa Tıp Fakültesi’nde inceleme yaptırdı. Baba Daşdelen’in yaptırdığı inceleme sonunda ise ilginç bulgulara rastlandı. Çapa’ya göre yapılan incelemede, bölgede bulunan ve 200 tespit edilen, 15 ise bilinmeyen DNA ve doku parçaları sayısı 17 daha artarak 232’ye çıktı. Ancak söz konusu bu 32 DNA’nın kimlere ait olduğu ise belirlenemedi.

Şehit aileleri bu gelişmeler üzerine avukatları aracılığıyla davaya bakan Askeri Mahkeme’den patlamanın yaşandığı bölgede, tarafsız heyet tarafından yeniden bilir kişi ve toprak alınarak analiz yapılmasını istedi. Bunun üzerine mahkeme Şehit Ailelerinin talebini kabul etti. Buna göre, yarın (2 Ekim 2014 günü) davayı bakan Askeri Mahkeme’nin hakimi, savcısı, şehit ailelerinden Ali Daşdan, Bekir Ergenç, Zekai Dülger, Ali Fatih Düger ve Afyon Şehit Aileleri Derneği yöneticisinin de katılımıyla patlamanın yaşandığı bölgede ve keşif yapılacak, ilk patlamanın olduğu depo ve çevresinden toprak numuneleri alınacak. Söz konusu toprakta Şehit Ergenç’in DNA’sında çıkan C 4 Kimyasal Plastik Patlayıcı maddenin olup olmadığı tespit edilecek. x

“ 25 AY SONRA TOPRAKTA KALINTI MI KALIR”

Şehit Aileleri ise yapılacak olan yeni keşfi ve numune toprak alımına tepki gösterdi ve geç kalınmış bir girişim olarak değerlendirdi.

Şahit Murat Düger’in abisi Ali Fuat Düger, olayın üzerinden 2 yıl geçtiğini ve toprak analizinin yapılmasının anlamsız olduğunu belirterek, “Buradan bir netice çıkar mı? Zannetmiyorum. Çünkü aradan iki yıl, 8 mevsim geçti. Yağmur yağdı, kar yağdı, rüzgar esti bir sürü değişiklikler oldu. Bu bağlamda o maddelerin toprakta kalacağını zannetmiyorum.” diye konuştu.

“BAĞIMSIZ EKİP İSTEDİK KABUL OLMADI, BU ÇALIŞMANIN TARAFSIZ OLACAĞINA İNANMIYORUZ”

Şehit babası Ali Daşdan ise “Bu saatten sonra toprak analizi olsa ne olur olmasa ne olur. Biz orada keşif yapılması ve toprak analizi alınması için bağımsız ekip istedik. Ama kimse bunu kabul etmedi. Bizce bu keşif ve analiz için toprak alma işleminin tarafsız olacağına inanmıyoruz. 25 ay geçmiş bir işten sonuç çıkarma, delil kalır mı?” diye tepkisini dile getirdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.