2021 yılına pandemi ve kuraklık damga vurdu

2021 yılına pandemi ve kuraklık damga vurdu

2021 yılı Türkiye genelinde olduğu gibi Konya özelinde de zorlu geçti. Pandeminin gölgesinde geride bırakılan 2021 yılı; esnaf, vatandaş, çiftçi, sanayici açısından çok sıkıntılı bitti. 2021'de eşine az rastlanır olaylara da şahit olundu

2021 yılı bitiyor. Büyük umutlarla girilen 2021 yılı birçok afetin, olumsuz olayın, ekonomik problemlerin yaşandığı, sosyal bunalımların arttığı bir yıl oldu. 2021 yılında hayat pahalılığı aşırı şekilde arttı. Görülmeyen birçok doğa olayı yaşandı. Konya Ovası'nda kuraklık kendini ciddi şekilde hissettirirken, son yılların en büyük depremi de oldu. Trafik kazalarında yine onlarca insan hayatını kaybetti. Dedeoğulları katliamı yaşandı. Cinayetler, asayiş olayları eksik olmadı. Pandemi nedeniyle birçok önemli isim hayatını kaybetti.

KURAKLIK OVA'YI KASIP KAVURDU

2021 yılı özellikle Konya çiftçisi için çok zorlu bir yıl oldu. Kuraklık tehlikesi Konya Ovası için ciddi sorun teşkil ederken çiftçiler bu durumdan ötürü üretim yaparken hayli zorlandı. Kuraklık dolayısıyla canlı ölümleri de yaşandı. 2021'nin Ocak ayında ova kavruldu. Şehre ilkbahar yağışları beklenen seviyede düşmedi.

15-5-1200x800.jpg

GÖLLER ÇÖLE DÖNDÜ

Kuraklık neticesinde su seviyelerinde de azalmalar görüldü. Göller çöle döndü. Konya’da son 10 yılda birçok gölün ve sazlık alanın kuruduğu, bilinçsiz sulamanın ve kuraklığın göllere olan olumsuz etkisi dile getirilirken Beyşehir Gölü ve Acıgöl’ün sularının çekildiği gözlemlendi.

ALİ GÜNERİ HAYATINI KAYBETTİ

2021 yılı içerisinde çok önemli isimler hayatını kaybetti, yine çok önemli isimler koronaya yakalandı. 2021 yılının Ocak ayının ilk haftasında Merhaba Gazetesi’nin kurucularından ve Milli Görüş emektarlarından Ali Güneri de vefat etti.

PANDEMİNİN OLUMSUZ ETKİSİ 2021 YILINDA DA DEVAM ETTİ

Pandeminin olumsuz etkisi 2021 yılında da devam ederken birçok sektör de bu durumdan olumsuz etkilendi. Covid19 virüsü ile birlikte yaşanan pandemi süreci belki de en çok esnafları etkiledi. Bu duruma bir de 2021 kışının sıcak geçmesi eklenince esnaf ciddi manada sorun yaşadı. Bu durumu göz ardı etmeyen Merhaba Gazetesi esnafın sorununu manşetine taşıyarak “Siftah bile yapamıyorlar” dedi.

15-6-1280x720.jpg

KONYA İÇİN HAYAL DENİLEN PROJE BAŞLATILDI

Konya’da 2021 yılında yaşanan bir diğer gelişme de yeni sanayi sitesinin temelinin atılması oldu. Eski Sanayi ve Karatay Sanayi’nin yıkılması için çalışmalar bu şekilde başlamış oldu. Sanayi alanlarının Yeni Sanayi Sitesi’ne taşınması projesinde konuşan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Konya için hayal olan bir projeyi hayata sunuyoruz” dedi. 2021 yılı pandeminin etkisiyle iş yapamayan esnafın sabrının taşışına da şahit oldu. Konya’da pandemi yasaklarından ötürü iş yapamayan esnaf Mevlana Meydanı’nda masa sandalye yaktı. Dükkânları aylarca kapalı esnaflar eylem yaptıktan sonra “Virüs sadece bize mi var? İktidar kongreleri dolu.

15-1-1280x640.jpg

YANGINLAR BÜYÜK TEHDİT OLDU

2021 yılında meydana gelen önemli olaylardan birisi de yangınlardı. Akdeniz’in çeşitli noktalarında görülen yangınlarda ormanlarımız telef oldu. Konya’dan da yangın noktalarına birçok yardım ekibi gitti. İHH Arama Kurtarma Ekibi Koordinatörü Fatih Mızırak konu ile ilgili yaptığı açıklamada ülke olarak afetlerin üstesinden gelebileceğimizi kaydetti.

DEDEOĞLU AİLESİ KATLEDİLDİ

Yıl içinde Konya’da Dedeoğlu ailesine yönelik gerçekleşen ve 7 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan saldırı da gündemi sarsan olaylardan biriydi. Gerçekleşen saldırı sonucu Dedeoğlu ailesinden Yaşar, Barış, Sibel, Serap, Serpil, İpek ve Metin Dedeoğlu hayatlarını kaybetti. Olayın Türk-Kürt meselesi olarak lanse edilse de iki aile arasında 2009 yılından bu yana devam eden husumetin sonucu olduğu saptandı. Olayın faili Mehmet Altun daha sonra düzenlenen operasyonla yakalandı ve tutuklandı.

15-4-1069x800.jpg

KAZALARDA 10'LARCA İNSAN HAYATINI KAYBETTİ

Konya’da önemli sorunlardan birisi de trafik. 2021 yılı içinde de zaman zaman yapılan haberlerde trafik sorunu gündeme geldi. Özellikle kimi kavşaklarda araç kullanmanın zulüm olduğunu belirten şoförler duruma isyan etti. Bunun yanında trafik kültürünün şehirde tam olarak oturmaması, araç sayısının günden güne artması ve çeşitli diğer nedenler trafik sorununu artıran etkenler oldu.

KONYA 5.1'LİK DEPREMLE SALLANDI

9 Kasım 2021 günü akşam saatlerinde Konya’da 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 2009 yılından bu yana en şiddetli deprem 2021 yılında yaşandı. Yaklaşık 15 saniye süren depremde vatandaşlar sokaklara döküldü.

15-2-1280x720.jpg

Yaşanılan depremde can kaybı olmadı. Olaydan 2 gün önce 6 Kasım tarihinde Merhaba Gazetesi’nin deprem riskini manşet yapması da dikkatleri çekti. Yapılan söz konusu haberde ‘Deprem riskini hazırlıklı olalım’ başlığı görülürken KTÜN Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Eren, “Konya şehir merkezinin tabanı büyük ölçüde alüvyondan oluşuyor. Deprem riski Konya için yüksek. Olası bir depremin vereceği hasar da büyük olur” dedi.

EYYÜB KARAKUZU

15-3-1280x640.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.