2014'te 7 bin 470 kişi sünnet edildi

2014'te 7 bin 470 kişi sünnet edildi

RİDA-DER gönüllü doktoru Fatih Soydemir, “2014 yılında 7 bin 470 çocuğun sünnetini gerçekleştirdik. 2015 yılı için de 10 bin gibi bir hedef koyduk” dedi

RİDA-DER geçtiğimiz yıl Afrika başta olmak üzere Balkanlar ve Orta Asya'da 7 binin üzerinde sünnet gerçekleştirerek bir rekora imza attı. 2014 yılı faaliyetleri ile ilgili basın toplantısı düzenleyen RİDA-DER yetkilileri, 3 yılda yaklaşık 13 bin çocuğun sünnet edildiğini söyledi. Dernek binasında düzenlenen toplantıya Dr. Fatih Soydemir, Dr. Muhammed Keskin, Dr. İsa Kaya ve Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Küçük katıldı. 2014 yılının kısa bir özetini yapan Dr. Fatih Soydemir, "2014 yılında şu ana kadar 4 farklı ülkede 7 bin 470 kişinin sünnetini yaptık. Kenya'nın iki bölgesinde, Afganistan'da ve Balkanlar'da sünnet faaliyeti düzenledik. Afrika'da daha yoğun gördüğümüz, sünnet derisi darlığı hastalığı ile karşılaştık. Doğuştan var olan bir hastalık bu. Bu çocuklarımızın Hristiyan da olsa tedavilerini de yaptık. Bu dini vecibenin yanında, tedavi hükmündeki bir ameliyattır. İlk organizasyonumuzu Sudan'da yapmıştık. Sünnet ameliyatı tamamen steril araç- gereçlerle yapılmıştır. Yani gittiğimiz bölgelerde sadece sünnet değil, tedavi de yapıyoruz. Her malzemeyi bir çocuk için kullanıyoruz. Hem yerel insanlar için, hem de bizim dini vecibelerini yerlerine getirmemiz için bir fırsat oluyor. Biz bir çocuğumuzun sünneti için bağışçılarımızdan 25 lira topluyoruz" diye konuştu

DERNEKLERLE İŞBİRLİĞİ ÖNEMLİ

Diğer derneklerin de organizasyonlarda finansal olarak yer alabileceklerini dile getiren Dr. Fatih Soydemir, "Bir çok derneğe de çatı görevi yapıyoruz. Onların gönderdiği maddi yardımları organizasyonlarımızda harcayıp, iki derneğin işbirliği içinde yapıyoruz, şeklinde de bir pankart asıyoruz. Bundan sonra da gelebilecek taleplere karşı ortak hareket etme gayesindeyiz. Afganistan'a 2 kez gittik. Türklerin yoğun olduğu iki bölgeydi. 3 bir çocuk sünneti planlamıştık. 6 günün içerisinde 3 bin 30 çocuğu sünnet ettik. Talebin çok olması üzerine Kurban Bayramı'ndan sonra bir kez daha gittik ve bu sefer de bin 190 çocuğumuzun sünnetini yaptık. Daha çok yerel personeli de harekete geçirerek bu faaliyetleri düzenledik. Onlara gereken ücretleri veriyoruz. Fakat kendi yöntemimizi onlara aktarıp, steril ortamda sünnet etmelerini sağlıyoruz. Daha çok yerel personelin etkisiyle daha fazla sünnet organizasyonları planlıyoruz. Bu yıl 7 bin 470 kişi sünnet edildi. Gelecek yıl için de 10 bin sünnet bizim için uzak bir rakam gibi görülmüyor" ifadelerini kullandı.

2015 HEDEFİ 10 BİN SÜNNET

Sünnetin steril ortamda yapılmasının büyük önem arz ettiğini ifade eden Dr. Muhammed Keskin ise, "Sünnet ile ilgili değişik ülkelerde faaliyetlerde bulunduk. Öncelikle sünnet hem sağlık hem de dini açıdan önemli bir konudur. Sünnet biz gitmesek de yapılıyor. Fakat öyle şartlarda yapılıyor ki, oradaki insanlar zaten açlıkla uğraşıyor. Böyle bir ortamda yapılan sünnetin ne kadar steril olduğu tartışılır. Biz bunu yapacaksak hakkıyla yapalım dedik. Bu işin içinde olmayan insanlar için bin, 2 bin rakamı küçük olarak görülebilir. Bizim yaptığımız araştırmalara göre, dünyada 7 bin 470 sünneti bir yılda yapan bir dernek yok. Yaptığımız organizasyonlar büyük çaplı organizasyonlardır. Bizler de baktık ki halkımız bizleri destekliyor, bu organizasyonları daha da büyüterek devam ettirme kararı aldık. Biz diğer derneklere çatı görevi görmekteyiz. Cebine sünnet aletini alıp da biz burada sünnet yapacağız diyence olmuyor. Bu işin bir adabı, hijyeni var. Gittiğimiz zaman bağlantılar kurmak zorundasınız. Bu bağlantıları da yerel dernek ve personelleriyle kuruyor ve organizasyonumuz için gereken desteği istiyoruz. Daha ismini dahi telaffuz etmekte zorluk çektiğimiz bölgelere gidip sünnetler yapıyoruz" dedi.

MUHTAÇ İNSANLARA ULAŞMAK ÇOK ZOR

Yardım bölgesine gitmek için, o ülkenin prosedürlerinin de aşılması gerektiğini kaydeden Dr. İsa Kaya da, şöyle konuştu: "Biz yetim çocuklara, sünnet olacak çocuklara ulaşabilmek için de o bölgenin prosedürü ile de uğraşmaktayız. Hakikaten muhtaç insanlara ulaşmak çok zor. Fakat buna rağmen gönüllü arkadaşlarımızın azmiyle bu işin altından kalkıyoruz. 2-3 senede 13 bine yakın sünnet yaptık. Bunun 7 bin 470 tanesi 2014 yılına ait. Yani arttırarak gidiyoruz. Bu sünnet araçlarının maliyeti, bir takım personel giderleri bağışlar neticesinde oluyor. Biz yaklaşık 25 liralık bir rakamı bir çocuğun sünnet maliyeti olarak belirliyoruz. Gönüllülerimiz ulaşım masraflarını kendi ceplerinden ödedikleri için bu rakam küçük gibi görülüyor. Birleşmiş Milletler ise bir çocuğun sünnetini yaklaşık 100 dolara yaptırıyor. Her yıl bu organizasyonlarımızı daha da büyüterek devam ettireceğiz"

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.