18 Mart Şehitleri Budapeşte’de Anıldı

18 Mart Şehitleri Budapeşte’de Anıldı

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 101. yıldönümü, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’deki Türk şehitliğinde düzenlenen törenle anıldı.Birinci Dünya Savaşı sırasında Galiçya cephesinde...

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 101. yıldönümü, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’deki Türk şehitliğinde düzenlenen törenle anıldı.

Birinci Dünya Savaşı sırasında Galiçya cephesinde şehit düşen 480 Türk askerinin yattığı Budapeşte’deki Türk Şehitliği’nde düzenlenen törene Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı, KKTC Macaristan Temsilcisi Selda Çimen, Askeri Ataşe Kurmay İsmail Boyacıoğlu, Azerbaycan, Hindistan Büyükelçilerinin yanı sıra, Macaristan Dışişleri ve Savunma Bakanlığı’nın üst düzey yetkilileri katıldı. Törende Macaristan’ın ana muhalefet partisi Jobbik partisi lideri, aynı zamanda Macar-Türk Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Eş Başkanı Macar milletvekili Gabor Vona ve ülkede yaşayan Türkler katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan törende Türk ve Macar milli marşları çalındı. Büyükelçi Şakir Fakılı’nın konuşma yaptığı törende Diyanet İşleri Başkanlığı Koordinatörü Hüseyin Lütfi Ersoy şehitler için dua etti. Büyükelçi Fakılı ve Askeri Ataşe Kurmay İsmail Boyacıoğlu, KKTC Temsilcisi Selda Çimen, Milletvekili Gabor Vona, üst düzey Macar yetkililer ve Hindistan Büyükelçisi şehitlikteki anıta çelenk koydu. Törene katılanlar daha sonra anıt önünde birlikte fotoğraf çektirdiler.

Türk dostu Macar milletvekili Gabor Vona tören sonrası İHA muhabirine yaptığı açıklamada, savaşlarda hayatlarını kaybeden Türk askerlerinin ruhunun şad olmasını dilediğini, kendisiyle aynı adı taşıyan dedesinin de İkinci Dünya Savaşı’nda hayatını kaybettiğini söyledi. Vona, “Çanakkale Zaferi nedeniyle akrabalarımız olan Türkleri ve Türkiye’yi tebrik ediyorum. Çanakkale’de kahramanca savaşarak canları pahasına vatan topraklarını düşmana vermeyen Türk askerlerini saygıyla anıyorum” diye sözlerini tamamladı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.