18 bin Türk askerinin can verdiği Galiçya şehitlikleri ilgi bekliyor

18 bin Türk askerinin can verdiği Galiçya şehitlikleri ilgi bekliyor
Gazeteci-Yazar Hamit Puhaloğlu, 1. Dünya Savaşı’nda Türk askerlerinin şehit olduğu Galiçya Cephesi’ndeki şehitliklere sahip çıkılması gerektiğini belirterek, Galiçya’nın Çanakkale kadar önemli olduğunu söyledi

Gazeteci-Yazar Hamit Puhaloğlu, Osmanlı askerlerinin 1.Dünya Savaşı’nda şehit düştüğü Galiçya Cephesi ile ilgili Merhaba Gazetesi’ne önemli açıklamalarda bulundu. Macaristan, Polonya ve Ukrayna’daki Galiçya Cephesi’nde 6 Türk şehitliğinin bulunduğunu kaydeden Puhaoğlu, bu şehitliklerin hepsini ziyaret ettiğini kaydetti. Türk şehitliklerinin durumunun içler acısı olduğunu aktaran Puhaoğlu, “Türk şehitliklerinin bulunduğu alanın etrafı Hıristiyan mezarlarıyla çevrilmiş durumda. Türk şehitliklerinin izleri siliniyor. Bizim burada yatan 18 bin şehidimiz var. Dolayısıyla devlet olarak buralara sahip çıkmak zorundayız” dedi.

14-4.jpg

GALİÇYA CEPHESİ ÇANAKKALE KADAR ÖNEMLİ

1916-1917 yılında Enver Paşa’nın emriyle kurulan Galiçya Cephesi'nde 33 bin askerin savaştığını ve bu savaşlarda 18 bin Türk askerinin şehit olduğunu ifade eden Puhaloğlu, Galiçya’nın en az Çanakkale Cephesi kadar önemli olduğunu belirtti. Galiçya ziyaretinde bölge insanına yanında götürdüğü Türk bayraklarını dağıttığını kaydeden Puhaloğlu, buraları ziyaret eden Türk vatandaşlarından oradaki insanlara Türk bayrağı hediye etmelerini istedi. Puhaoğlu, Galiçya’da şehit olan askerlerin Osmanlı’nın en gözde ve eğitimli askerleri olduğunu da hatırlattı.

14-2-002.jpg

TİKA TÜRK ŞEHİTLİKLERİNE SAHİP ÇIKMALI

Ukrayna’da 12 bin Polonya’da ise 6 bin Türk askerinin şehit düştüğünü kaydeden Puhaoğlu, şunları söyledi: “Galiçya’daki Türk şehitliklerine sahip çıkmamız gerekiyor. Burada 18 bin vatan evladı yatıyor. 12 bin şehidimiz Ukrayna’nın Lviv şehrinde kalan 6 bin şehidimiz de Polonya sınırında yatıyor. Özellikle TİKA’nın burada ciddi faaliyet yürütmesi gerekiyor. Buradaki şehitliklerin bakımı yapılmalı. Yok edilmesine müsaade edilmemeli. Galiçya’da 362 kilise var ama bir tane ufak da olsa camimiz yok. Oysa bizim burada 6 şehitliğimiz var. Buraya bir cami ve aş evi yapılmalı. Mini bir külliye kurulmalı. Buralar adeta sarhoşların uğrak yeri konumuna gelmiş durumda. Bu şehitlerimizin ruhaniyetine saygısızlık yapılıyor. Galiçya şehitlerimize sahip çıkmalıyız. O gün Askerlerimiz, Enver paşaya savaşmaya hazır olduklarını bildirirken, ‘Askerlikte hak yoktur, vazife vardır. Hak milletin, şan onun, gövde senin can onun. Sen öl ki, Türk milleti yaşasın. Dökülecek kan onurdur’ komutanım demiştir.”

TRENLERLE GALİÇYA CEPHESİNE GİTTİLER

Galiçya’da Müslümanların da yaşadığını kaydeden Hamit Puhaoğlu, “Bölgede 1500 Tatar Türkü yaşıyor. 10 bin Müslüman yaşıyor ve bunların 4 bin Türk. Buralarda araştırmamı sürdürürken enteresan bir şekilde Galiçya denen bir bölge dikkatimi çekti. Galiçya, Osmanlı Devleti’nin Çanakkale Savaşı’ndan sonra 1916 yılında Keşan ve Uzunköprü’den 33 bin Çanakkale gazimizi Osmanlı Devleti’nin Almanlarla birlikte Rusya’ya karşı savaşmak için gönderdiği özel birliklerdir. Bunlar uzun boylu ve dil bilen yakışıklı ve sağlıklı askerlerdi. Oradaki şehit olan askerlerimiz Atatürk’ün da silah arkadaşlarıydı. Belirttiğim gibi bölgede hiç cami yok. Yalnız sahipsiz şehitlerimiz orada yatıyor. Eğer bir o gün 18 bin şehidi vermeseydik belki de 1917-1918’lerde İngilizler, Fransızlar, İtalyanlar boğazı işgal ederlerdi. Burada onları anlatacak bir kültür merkezi yok Misafirhanesi, camisi yok. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşu Çanakkale ve Galiçya’dan başlıyor. Ondan sonra kalan Askerlerimiz Türkiye Cumhuriyetini kurtarmışlardır” dedi.

Kaynak:İbrahim Büyükeken

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum