16 camide mahya asılacak

16 camide mahya asılacak

İl Müftülüğü tarafından hazırlanan Ramazan programına göre il genelinde toplam 61 camide hatimle teravih namazı kılınacak. Bin 882 camide mukabele okunacak. Bin aydan daha hayırlı Kadir gecesinde 480 cami sabaha kadar açık kalacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2015 yılı Ramazan ayı teması “Vakit İyilik Vakti Bu Ramazan ve Her Zaman” olarak belirlendi. Ramazan ayında yapılacak vaazlarda bu yıl “Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça iyiliğe asla erişemezsiniz. Her ne harcarsanız Allah onu bilir” ayeti merkeze alınarak, Ramazan ve paylaşma bilinci, akrabalık bağlarını güçlendirme, hoşgörü ve birlikte yaşama bilinci, infak bilinci ve paylaşma,  İyiliği yaygınlaştırma konularına ağırlık verilecek. Konya’da tüm camilerde sabah, öğle veya ikindi vakitlerinde mukabele okunacak. Mukabelelerde okunan kısımların özet mealleri de, mukabeleden sonra verilecek. İl genelinde toplam 61 camide hatimle teravih namazı kılınacak.

NAMAZGAH AÇIK OLACAK

Ramazan’da Müftülük tarafından yapılacak faaliyetlerle ilgili açıklamalarda bulunan İl Müftü Vekili Muharrem Biçer, Ramazan ayının manevi dinamikleri, toplumdaki tezahürleri ve Müslümanların ruh dünyasındaki etkileri bakımından çok verimli değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: “Bu anlayışla hareket eden Müftülüğümüz, il genelinde Ramazanda yapılacak hizmetleri gözden geçirerek gerekli hazırlıkları yapmıştır. İlimizde 16 camide mahyalar asılarak Ramazan-ı Şerif’te tarihin derinliklerinden gelen bir geleneğimiz tekrar yaşatılacaktır. Ramazan ayı içerisinde her gün 6 camide iftar yemeği verilecektir. 13 Temmuz 2015 Pazartesi günü,   Kadir gecesinde 480 camimiz sabaha kadar açık kalacaktır. İlimiz genelinde Ramazan ayının son on gününde 194 camide itikâfa girilecek, Ramazan ayı boyunca 1882 camide mukabele okunacaktır. Ramazan ayı içerisinde 46 camimizde sakalı şerif ziyareti yapılacaktır. Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Musalla Mezarlığı içerisinde bulunan Namazgâh’ta teravih namazı kılınacak, Sultan Selim Camiinde ise geçen sene olduğu gibi bu sene de Enderun usulü Cumhur Müezzinliği ile Teravih namazı kılınacaktır.”

FİTRENİZİ KENDİNİZE GÖRE VERİN

İmsak ve iftar vakti ile ilgili söylentilere de değinen Biçer, konuşmasına şöyle devam etti: “Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da sabah ezanları orucun başlangıç vaktinde (imsak saatinde) okunacağı için; Muhterem vatandaşlarımızın ezan başlar başlamaz yeme içmeyi bırakıp oruca başlamaları gerekmektedir. Yatsı Namazı normal vaktinde kılınacak, yatsı ezanında herhangi bir te'hir olmayacaktır. Bu yıl Ramazan ayı 29 gün olup Ramazan Bayramı 17 Temmuz 2015 Pazartesi günüdür. Konya arzına göre Bayram Namazı İl merkezinde saat 6.24’de kılınacaktır. Ramazan öncesi her cami ve çevresinin genel temizliği yapılacak elektrik ve ses cihazları elden geçirilecek, merkezi sistemin açık olduğu camilerde, sesin rahatça dinlenebilecek kalitede olması sağlanacaktır. Ayrıca camilerin havalandırılmasına ve klimaların cemaati rahatsız etmeyecek şekilde çalıştırılmasına özen gösterilecektir. Çocukların camiye ve cemaate katılmaları teşvik edilerek, hoşgörülü bir yaklaşım sergilenerek camilere olan ilgi ve sevgilerinin devamı ve pekiştirilmesi hedeflenecek özellikle Kadir Gecesi ve Bayram Namazlarına katılmaları sağlanmaya çalışılacaktır. Engelli vatandaşlarımızın camilere girebilmeleri ve cemaate katılabilmelerini kolaylaştırmak için cami içinde ve dışında gerekli tedbirler alınacaktır. Bu yıl, Fitre miktarı Diyanet İşleri Başkanlığınca en az 11,50 TL olarak tespit edilmiştir. Ancak fitre verirken bir kişinin sahur ve iftarda kendi yediği iki öğünlük yemek bedelini fakire vermesi daha uygun olur. Diğer bir deyişle herkes kendi hayat standardını dikkate alarak fitresini vermelidir.”

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.