"12 Eylül Faşizmi Maskeli Sivil Görünümlü Olarak Sürüyor"

"12 Eylül Faşizmi Maskeli Sivil Görünümlü Olarak Sürüyor"

Balıkesir Emek ve Demokrasi Platformu (BALDEP) üyesi bir grup, 12 Eylül 1980 tarihinde yapılan askeri darbenin 34. yıl dönümü nedeniyle protesto yürüyüşü düzenledi. BALDEP adına konuşan Nazmi Kacar, 12 Eylül'ün, bugün kılıf değiştirmiş...

Balıkesir Emek ve Demokrasi Platformu (BALDEP) üyesi bir grup, 12 Eylül 1980 tarihinde yapılan askeri darbenin 34. yıl dönümü nedeniyle protesto yürüyüşü düzenledi. BALDEP adına konuşan Nazmi Kacar, 12 Eylül'ün, bugün kılıf değiştirmiş haliyle devam ettiğini belirterek, "Eskiden bu baskıları yapanlar postallıydı. Şimdi sivil ve düzgün kıyafetliler. Eskiden faşizm askeri şekliyle yürürlükteydi, şimdi maskeli sivil görünümlü olarak sürüyor." dedi.

Balıkesir Emek ve Demokrasi Platformu tarafından 12 Eylül 1980 tarihinde yapılan askeri darbenin yıl dönümünde düzenlenen yürüyüşe sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. TÜİK meydanında toplanan BALDEP üyesi grup, buradan Ali Hikmet Paşa meydanına sloganlar atarak yürüdü.

Burada sık sık slogan atan grup adına konuşan BALDEP dönem sözcüsü Kacar, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin üzerinden 34 yıl geçtiğini belirterek, Cumhuriyet tarihinin bu en karanlık döneminde en küçük demokratik hakların tamamen askıya alındığını söyledi. Tüm siyasi partilerin kapatıldığını ve yöneticilerinin tutuklandığını belirten Kacar, yaşanan diğer yasaklardan söz etti: "12 Eylül nedir diye sorarlarsa bir cümleyle şöyle özetleyebiliriz; IMF demek, Dünya Bankası demek, hapishane, işkence, zam, zulüm, sürgün, tecavüz, baskı demek. 650 bin gözaltı, 210 bin dava, binlerce faili meçhul ve ölüm demek."

34 yıl sonra 12 Eylül'ün bitmediğine dikkat çeken Nazmi Kacar, askeri darbeyi gerçekleştiren ve yaşları 90'ı deviren 3-5 generalin göstermelik olarak yargılandığını söyledi. "12 Eylül'ü yapanlar gerçekten de hak ettikleri cezaları aldılar mı? diye soran Kacar, bunun cevabının ise 'hayır' olduğunu anlattı. 12 Eylül'ün, bugün de kılıf değiştirmiş haliyle devam ettiğini ifade eden Kacar, "Eskiden bu baskıları yapanlar postallıydı. Şimdi sivil ve düzgün kıyafetliler. Eskiden faşizm askeri şekliyle yürürlükteydi, şimdi maskeli sivil görünümlü olarak sürüyor. Demokratik hakların gaspı, yasa tanımazlık, yargıyı yürütme emrine verme şekliyle aynen devam ediyor. Sendikaların, odaların, demokratik kitle örgütlerinin hak ve üye kayıpları aynen sürüyor.

Bir taraftar grubuna, Gezi protestosu sebebiyle darbeye teşebbüs suçundan dava açılabiliyor. Askerler en azından bunu düşünemiyorlardı. Şimdiki iktidar bunu da akıl ederek yargıyı yönlendirerek, bunu da görmemizi sağladı. Aslında bu uygulama bizce biraz zayıf kaldı. Bu hükümete oy vermeyenlerin hepsi tespit edilerek, hükümete oy vermemek suretiyle darbeye tam teşebbüsten yargılanmalı. Gerekirse topu içeri tıkılmalıdır. Böylece, hükümetin bu iş cinayetlerine karşı kimse sesini çıkarmaz, yandaşlar istedikleri yerlere rezidansları yapabilir, kuzey ormanları yok edilebilir, ayakkabı kutuları görünmez, 'Bizim rehineler 3 aydır ne oldu? Kimse sormaz." diye konuştu.

Yürüyüşe katılanlar, ellerinde, "12 Eylül AKP eliyle devam ediyor", "12 Eylül darbesi de referandumu da çöpe", "Fikrimiz iktidarda netekim" yazılı dövizler taşıdı. Basın açıklamasının ardından grup, olaysız bir şekilde dağıldı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.