Zorlukların adamı: Akif

Zorlukların adamı: Akif

Prof. Dr. Caner Arabacı Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'u ölümünün 80. yıl dönümünde anarak, “Akif, doğumundan ölümüne kadar, hep kışı yaşadı. Ülke ve millet zorda iken elini taşın altına koydu. Milli Şair Akif, çok modern bir insandı” dedi

Doğru bilinen yanlışlar arasında yer alan ve asıl “Milli Şair” unvanını İstiklal Harbi döneminde değil, büyük bozgunun yaşandığı; Balkan Harbi sırasında alan Mehmet Akif Ersoy, ölümünün 80. yılında rahmet ve minnetle anılıyor. Hayatı boyunca yeniliklere açık olan, sürekli okuyan ve okuduğunu hayatına idrak eden milli şair Mehmet Akif Ersoy,  kendinden sonra gelen yazarlara da örnek olmaya devam ediyor. Safahat adı altında toplanan şiirleri 8 kitaptan oluşuyor. Derin duygular ile yazdığı İstiklal Marşı'nı Safahat'a koymayan Akif'in; konulan 500 liralık ödül nedeniyle Ulusal Marş Yarışmasına ilk etapta katılmaması vatan ve millet sevgisinin ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. 

İSLAM KARDEŞLİĞİNE ÖNEM VERİYORDU

Necmettin Erbakan Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Caner Arabacı, milli şair Mehmet Akif Ersoy'un sürekli sıkıntılar ile uğraştığını belirtti. Akif'in zor günlerin adamı olduğunu söyleyen Arabacı, “Ülke, vatan ve millet zorda iken risk aldı ve ülkesine sahip çıktı. Trablusgarp, Balkan Harbi ve İstiklal Savaşını yaşadı. Balkan yangını sırasında büyük bozgunlar yaşandı. Milli toparlanışı sağlama anlamında ve İslam kardeşliğini zedeleyici şeylere karşı büyük bir mücadele içine girdi. Akif, 'Milli Şair' unvanını bilinen tarihten çok önce yani Balkan harbi sırasında almıştır” dedi.

ATATÜRK DAHİL HERKES AYAKTA DİNLEDİ

İstiklal Marşının 724 marş okunduktan sonra yazıldığını dile getiren Arabacı, “İstiklal Marşı genel yapısı itibariyle Türk milletinin milli birlik ve mutabakat resmini yansıtır” şeklinde konuştu. “Meclis başkanı Mustafa Kemal dahil, herkes Akif'in yazdığı İstiklal Marşını ayakta dinledi” diyen Arabacı, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Akif, yarışmaya 500 lira ödül koyulduğu için girmedi. Dönemin Milli Eğitim Bakanı resmi yazı yayınlayarak, Akif'in yarışmaya girmesi için ödülü kaldırdığını duyurdu. Milli Mücadele döneminde Konya'da gazetecilik yapan Feridun Kandemir, Akif ile bir röportaj yaptı. O dönem, İslam’ı dışlayan aydın kesim İstiklal Marşının içinde ezan, şehadet kelimeleri geçtiği için marşın değiştirilmesini istiyordu. Akif'in Avrupa'ya tek dişi kalmış canavar demesi onları iyice çıldırtmıştı. Kandemir, Akif'e böyle bir şey düşünüyorlar, siz bu konu ile ilgili ne düşünüyorsunuz dedi. Akif tarihe geçen 'Allah, bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın. Marşı, şimdi ben bile yazamam' sözü bu sorunun üstüne söylenmiştir”

KALEM BULAMAYINCA ÇAKI İLE YAZDI

Son olarak Akif'in İstiklal Marşını hangi duygular ile yazdığını da ifade eden Arabacı, şunları kaydetti: “Ödülün kaldırıldığını duyunca Akif, gece gündüz çalıştı. Marşı yazdığı vakitler, leylaydı. Bütün ruh ve bedeni ile kendini marşa adamıştı. Zaten bu halde olmasaydı İstiklal Marşını böylesine bir ilham ile yazamazdı. İstiklal Marşı içinde geçen 'Garbın afakını sarmışsa' beytini kalem bulamadığı için çakı ile dergahın duvarına yazmıştır. Yeni Akifler'de yetişmeli. Çünkü Akif, bu milletin evladıydı.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.