Zinciriye Şairleri 2. Uluslararası Şiir Festivali Başladı
Mardin Artuklu Üniversitesi tarafından düzenlenen ve Türkiye, Suriye, İran, Irak, Cezayir ve İsrail gibi ülkelerden 25'e yakın edebiyatçı ve şairin iştirak ettiği “Zinciriye Şairleri 2.Uluslararası Şiir Festivali” başladı.
Artuklu Üniversitesi kampusunda düzenlenen kokteyl ile başlayan Zinciriye Şairleri 2.Uluslararası Şiir Festivali etkinliğine bu yıl Türkiye, Suriye, İran, Irak, Cezayir ve İsrail gibi ülkelerden yirmiden fazla yazar ve şair davet edildi. Türkiye’den konuk şair olarak Edebiyatçı şair Ali Çolak, A. Ali Ural, Ahmet Telli, Cengiz Aydın, Ercan Yılmaz, Fatma Şengil Süzer, Gonca Özmen, Hüseyin Akın, Hüseyin Kaya ve Vural Bahadır Bayrıl katıldı. Yurtdışından Mardin’e misafir olan şairler ise Berken Bereh, Hamed Ebrahimpour, Hesen Silêvanî, Muhammed Mustafa et-Tayyibî ve Shachar-Mario Mordechai tarihi Mardin’de şiir severlerle bir araya gelecek.
Festivalin Düzenleme Kurulu Başkanlığını yapan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bediî Omay açılış konuşmasında, bu festivalde şiirin hasına, şairlerin faziletli olanlarına her zaman yer vereceklerini belirtip, iyi şiir ve insanlığın iyiliği için çalışan her şaire yer olacağını söyledi. Dünyanın bütün dilleriyle iyi şiir söyleyen her şairi selamladığını belirten Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bediî Omay, ”Gâlib Dede ne güzel demiş, değil mi? Bizler de bir yıllık bir suskunluk devresinden sonra, güzel bir çığır açmak niyetiyle başlattığımız Zinciriye Şairleri Şiir Festivali'nin ikincisini gerçekleştirmek adına yeniden irfan ehli ve zevk-i selim sahibi okurlarımızın, şiir ve şuarâ muhibbânının huzurundayız. Size sunduğumuz sözler, şiire dairdir, şiirdir, muhabbettir, aşktır. Öyleyse, iştigalimiz şiir, yaptığımız âli bir şeydir diye, bir nebze de olsa, kendimizle iftihar edebiliriz.” dedi.
MARDİN ŞİİR KENTİ OLACAK
Bir şiir festivali düzenlemenin sadece güzele olan iştiyaktan kaynaklanmadığını ifade eden Omay, şöyle konuştu: ”Mensubu olduğumuz medeniyetin en temel renklerinden, en esaslı unsurlarından biri de şiirdir. Şiirimiz ve şiire olan düşkünlüğümüz anlaşılmadan, bizi var eden şeyleri anlamak da mümkün değildir. Galib'den iktibasımız, Nedîm'den telmihâttan sonra, Fuzûlî'nin poetikasına da bir göz atalım. Ne diyordu eslafın üstadı: 'İlimsiz şiir, temelsiz duvara benzer.' Belki bu festivale katılmış ve katılacak olan her şair bu görüşe iştirak etmese de, bizce bu, bir hakikattir. Zinciriye Şairleri adı da, işte bu hakikatten doğmuştur. Zinciriye Medresesi, sadece eşsiz mimarisiyle değil; aynı zamanda ilim ve irfan merkezi oluşuyla da Mardin'i var eden en önemli değerlerdendir. Tıpkı Kasımiye Medresesi, Deyrulumur ve Deyrulzafaran Manastırları, Nisibis Akademisi gibi. İşte bu önemli merkezlerden birinin adı, festivalimizin de adı oldu. Şiir ve ilim tedaileri bizi bu festivali yapmaya ve sürdürmeye icbar ediyor. Anadolu ve Ortadoğu (denilen ama bizce tarihin ve dünyanın merkezi olan bu yerin) bütün dillerince şiirler var bu festivalde. Türkçe, Kürtçe, Arapça, Farsça, İbranice şiirler var bu yıl, bu festivalde. Dünyanın bütün dilleriyle iyi şiir söyleyen her şairi selamlıyoruz. Buraya kadar teşrif eden şairlerimizi, özellikle de Türkiye dışından gelenleri, yürekten selamlıyor, onlara teşekkür ediyorum. Yüreğimizin başköşesine, Mardin'imize hoş geldiniz diyorum.” CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.