Zick: Vatandaş ‘modern Ve Açık Toplumdaki Uyum’ Konusunda Çelişkili

Zick: Vatandaş ‘modern Ve Açık Toplumdaki Uyum’ Konusunda Çelişkili

Almanların büyük çoğunluğunun göçmenlerin topluma aidiyet ve eşdeğerliğini kabul ettiği, ancak bunun hayata geçirilmesi konusunda çekimser kaldıkları ortaya çıktı. IKG Direktörü Andreas Zick, “Vatandaş, ‘modern ve açık toplumdaki...

Almanların büyük çoğunluğunun göçmenlerin topluma aidiyet ve eşdeğerliğini kabul ettiği, ancak bunun hayata geçirilmesi konusunda çekimser kaldıkları ortaya çıktı. IKG Direktörü Andreas Zick, “Vatandaş, ‘modern ve açık toplumdaki uyum’ konusunda çelişkili.” derken, Uyum Bakanı Aydan Özoğuz ise hüsnü kabul kültürünün sözde kalmaması gerektiğini vurguladı.

Bielefeld Üniversitesi Çatışma ve Şiddet Araştırma Enstitüsü (IKG), göçmenlerin Almanya’da ne kadar hüsnü kabul gördüklerini, vatandaşların uyum ve asimilasyon kavramlarından ne anladığını, göçmenlerin topluma aidiyeti, eşdeğerliği ve katılımı konusunda ne düşündüklerini araştırarak “Aidiyet ve Eşdeğerlik” (ZuGleich) konulu raporu kamuya tanıttı. Mercator Vakfı’nın işbirliğiyle yapılan araştırma Almanların büyük çoğunluğunun göçmenlere karşı eşitlik ve eşdeğerlik prensibini onayladığını, ancak güncel hayatta bunun gerçekleştirilmesi konusunda çekimser kaldığını ortaya koydu.

IKG Direktörü Prof. Andreas Zick, “Vatandaşlar ‘modern ve açık toplumdaki uyum’ konusunda çelişkili. İlk bakışta uyuma elverişli bir klima mevcut olduğu zannedilebilir, ancak uyumun tek taraflı değil, birlikte hayata geçirme konusuna gelince çok hızlı ‘yeni’ ve ‘eski’, ‘biz’ ve ‘onlar’ düşünce kalıpları ağırlık basıyor.” dedi.

Zick, araştırmada öne çıkan şu sonuçlara dikkat çekti: “Herkesin eşit haklara sahip olması gerektiğini belirtenlerin oranı yüzde 86. Ancak ‘yeni gelenler ilk başta az haklara da razı olmalı’ diyenlerin oranı yüzde 30,9. Diğer dikkat çeken sonuç ise ‘göçmenler uyum sağlamalı’ diyenlerin oranı yüzde 52,9 iken, Almanlar uyum sağlaması gerektiğine yüzde 12,3’lük oran inanıyor. ‘Biz, hep birlikte’ diyenlerin oranı ise yüzde 4,9’da kaldı.”

Araştırma vatandaşların olumlu kanaat, uyum ve eşdeğerli ortak yaşam için ‘prensipte evet’ dediğine dikkat çeken Zicke, “Güncel yaşamdaki konulara gelince ‘ama’lar ortaya. Örneğin ortak yaşam konusunda ‘evet-ama’ tavrı, ‘eğer-yalnızca’ tavrıyla iç içe giriyor. Ayrıca uyum konusu bir proses değil de ‘vaziyet, hal’ olarak algılanıyor ve ortak çaba yerine göçmenlerden uyum sağlanması bekleniyor” diye sözlerini tamamladı.

Federal Hükümet’in Uyum ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz ise araştırmanın sonuçları hüznü kabul kültürünün sözde kalmayarak özde olması gerektiğinin göstergesi olduğunu açıkladı. Araştırmanın uyumla ilgili soyut konular genelde güncel yaşamdaki somut konularla kıyasla daha fazla kabul gördüğünü ortaya koyduğuna dikkat çeken Özoğuz, “Uyumu sadece soyut boyutta olumlu bulmak yetersizdir. O yaşanarak hayata geçirilmeli. Uyum, eşit derecede katılımdır. Hepimizi ilgilendiriyor, açıklık ve merak gerektiriyor, sorumluluğunun bilincinde olmak gerekiyor.” dedi.

Özoğuz, uyumun şu net mesajı olduğunu vurguladı: “Biz, ancak birlikte başarılı oluruz!” CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.