Zeytinliklerin sınırını belirlemek için dikilen nar ağaçları ilçe ekonomisine katkı sağlıyor

Zeytinliklerin sınırını belirlemek için dikilen nar ağaçları ilçe ekonomisine katkı sağlıyor
Balıkesir'in Havran ilçesinde, tescilli mandalina ve siyah incir bahçelerinin yanı sıra zeytinliklerin çevrelerine sınırlarının belli olması ve hırsızlığa karşı önlem amaçlı dikilen "deve dişi" nar, üreticiye ek gelir sağlıyor.

Edremit Körfezi'nde yer alan ve tarımsal üretimin yoğun olduğu Havran'ın mandalinası ve siyah incirinin coğrafi işaret tescilleri geçen yaz Türk Patent ve Marka Kurumunca yapıldı.

Zeytin ve zeytinyağı üretiminde de söz sahibi olan Havranlı çiftçiler, arazi sınırlarını belirlemek ve zeytinlerinin çalınmasını önlemek amacıyla bahçelerinin etrafına nar fidanları dikmeye başladı.

Tatlı ve iri taneli olması dolayısıyla tercih edilen, yıllık üretimi zamanla 500 tondan 1500 tona kadar yükselen Havran narı, zeytin, mandalina ve incir üreticisinin ek gelir kapısı haline geldi.

İşçiler tarafından makaslarla özenle kesilerek dallarından alınıp kasalara dizilerek Havran Sebze ve Meyve Hali'ne taşınan ve boyutlarına göre gruplandırılan narlar, Balıkesir'in yanı sıra İstanbul, Bursa, İzmir, Çanakkale ve Edirne'ye gönderiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.