Zeytinlik Alana Yapılacak Termik Santrale Tepkiler Devam Ediyor

Zeytinlik Alana Yapılacak Termik Santrale Tepkiler Devam Ediyor

Manisa'nın Soma ilçesine bağlı Yırca köyünde, zeytinlik alana kurulması planlanan üçüncü termik santral nedeniyle köylünün zeytinlik nöbeti devam ediyor. Köy sakinlerinin, zeytin ağaçlarının kesilmemesi için Kolin termik santraline gösterdiği...

Manisa'nın Soma ilçesine bağlı Yırca köyünde, zeytinlik alana kurulması planlanan üçüncü termik santral nedeniyle köylünün zeytinlik nöbeti devam ediyor. Köy sakinlerinin, zeytin ağaçlarının kesilmemesi için Kolin termik santraline gösterdiği tepki nöbetine, Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Birliği de destek verdi.

Santralin kurulacağı zeytinlik alandaki köylülerin devam eden tepki eylemine destek için gelen CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Özden Güngör ve Yırca köylüleri katılımıyla protesto eylemi gerçekleştirildi. CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın, köylülere yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Manisa, eskiden pamuk üretilen bir memleketti, artık Manisa'da pamuk kalmadı. Tütün ekilirdi buralarda onu da bitirdiler. Her taraf bağ. Kuru üzümün maliyeti 2,5 lira iken piyasada 2,5 liraya kuru üzüm alıcısı yok. Oysa Tariş aynı üzümü 6 liraya ihraç ediyor. Şimdi zeytinliklere gözlerini diktiler. Eğer tarımı bitirirseniz çiftçiyi iflas ettirirseniz geriye bir tek şey kalıyor, o acımasız zalim sermaye sahiplerine çiftçinin köle olması. Bu, kabul edilebilir birşey değildir. Zeytinimize, doğamıza, toprağımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bu onurlu mücadeleye omuz veren tüm dostlarıma, özellikle Yırcalı köylü kardeşlerime yürekten teşekkür ediyorum. Buranın yalnızca bir köy olduğuna bakmayın aslında Türkiye'nin bütün yurtseverleri, doğaseverleri sizlerle beraber bu mücadeleye gönülden katılıyorlar. Unutmayın, burada termik santral yapmak isteyenler tape kayıtlarına yakalanmışlardır ve millete galiz küfürler etmektedirler. Bu millete galiz küfürler edenler aslında böylesine bir doğa cennetinin ortasına termik santral dikerek aynı küfrü doğaya da yapmaya çalışmaktadırlar. Türkiye, bu mücadelelerin eski olduğu bir memlekettir. Biz onurla, dayanışmayla bütün bu zorlukların altından kalkacağız, insanlık onuru, insanın yaşama hakkı rant ekonomisine galip gelecek."

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör ise Soma'ya, Yırca köylülerine zeytin tarlarıyla yapmış oldukları mücadeleye destek için geldiklerini söyledi. Güngör, "Bugün de buraya şu andaki yönetmelikteki değişen ve aceleyle rant uğruna güzelim zeytin alanlarına sermaye peşkeş çeken bu zihniyete karşı ziraat mühendisi odası olarak bir bildiri yayınladık." dedi.

Köy muhtarı Mustafa Akın da "17 Eylül'den beri burada nöbet tutuyor köylüler. Çünkü 17 Eylül'deki katliam tamamen hukuksuzdu. Şu anda belki dayandıkları belki bir şey vardı. Ama 17 Eylül gecesi yapılan; ne Hazine bu araziyi devretmişti ne de tapu devri, hiç bir şey söz konusu değildi. Burada alınan karar, cumhuriyet savcısının almış olduğu karar, soruşturmaya gerek yoktur kararı alınmıştır. Bugün bu şirket zeytinleri keserken sanırım bu karara dayanak yapıyor kendisine, çünkü o gün sökülen 13 ağaç halen vatandaşın mülkiyetindeydi. Hazine bu araziyi devretmemişti. Bu kıyım o günden beri daha da hızlandı. Umarım bundan sonra şirketi yavaşlatabiliriz." şeklinde konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.