'Zengin Ve Fakir Belediyeler Arasındaki Makasın Açılmasına İzin Verilmemeli'

'Zengin Ve Fakir Belediyeler Arasındaki Makasın Açılmasına İzin Verilmemeli'

Alman Belediyeler Birliği (DST), mali durumları çok kritik durumda olan belediyelere destek çıkılmasını talep etti. Federal, eyalet ve belediyeler arasındaki ‘federatif mali ilişkilerin’ reformu sürecinde belediyelere daha fazla önem verilmesini...

Alman Belediyeler Birliği (DST), mali durumları çok kritik durumda olan belediyelere destek çıkılmasını talep etti. Federal, eyalet ve belediyeler arasındaki ‘federatif mali ilişkilerin’ reformu sürecinde belediyelere daha fazla önem verilmesini isteyen çatı kuruluş, birçok şehrin yüksek borçlarından dolayı bütçe açığını kapatamadığını aktardı. DST ayrıca mülteciler konusunda daha fazla destek istedi.

Alman Belediyeler Birliği (DST) Başkanı Ulrich Maly, mali açıdan güçlü ve zayıf belediyeler arasındaki farkın çok büyüdüğünü söyledi. ‘Belediyelerin Mali Durumu 2014’ raporunu tanıtımında Maly, “Birçok belediye çok yüksek borçlar altında inliyor, bütçelerini dengeleyemiyorlar. Bunun ne manaya geldiğini ise çok sayıdaki okulların, sokak ve spor salonlarının durumundan anlamak mümkün.” diyerek, belediyelerin sorunlarına dikkat çekti. Federal Hükümet’in alt yapıya yatırım yapmak istemesini olumlu karşılayan Maly, ülkedeki tüm altyapıya yatırımların üçte ikisinin belediyelerde gerçekleştiğinin altını çizdi.

Mali durumu iyi olmayan belediyelerin tüm ülkeyi ilgilendirdiğini vurgulayan birlik başkanı, altyapısına yatırım yapamayan belediyelerin cazibesinin düştüğünü, nüfus kaybettiğini, bunun da vergi gelirlerinin azalmasına, sosyal gider ve alt yapıya yatırım yapılamamasına sebep olduğunu anlattı. Belediyelerin altyapıya yatırımda açığının 118 milyar Euro’ya ulaştığını Maly, “Zor durumdaki belediyelerin bu kısır döngüden çıkmasına yardımcı olunmalı.” şeklinde konuştu.

Federal yönetim ile eyalet ve belediye yönetimleri arasındaki mali ilişkileri düzenleyen ‘Dayanışma Anlaşması2’nin 2019’da yeniden düzenlenmek zorunda olduğunu hatırlatan Maly, bu reformun belediyelere daha fazla destek sağlamak için iyi bir imkan olduğunu, yardımın ise doğu ve batı diye ayrım yapmadan durumunun kritik olmasına göre değerlendirilmesini istedi.

İnsanların geleceğe yönelik imkanlarının hangi bölgede yaşadığına bağlı olmaması gerektiğini vurgulayan Maly, “Yeni mali sistem, vatandaşlara her yerde uygun hizmet yelpazesi sunulmasını mümkün kılmalı. Özellikle şehirler toplumsal katılım ve uyum imkanı sunabilmeli. Ayrıca şehirler ekonomik gelişmenin motoru olduğunun bilincinde olmalı. Şehirler olmadan devlet olamaz.” ifadesine yer verdi.

Belediyeler Birliği, federal ve eyalet yönetimlerinden otoyollara yatırım için ulaştırma finansmanlığı üzerinden yılda 2,7 milyar Euro ek bütçe sağlanmasını talep etti. Birliğe göre 2013 yılında belediyeler kişi başına 278 Euro düşecek şekilde altyapıya yatırım yaptı. Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) ve Saarland’da ise bu rakamın sadece yüzde 60’a yakın miktarı harcandı. Bavyera’da ise kişi başına KRV’ye kıyasla üç kat daha fazla düşecek 472 Euro yatırım yapıldı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.