Zamlar tartışılıyor

Zamlar tartışılıyor

Et ve ekmek fiyatlarındaki fahiş zamlar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından da eleştiriliyor. Etteki tavan fiyat ise lafta kaldı. Konya’daki ekmek fiyatlarının Ankara ve İstanbul gibi şehirlerle aynı seviyede olması ise vatandaşı kızd

Yılbaşı sonrası art arda gelen zamlar ile adeta şaşkına dönen halk zamları tartışıyor. Özellikle temel gıda ürünlerinde yapılan fahiş zamlar her kesimin tepkisini çekiyor. Konya’da da yılbaşından beri su, toplu ulaşım ücretleri ve ekmek fiyatlarına arka arkaya zamlar gelmişti. Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından suya yüzde 11, Otobüs ve tramvay ücretlerine yüzde 13, minibüs ücretlerine yüzde 14, ekmek fiyatlarına ise yüzde 12 zam gelmişti. Et fiyatları ise 35 TL seviyesinde seyrediyor. Gelen zamlar toplumun büyük bir kısmı tarafından gereksiz bulunurken zamların yeniden gözden geçirilmesi gerektiği düşünülüyor. Geçtiğimiz günlerde de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, et fiyatlarında tavan fiyat uygulamasına geçildiğini belirterek kırmızı et sektörü temsilcileriyle aldıkları karar gereği karkas yağsız et tavan fiyatının 23,3 lira, yağlı et tavan fiyatının 21,8 lira, kıymanın tavan fiyatının 32 lira, kuşbaşı etin tavan fiyatının ise 34 lira olmasıyla ilgili fikir birliğine vardıklarını ifade etmişti. Bakan Çelik, tavan fiyat noktasındaki üreticilerden gelen eleştirilere, “Kararları aldıktan sonra kimsenin keyfi olarak hareket etme hakkı yok. Bu kararı beraber aldık. Ya gelip beraber bu kararı almayacaktık ya da aldığımız bu karara uyacağız. Başka yolu yok bu işin” şeklinde cevap vermişti. Tavan fiyat uygulaması ise satıcılar tarafından uygulanmıyor.

MALİYET 61 KURUŞU GEÇMİYOR

Tahıl ambarı Konya pek çok şehirden pahalı ekmek yiyor. Yapılan araştırmalarda belediyeler tarafından desteklenen halk ekmek fiyatları karşılaştırıldığında Konya’daki ekmek fiyatlarının Ankara, İzmir, Adana, Mersin gibi şehirler başta olmak üzere pek çok şehirden yüksek olduğu görülüyor. Geçtiğimiz günlerde Konya Fırıncılar Odası tarafından yapılan düzenleme ile 250 gram ekmeğin fiyatı 80 kuruştan 90 kuruşa çıkarılmıştı. Yapılan zamma artan maliyetler gerekçe gösterilmişti. Bakan Faruk Çelik, artan ekmek fiyatları ile ilgili de sert açıklamalarda bulundu. Bakan Çelik, 250 gramlık standart 5-10 bin ekmek üreten yerlerde maliyetin 61 kuruşu geçmediğini, bu nedenle 40 ilde fiyatın 75-80 kuruş olduğunu dile getirerek "Şimdi bunun maliyeti bu olduğuna göre 40 ilde de 75-80 kuruşa satıldığına göre arkadaş sen neye göre bir liraya satıyorsun? Serbest piyasa. Böyle bir serbest piyasa, zulme dönüşen serbest piyasa, vatandaşı hiçe sayan serbest piyasa olur mu?" değerlendirmesinde bulundu.

YAPILAN ZAMLAR ÇOK FAZLA

Et fiyatlarının yüksek olmasını et üreticileri yüksek girdi maliyetlerine bağlıyor. Özellikle yem fiyatları en önemli girdiyi oluşturuyor. Devlet ise bu noktada proje üretemiyor. Et fiyatlarının yüksek olmasındaki diğer etken ise ‘et lobisi’. Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut et fiyatlarının ithalatın önünün açılması için bir takım spekülatörler tarafından yükseltildiğini ifade etti. Vatandaşlar da et fiyatlarının yüksek olduğunu, ekmeğe yapılan zammın da gereksiz olduğunu belirterek zamların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söylüyor.

Sosyal medya üzerinden şikayetlerini dile getiren vatandaşlardan Yasin Kahraman isimli vatandaş, “Bu nasıl iş? Ekmek Ankara’da 70 kuruş Konya’da 90 kuruş. Bir de tahıl ambarı olacağız. Ekmek Konya’da ucuz olması gerekmez mi? Etliekmek hamuru da 1,25 TL olmuş. Hem kalitesiz ekmek tüketiyoruz hem de pahalı ekmek yiyoruz. Belediyeler bu işe el atmalı. Eskiden belediye ucuz ekmek alternatifi sunardı halka” ifadelerine yer verdi.

Mustafa Gündoğdu isimli vatandaş da yapılan zamlarla asgari ücrete yapılan artışın vatandaşın cebinden alındığını belirterek şöyle konuştu: “Zenginlerimiz asgari ücretin acısını çıkarıyorlar. Konya’da ekmek fiyatları Ankara, İstanbul’dan nasıl yüksek olabiliyor. İdareciler bu halkı hiç düşünmüyor mu? Ekmeğin kalitesi de halkın sağlığını tehdit ediyor. İlaç ve katkı maddesinden başka bir şey yemiyoruz. Girdi çıktı maliyetiymiş ufalanmış dolanmış bunların hepsi yalan dertleri gariban milletin ekmeğinden biraz daha nasıl alırız.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.