Zamanında ekin

Zamanında ekin

Konya Ovası'nda hububat ekim işlemi sürüyor. Ekimde geç kalınmaması gerektiğini belirten Ziraat Mühendisi Mustafa Ceran, "Ekim zamanı iyi belirlenmeli. Erken ve geç ekim verimi düşürüyor" diye konuştu

Konya'da arpa ve buğday ekimine başlandı. Ekim döneminin gelmesiyle hazırlıklara başlayan çiftçiler tarlalarını sürerek tohuma hazır hale getiriyor. Şehir ve ilçe merkezlerindeki tohum ve gübre bayilerinden ihtiyaçlarını karşılayan üreticiler verimli bir sezon geçirmek adına hummalı bir çalışma yürütüyor. Hububat ekiminin yapıldığı bu dönemlerde iyi verim almak ve tarımda karlılığı arttırmak için bazı konulara dikkat etmek gerekiyor. Öte yandan Konya'da bazı art niyetli kişiler kar etmek amacıyla sahte gübre satışı yapıyor. Ziraatçiler ise sahte gübreye karşı üreticiyi uyarıyor. 

EKİMDE GEÇ KALMAYIN

Ekimde geç kalınmaması gerektiğini belirten Ziraat Mühendisi Mustafa Ceran, ilaçlamanın önemine vurgu yaptı. Ekim mesaisinin 15 Eylül'de başladığını belirten Ceran, "Ekim işlemi 2 ay sürüyor. Bazı ilçelerde ekim başladı. Bazı ilçelerde ise üreticiler ekim için 'henüz erken' diyor. Ekim işlemi Aralık ayına kadar sürer. Bir kısım çiftçiler ise ekim yapmak için yağmurun yağmasını bekliyor. Üretici için bu yıl verimli geçti. İnşallah önümüzdeki yıl da bol yağışlı geçer" dedi. Erken ve geç ekimin zararlı olduğunu, ekim zamanının iyi belirlenmesi gerektiğini belirten Ceran, "Özellikle İç Anadolu çiftçisinin büyük bir bölümünün geçim kaynağı olan buğday ve hububat ekimi hayati öneme sahip. Birçok çiftçinin tek gelir kaynağı ve yılda sadece bir defa ürün alınacak. Yapılan çok basit hatalar belki de bir yılın kaybolmasına sebep olacak. Erken ekilen buğdaylarda kışın ılık geçmesi halinde hızlı büyüme görülür, hızlı büyümenin sonucunda yatmalar oluşur ve bu da verimi olumsuz etkiler. Hastalık ve zararlılar da erken ekilen buğdaylarda daha çok görülür" diye konuştu.

TOHUM SEÇİMİ ÖNEMLİ

"Uygun tohumluk seçimi kaliteli ve yüksek verim almanın temel şartıdır" diyen Ceran, "Tohum, sahip olduğu tüm genetik karakteri ile bitki verimini belirleyen en temel girdidir. Uygulanan üretim teknikleri ne olursa olsun; elde edilen ürün, tohumda var olan genetik potansiyelin üzerine çıkamaz. Kullanılan tüm üretim teknikleri, gübreleme, sulama, ekim teknikleri, çapalama vesaire tohumda var olan maksimum genetik potansiyeli ortaya çıkarmaya yönelik faaliyetlerdir. Tohumluklar uygun ilaçlama ile ilaçlanmalıdır. Buğdayda ihtiyaç duyulan temel besin elementleri azot ve fosfor’dur. Tüm bitkilerde olduğu gibi buğday bitkisinde de protein üretimi için azota ihtiyaç duyulmaktadır. Verim açısından en yanlış gübre uygulaması; tohumla beraber aynı çim yatağına gübre verilmesidir. Bu durumda topraktaki nem gübrenin erimesine neden olmakta, tohumla birlikte aynı yerde bulunan eriyik gübre çimlenmeyi olumsuz etkilemektedir" sözlerini kullandı. 

PİYASADA SAHTE GÜBRE VAR

Ziraatçiler ise sahte gübre noktasında şu uyarılarda bulundu: "Tarımın en önemli girdilerinden biri gübredir. Gübre bitkisel verimliliğin artmasını sağlamakla beraber ürünün kalitesine de etki etmektedir. Çiftçilerimiz de büyük paralar ödeyerek aldıkları gübrelerden verim ve kalite artışı sağlamayı beklemektedirler. Ancak içinde bulunduğumuz dönemde gübre sektörünün hareketlenmesi ile birlikte tanınmış gübre ithalatçısı veya üreticisi firmaların torbalarını taklit ve tağşiş etmek suretiyle piyasada sahte gübreler satılabilmektedir. İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerince gübrelerin piyasa denetimi sürekli olarak yapılmaktadır. Tespit edilen sahte gübreler imha edilerek satanlara idari para cezası uygulanmaktadır. Çiftçilerimizin de bu konuda yardımcı olmalarını ve sahte gübre kullanarak mağdur olmamalarını istiyoruz. Müdürlüklerimizce yapılan denetimlerde Konya ili ve ilçelerinde yakalanan sahte gübrelerin yüzde 60 tuz içerdiği yapılan analizlerde tespit edilmiştir. Sahte gübre üretiminde genellikle çok ucuz olan tuz, alçı, kum gibi malzemeler kullanılmaktadır. Sahte gübrenin içindeki tuz toprağı çoraklaştırdığı için verdiği zarar yıllarca sürmektedir. Konya ilinin tarım kapasitesinin yüksek olması nedeniyle sahte gübre satışı yapanlar için cazip bir yer haline gelmiştir. Bunun için çiftçimizin gübre alırken dikkatli olmalarını istiyoruz."

GÜBREYİ BAYİLERDEN ALIN

"Bayilerden gübre alın" önerisinde bulunan ziraatçiler, "Gübre bayisi olmadan gübre satışı yapan iş yerlerinden gübre alınmamalıdır. Bayiden, sattığı ürünle ilgili Bakanlık tarafından verilen gübrenin "Tescil Belgesi" üretici firmanın lisans belgesi olup olmadığı sorularak kontrol edilmelidir. Gübreler kimyevi gübre üretimi yapan firmalarla bayilik sözleşmesi olan gübre bayilerinden faturalı bir şeklide alınmalıdır. Gezginci olarak kamyon üzerinde gübre satanlardan gübre alınmamalıdır. Piyasadaki muadillerine oranla dikkati çekecek ölçüde ucuz gübrelere rağbet edilmemelidir. Etiket bilgileri Türkçe olmayan, ambalajı açılmış veya bozulmuş olan gübreler satın alınmamalıdır. Gübre ambalajında üretici ve ithalatçının açık adresi, ayrıca bitki besin elementlerinin oranlarının açık bir şekilde ifade edilmesi gerekmektedir. Bu bilgilerin net olarak ifade edilmediği gübreler alınmamalıdır. Piyasada satılan gübrelerle ilgili herhangi bir olumsuzluk gördüğünüzde mutlaka il ve ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimize bilgi verilmelidir" ifadelerini kullandı.

KERİM ATICI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.