Yüz bin bekleniyor

Yüz bin bekleniyor

Üniversite adayları hangi üniversiteye gideceklerini bugünlerde tercih ediyor

Üniversite adayları hangi üniversiteye gideceklerini bugünlerde tercih ediyor. Konya’daki 4 üniversiteye yeni programlar ve artırılan kontenjanlarla birlikte gelecek öğrenci sayısının 100 bini aşması bekleniyor

Üniversite adayları uzun süren hazırlık evresi ve zorlu sınav maratonunun ardından, sınavlarda aldıkları puanlara ve okumak istedikleri bölümlere göre üniversite tercihlerini yapıyor. Geçtiğimiz hafta başlayan tercih işlemleri, 3 Ağustos Cuma günü son bulacak. Peki Konya’daki hangi üniversite kaç öğrenci alacak, kaç yeni bölüm açıldı?

Son iki yıl içerisinde yapılan çalışmalarla Konya’daki üniversite sayısı devlet ve vakıf üniversiteleri ile birlikte 4’e ulaştı. Selçuk ve Necmettin Erbakan Devlet Üniversiteleri ile KTO Karatay ve Mevlana Vakıf Üniversiteleri’ne bu yıl toplamda 100 binin üzerinde öğrencinin kaydedilmesi beklenirken, üniversite kontenjanlarının artması ile birlikte bu sayının daha da artabileceği öngörülüyor. Ucuzluğu, eğitim kalitesi, güvenilirliği ve Türkiye’nin merkezi bir yerinde olması nedeniyle tercih edilen Konya’da, üniversitelere kayıt yaptıran öğrencilerin yüzde 90’ının Konya’ya dışarıdan gelen öğrenciler olması tahmin ediliyor.

SELÇUK’UN 74 BİN ÖĞRENCİSİ VAR

Bugün bünyesinde 21 fakülte, 6 enstitü, 6 yüksekokul, 23 meslek yüksekokulu, 1 devlet konservatuarı bulunan Selçuk Üniversitesi, 70 bini aşkın öğrencisi ile Türkiye’nin en büyük eğitim kurumları arasında yer alıyor. Selçuk Üniversitesi 2012-2013 eğitim-öğretim yılında lisans eğitimi için 8 bin 321, önlisans eğitimi için 11 bin 390 olmak üzere toplam 19 bin 711 yeni öğrenci kaydı yaptı. Yeni kayıtlarla birlikte toplam öğrenci sayısı henüz kesinleşmemekle birlikte 72 bin ile 74 bin arasında olması bekleniyor.

Selçuk Üniversitesi’nde yeni eğitim-öğretim yılında yeni bölümler ve yeni programlar da açıldı. Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü’nden alınan bilgiye göre yeni dönemde Grafik ikinci öğretim, İç mimarlık ve Çevre Tasarımı ikinci öğretim, Reklamcılık ikinci öğretim, İmalat Mühendisliği ile; İlk ve Acil Yardım, Yapı Yalıtım Teknolojisi, Bankacılık ve Sigortacılık, Peyzaj ve Süs Bitkileri, Coğrafi Bilgi Sistemleri Laboratuar Teknolojisi, Mekatronik, Laborant ve Veteriner Sağlık, Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi ve İş Sağlığı ve İş Güvenliği önlisans programları yeni açılan birimleri oluşturuyor.

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ

Necmettin Erbakan Üniversitesi geçtiğimiz yıllarda eğitim-öğretim faaliyetlerinin devam ettiği İlahiyat, Meram Tıp ve Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakülteleri’nde eğitim ve öğretim çalışmalarına bu yıl da devam etmekle birlikte yeni açılan bazı fakültelere de bu yıl ilk defa öğrenci alacak. Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne bu yıl toplamda 500 öğrenci, Meram Tıp Fakültesi’ne toplamda 190 öğrenci, Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi’ne toplamda bin 550 öğrenci kaydedecek. Ayrıca bu yıl ilk defa açılan Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’ne 180, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi’ne 585, Turizm Fakültesi’ne 215 öğrenci alınacak. Necmettin Erbakan Üniversitesi bu yıl yeni açılan bölümlerle birlikte toplamda 3 bin 220 yeni öğrenci kaydı yapacak.

Necmettin Erbakan Üniversitesi ayrıca 2012-2013 eğitim-öğretim yılında Necmettin Erbakan Üniversitesi’ne yerleşerek kayıt yaptıran öğrencilerden giriş puanı esas alınarak her fakülteye ilk üç sırada yerleşen öğrencilere asgari ücretin yüzde 50’sinden daha az olmamak kaydı ile başarı bursu verecek.

MEVLANA ÜNİVERSİTESİ 2 YENİ FAKÜLTE AÇTI

Devlet üniversitelerinin yanında vakıf üniversiteleri de kontenjanlarını ve bünyelerindeki bölümleri artırıyor. Mevlana Üniversitesi bu yıl bünyesine Hukuk ve İşletme olmak üzere iki yeni fakülte daha kattı. Mevlana Üniversitesi’nin öğrenci kontenjanları ise şu şekilde: “Hukuk Fakültesi 100, İşletme 50, Tıp 70, Hemşirelik 50, Beslenme ve Diyetetik 40, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon 40, Bilgisiyar ve Öğretim Teknolojileri öğretmenliği 50, İngilizce Öğretmenliği 50, İlköğretim Matematik Öğretmenliği 60, Türkçe Öğretmenliği 60, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık 80, Okul Öncesi Öğretmenliği 80, Bilgisayar Mühendisliği 40, Elektrik Elektronik Mühendisliği 40, Metatronik Mühendisliği 40.” Bunun dışında Mevlana Üniversitesi yüksek lisans, doktora ve yabancı öğrenci alımları ile bin 53 öğrenci sayısına ulaşacak.

KTO KARATAY 4  BÖLÜM 1 FAKÜLTE AÇTI

Konya’ya gelen öğrenci sayısının artmasında yeni kurulan devlet ve vakıf üniversitelerinin etkisi büyük oldu. KTO Karatay Üniversitesi de her yeni eğitim öğretim yılında açtığı yeni fakülte ve bölümlerle öğrenci sayısını sürekli olarak artırıyor. Karatay Üniversitesi’nde Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi ile İç Mimarlık, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Sosyal Hizmet Bölümü, İnşaat Mühendisliği Bölümü açıldı.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.