Yüksek rekolte beklemeyin

Yüksek rekolte beklemeyin

Ekim alanlarındaki azalma, çetin kış şartları, yağışların geç düşmesi ve fırtınanın yüzde 50ye varan oranlarda rekolte kaybına neden olacağı bildirilirken, bu dönemde düşmesi beklenen...

Ekim alanlarındaki azalma, çetin kış şartları, yağışların geç düşmesi ve fırtınanın yüzde 50’ye varan oranlarda rekolte kaybına neden olacağı bildirilirken, bu dönemde düşmesi beklenen yağışlarla bu oranın yüzde 30’ düşmesi bekleniyor. Çiftçi dört gözle yağış bekliyor
YAĞMUR, OVANIN ATEŞİNİ SÖNDÜREMEDİ
Konya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Faruk Çöklü, son 1 haftadır bölgede görülen yağışların bekledikleri seviyede olmadığını belirterek, önümüzdeki 10 gün içinde yeterli yağış alınmazsa kuru tarım yapılan alanlarda ciddi sıkıntı yaşanacağını dile getirdi. 
Faruk Çöklü, ovada son 1 aydır yağış konusunda büyük sıkıntı yaşadıklarını dile getirerek, çiftçinin dört gözle beklediği ''kırk ikindi'' yağışlarının başlamadığını ifade etti. Son 1 haftadır bölgeye yağan yağmurun lokal yağışlar olduğunu ancak yeterli seviyede gerçekleşmediğini belirten Çöklü, şunları kaydetti: 
''Yağışın azlığı nedeniyle beldelerimizde, köylerimizde ve camilerimizde çiftçimiz yağmur duasına çıkıyor. İnşallah dualarımız kabul olur ve Allah bize rahmetini gönderir. Meteorolojiden aldığımız bilgilere göre bu yağışlar önümüzdeki günlerde de devam edecek ancak Konya'ya şu ana kadar beklediğimiz seviyede bir yağış gerçekleşmedi. Eğer önümüzdeki 10 gün içinde yeterli seviyede yağış gelmezse ovamızda ciddi sıkıntılar yaşanacağını düşünüyorum. Tabii kimse böyle bir durumu yaşamak istemiyor''
''KOP BİR AN ÖNCE HAYATA GEÇİRİLMELİ''

Bölgede yaşanan sıkıntıyla birlikte ovada sulamanın öneminin bir kez daha görüldüğünü ifade eden Çöklü, Konya Ovası Projesi'nin (KOP) bir an önce hayata geçmesi gerektiğini söyledi. Konya Ovası'nın yüzde 20'sinde sulu tarım yapılabildiğini, geri kalan yüzde 80'inde ise kuru tarım yapıldığını hatırlatan Çöklü, ''Eğer önümüzdeki günlerde beklenilen seviyede bir yağış gerçekleşmezse, yağmur bekleyen yüzde 80'lik kısımda ciddi sıkıntılar yaşanacak. Bazı çakıllı bölgelerde ürünlerin yanmaya başladığı bilgilerini alıyoruz. Ovanın kurtuluşu, yağacak rahmete ve KOP'un bir an önce hayata geçmesine bağlı'' diye konuştu.
KAYIP YÜZDE 50’Yİ BULABİLİR
Çiftçinin nisan ayında beklediği yağışların düşmediğini ve mayıs ayının ilk günlerinin yağışlı geçmesinin beklendiğini belirten Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Özkan Taşpınar da, “Çiftçi için nisan ayına kadar iyi bir dönem geçti. Yağışlar, yeterince ve zamanında düştü. Kar ve yağmur, düzenli bir şekilde yağdı. Ancak hububat, nisan ayında alması gereken yağışları alamadı. Bahar bitkileri olan şeker pancarı, mısır, ayçiçeği ve sebzelerin ekimiyle alakalı belli bir rutubet ihtiyacı vardı. Bu olmayınca ekim biraz gecikti” dedi. Çiftçi için yağmurun acil bir ihtiyaç olduğunu söyleyen Özkan Taşpınar, “Bugünlerde beklenen yağışın düşmeye başlaması ve günlerce yağması gerekiyor. Zaten hububatta geçen yıla oranla bir rekolte kaybı var. Şu an yüzde 20-30 arasında olan kayıp, bugünlerde beklenen rahmet düşmezse yüzde 50’ye kadar çıkabilir. Çünkü hububat şu an çok az gelişti. Hububatın gelişmesi için rutubet gerekiyor. Yağış düşmeyip, hava ısınınca da rutubet ortadan kayboluyor. Bu nedenle şu an çiftçi için yağış elzem bir ihtiyaç” ifadelerini kullandı.
GEÇEN YILI YAKALAMA ŞANSIMIZ KALMADI
Konya Ovası’nda özellikle sulanmayan alanlarda hububat tarımı yapıldığını ve buraya atılan tohumların beslendiği tek kaynağın yağmur suları olduğunu söyleyen Özkan Taşpınar, “Geçen seneki rekolteyi bırakın geçmeyi, yakalama şansımız dahi kalmadı. Kışın birçok bölgede don meydana geldi. Bu dönemde ekilmesi uygun olmayan bazı türler bizim bölgemizde ekildiği için hububatta don meydana geldi. Bu da bir miktar zarara yol açtı. Zarar edenlerin bir kısmı tarlasını sürdü. Özellikle sulu alanlarda farklı bitkiler ekildi. Ama kıraç bölgelerin böyle bir şansı da yoktu. Dolayısıyla kıraç alanlarda şu an çok büyük zararlar söz konusu” dedi. Hububatın dışarıdan gelebilecek her doğal olay karşısında tehlikeye açık olduğunu dile getiren Taşpınar, “Sadece yağışların düşmemesi veya don olayı değil, geçtiğimiz günlerde yaşanan fırtına da birçok bölgede çiftçilerimizin tarlasını olumsuz etkilemişti. Birçok çiftçi tarlasını tamamen sürmek zorunda kaldı. Özetle, ekim alanlarındaki azalma, çetin kış şartları, yağışların geç düşmesi ve fırtına belki, belki de yüzde 50’ye varan oranlarda rekolte kaybına neden olacak” diyerek sözlerini tamamladı.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.