Yük hayvanı azaldı

Yük hayvanı azaldı

Hadimde yük hayvanı tüccarlığı yapan İsmail Sadıç, sayılarının azalması nedeniyle eşek ve katır fiyatları arttığı için uzun süredir Kıbrıstaki başıboş dolaşan eşekleri, Türkiye'ye getirmeye çalışıyor.

İsmail Sadıç yaptığı açıklamada, son derece dağlık bir yapıya sahip olan Hadim’de ve Akdeniz'in bazı yüksek kesimlerinde yıllardır yük hayvanı tüccarlığı yaptığını söyledi.
Eşek ve katır neslinin son yıllarda azalması nedeniyle dağlık bölgelerde tarımsal faaliyetler yapan vatandaşların yük hayvanı temininde sıkıntı yaşamaya başladığını dile getiren Sadıç, ''Piyasada eşek ve katır bulunamıyor. Bu nedenle yük hayvanlarının fiyatları çok yükseldi'' dedi.
Eşek ve katırın sadece Konya'da değil Türkiye'nin her yerinde azaldığını ve ihtiyaca cevap verecek sayıda hayvan kalmadığını anlatan Sadıç, yük hayvanı satın almak isteyen vatandaşların da çaresiz olduğunu belirtti.
Türkiye'de yük hayvanı sayısının azalmasının nedeninin eşek ve katır üretiminin yapılmaması olduğunu ve üretim için kimsenin de adım atmadığını ifade eden Sadıç, ''Hayvan yokluğundan eşeklerin fiyatı 3, katırların ise 4.5 bin TL'ye kadar çıktı. Bu soruna mutlaka bir çözüm bulunması gerekiyor'' diye konuştu.
TÜRKİYE'DEKİ EŞEK AÇIĞI
Aslında bu sorunun çözümünün çok kolay olduğunu dile getiren Sadıç, şunları kaydetti:
''Piyasada yük hayvanının azalmasıyla ilgili sıkıntı 2000 yıllarında ortaya çıkmaya başladı. 2001 yılında yaptığım araştırmalar sonucu KKTC'nin Karpaz bölgesinde başı boş dolaşan binlerce eşek olduğu yolunda bilgiler aldım. Kıbrıs'a giderek bu eşeklerin, Türkiye'deki açığın kapatılması için ülkeye getirilmesi noktasında yetkililerle görüştüm. Karpaz'daki eşeklerin Türkiye'ye getirilmesi için KKTC makamları onay verdi, ancak Türkiye'deki yetkililer buna izin vermedi. Yılmadan, usanmadan bu eşeklerin Türkiye'ye getirilmesi için 8 yıldır verdiğim uğraşlardan bir sonuç elde edemedim. Bu konuda izin için başvurduğumuz tüm bakanlıklar, mevcut mevzuatın buna izin vermediğini gerekçe gösterdi. İzin verilse bu eşekleri bugün Türkiye'ye getiririm.''
Türkiye'de yük hayvanı sayısı azaldığını, özellikle eşek bulunamadığını anlatan Sadıç, ''Halen Karpaz'da 4 bin 500 civarında eşek başıboş dolaşırken, Türkiye'de eşek sıkıntısı çekiyoruz. Buradan yetkililere, bu eşeklerin Türkiye'ye getirilmesi konusunda gerekli izni vermeleri için çağrıda bulunuyorum'' dedi.
Sadıç, bu eşeklerin Türkiye'ye gelmesiyle hem oradaki vatandaşların ve yerel yönetimlerin başıboş dolaşan eşek sorunundan kurtulacağını, hem de Türkiye'de dağlık bölgelerde yaşayan ve yük hayvanına ihtiyaç duyan vatandaşların işinin görülmüş olacağını sözlerine ekledi.
EŞEK SAYISI AZALIYOR
Konya Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, son 4 yılın istatistikleri Konya ve çevresinde eşek sayısının önemli oranda azaldığını gösteriyor.
Yetkililer, 2005 yılında Konya'da 19 bin 500 olan eşek sayısının 2008 yılı sonu itibariyle 9 bin 642'ye gerilediğini, eşek sayısının azalmaya devam ettiğini bildirdi.
KARPAZ KÖYLÜLERİ EŞEKLERDEN DERTLİ
Öte yandan, KKTC'nin Dipkarpaz bölgesinde yaşayan vatandaşlar, ''hür eşekler'' olarak bilinen ve bölgede serbest dolaşan eşeklerin, ekili alanlara zarar vermesinden şikayetçi. Köylüler, yetkililerin yıllardır bu soruna çare bulamamasından yakınıyor.
Eşeklerin Dipkarpaz bölgesinde tellerle çevrili bir alana toplandığını, ancak bunun da çare olmadığını dile getiren köylüler, ''Eşekler, acıkınca tel-mel vız geliyor. Telleri aşıyorlar, bunlar çok vahşi. Bu hayvanlar zaman zaman yola çıkıp araçlara da zarar veriyor. Yakalanması çok zor. Ancak iğne vurularak yakalanabilir'' dediler.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.