YSKdan reform sözü

YSKdan reform sözü

YSK, 12 Haziran genel seçimleri için hazırlıklarını tamamladı

Şeffaf sandıklar ile yeni oy kullanma kabinleri il seçim kurullarına gönderilmeye başlandı. Geçen yıl yapılan düzenlemeye göre sandık alanı olarak belirlenen 100 metrelik alana silahlı girilemeyecek. YSK, Seçimlerin Temel Hükümleri ile Seçmen Kütükleri Kanununda 2010'da yapılan tüm değişikliklerin 12 Ha-ziran'da uygulanacağını açıkladı.

100 metre yasağı

Kanunda yapılan değişiklikle sandık alanı belirlenirken, sandık kurulunun görev yaptığı merkez olmak üzere 100 metre yarıçapındaki alan sandık alanı olarak belirlendi. Seçmenin, sandık alanına girmesine veya oy kullanmasına engel olan kimse 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ile cezalandırılacak. Seçimin güvenliğini sağlamakla görevli kolluk güçleri dışında, resmî üniforma ve silah taşıyan hiç kimse sandık alanına giremeyecek. Seçmenler cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi ile oy verme yerine giremeyecek.

Kabin devrimi

Haziran ayındaki seçimde, tahta oy sandıkları tarihe karışacak. Oy sandıkları eni 40, boyu 55, yüksekliği 50 santim, şeffaf, ısıya ve kırılmaya dayanıklı sert plastikten olacak.

Seçimlerde kullanılacak oy verme kabinleri de değiştiriliyor. Kabinler, eni 120, boyu 120, yüksekliği 180 santim, portatif, hafif metal profil üzerinde, bir tarafı açılıp kapanabilir ve içini göstermeyen koyu renk dayanıklı sentetik kumaşla kaplı, kolay taşınabilir ve katlanabilir olacak şekilde yaptırılacak.

Kürkçe propaganda serbest

YSK, kanun gereği oy zarflarının boyunu da büyütecek. Zarflar, her seçim için ayrı renkte, eni 15, boyu 21 santim olacak. Ayrıca hızlı kuruyan mürekkepler kullanılacak. Kanunla açık yerlerde, güneşin batmasından sonra da propaganda yapılabilmesi mümkün hale getirildi. Bu seçimde ilk kez Türkçe dışındaki dillerde propagandaya hapis cezası verilmeyecek.

Tek belge yeterli olacak

Seçmenler, üzerinde TC kimlik numarası bulunmayan belgeyle de oy kullanabilecek. TC kimlik numarası olmayan bir kimlikle oy kullanılabilmesi için, seçmen bilgi kağıdını ve kimlik numarasını ispata elverişli, YSK tarafından ilan edilecek belgenin gösterilmesi yeterli olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.