Yönetmelik değişmeli

Yönetmelik değişmeli

Yrd. Doç. Dr. İbrahim Hakkı Erkan, çatı hesaplarının 1997 yılındaki yönetmelikle yapıldığını fakat yönetmeliğin değişmesi gerektiğini söyledi

21 Aralık tarihinden beri aralıklarla etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle Konya, tarihinin en yoğun kar yağışını aldı. Kar yağışları sonucu Konya’da kar yüksekliği 52 santimetreye ulaştı. Ardı ardına gelen kar yağışları sonrası çatılarda biriken karlar bazı yerlerde tehlikeler oluşturdu. Pek çok sanayi sitesinde 34 fabrikanın çatısı kar ağırlığına dayanamayarak çöktü. Geçtiğimiz gün Bozkır’da çatısını temizlemek için dama çıkan bir vatandaş düşerek yaşamını yitirdi. Önceki günlerde de bir vatandaş aynı sebepten dolayı yaşamını yitirmişti. Perşembe günü de Akşehir’de kurulan semt pazarının çatısı, üstünde biriken kar nedeniyle sabah saatlerinde çöktü. Bazı esnaf ve alışveriş için pazara gidenler, çatının metal parçalarıyla düşen karların altında kaldı. Akşehir Kaymakamı Yalçın Sezgin, 4 kişinin enkaz altından kurtarılarak hastaneye kaldırıldığını açıkladı. 

YÜK 500 KİLO HESAP 115 İLE

Konya Valiliği de yayınladığı açıklama ile geçtiğimiz gün etkili olan Lodos sonrası yoğun kar yağışı sonucu biriken kar örtüsünün hızlı bir şekilde eriyeceğinin düşünülmekte olduğunu ve bu nedenle sel ve su baskınları bunun yanı sıra ulaşımda aksamalar, çatı uçması, ağaç ve direklerin devrilmesi, soba ve doğalgaz kaynaklı baca zehirlenmeleri durumlara karşı vatandaşların tedbirli olmaları istendi. Çatılarda kar birikmesi sonucu yaşanan çökme hadiselerine ve kazalara değinen İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şubesi Başkanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Hakkı Erkan, yağan kar ağırlığının metreküpte 200 kilogramdan başlayıp 600 kilograma kadar çıkabildiğini belirterek, “Biz yapı hesaplarında bu değeri 115 kilogram olarak baz alarak hesap yapıyoruz. Bu 1997 yılında yayınlanan yönetmeliğe göre bu şekilde hesaplanmaktadır. Yönetmeliğin revizyona ihtiyacı var. Yeni yönetmelik yazılmalı” dedi.

USTAYA DEĞİL MÜHENDİSE GİDİN

Dünyanın pek çok yerinde bu tür vakaların yaşanabildiğine işaret eden Erkan, şöyle konuştu: “Bu kazalar hesaplama, uygulama, malzeme hataları nedeniyle olabiliyor. Mevcut yapılarda olduğu gibi zaman zaman da mevcut bina üzerine yapılan ilavelerde hatalar yapılıyor. Vatandaş bir yere ilave yapı yaptırmak için, çatısını büyütmek için sanayideki ustaya gidiyor. Halbuki mühendise gelip hesap yaptırması lazım. Vatandaşımız böyle bir iş durumunda sanayideki ustaya değil, bir mühendise gitmesi lazım.” Mevcut yapılarda da hesapların tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini ifade eden Erkan, vatandaşların kontroller için İnşaat Mühendisleri Odası’na veya mühendislik firmalarına gidebileceğini söyledi.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum