Yollar yine kan gölü

Yollar yine kan gölü

Konya'da Ramazan Bayramı'nda gerçekleşen trafik kazaları nedeniyle yollar yine kan gölüne döndü. Son 1 haftada meydana gelen trafik kazalarında 8 kişi hayatını kaybederken 104 kişi de yaralandı

Bayramda yollar yine kan gölüne döndü. Konya'da son 1 haftada meydana gelen trafik kazalarında 8 kişi hayatını kaybederken 104 kişi de yaralandı. Bayramın bitmesiyle birlikte akraba ziyaretlerini tamamlayan vatandaş, trafik yoğunluğunun artmasına paralel olarak çok sayıda trafik kazasının gerçekleşmesine neden oldu. Bayramın uzun ve güneşli yaz günlerine denk gelmesiyle birlikte genellikle özel araçlarını tercih eden vatandaş, yollardaki trafik yoğunluğunu artırdı.  Dikkatsizlik, aşırı hız ve kural ihlalleri nedeniyle meydana gelen trafik kazaları vatandaşın bayramını zehir etti.

Türkiye'de meydana gelen trafik kazalarında günde 12 ortalama  kişi hayatını kaybediyor. Bu bayramda ise günlük ortalama 18 kişiden fazla insan hayatını kaybetti. Bu da kazaların bayramlarda tüm tedbirlere rağmen arttığını gösteriyor. Yaşanan ölümlü kazalar bayramların da neşesini kaçırıyor. Alınan tedbir ve denetimlere rağmen trafik kurallarına uyulmaması ve aşırı hız sebebiyle ülke genelinde 4 günde meydana gelen trafik kazalarında olay yerinde ve polis bölgesinde 74 kişi  hayatını kaybetti.

KONYA 6. SIRADA

Konya, Türkiye genelinde meydana gelen trafik kazalarında da 6. sırada bulunuyor. Ölümlü trafik kazalarında ise 3. sırada bulunuyor. 2014 yılı toplamında Konya'da 6 bin 520 trafik kazası gerçekleşti. Bu rakamla ile Konya ülke genelinde 6. sırada yer aldı.

Konya'da trafiğe kayıtlı araç sayısı ise 600 bini geçti. İstanbul'da ise bu rakam 3 milyonun üzerinde. İstanbul'daki araç sayısı Konya'dan 5 kat daha fazla olmasına rağmen, nüfusa göre Konya'daki kaza oranı ve kesilen trafik cezası İstanbul'u geçiyor. Aynı şekilde emniyet verilerine göre, Konya'da ölümlü kazalar yaz aylarında dana sık görülüyor.

ARAÇ SAYISI 600 BİNİ GEÇTİ

Ayrıca, havaların ısınmasıyla birlikte karayollarındaki araç trafiğinin yoğunlaştığı ve buna paralel olarak sinir ve stresin arttığı öğrenildi. Uzmanlar, sıcak havaların etkisiyle reflesklerin azaldığını belirterek aşırı hızın yapıldığını kaydetti. Konya’da trafiğe kayıtlı araç sayısının 600 bini geçmesi trafik ekiplerinin daha fazla kontrol yapmasına neden oluyor. Havaların ısınmasıyla birlikte vatandaşlar, ulaşım ihtiyacını genelllikle kendi araçlarıyla karşılıyor. Bu da trafikte yoğunluğun oluşmasına ve kazaların artmasına sebebiyet veriyor. Bu sonuçlara göre sürücülerin yol şartlarının iyi olması ve güneşli bir havanın hakim olmasından dolayı hız kural ihlallerine çok fazla dikkate almadığı işaret edildi.

TOPLU ULAŞIM TERCİH EDİLMİYOR

2015 yılının ilk altı ayında iş kazalarında da en az 794 işçinin öldüğü öğrenildi. İşçilerin 227’sinin trafik ve servis kazalarında öldüğü belirlendi. Aynı rapora göre tarım ve orman iş kolunda ise 168 işçi hayatını kaybetti. Vatandaş, artık bayramda ve bayram sonrasında denetimlerin artmasını talep ediyor. Toplu ulaşımın kullanılmaması ve vatandaşın genellikle özel araçlarını tercih etmesi trafik kazalarını artırıyor. Konya'da da özellikle iş giriş çıkış saatlerinde trafik yoğunluğu artıyor. Şehir merkezinde ışıklarda uzun araç kuyrukları oluşuyor. Vatandaş toplu ulaşım araçlarının yetersiz olduğunu düşünüyor. İş çıkış saatlerinde duraklarda yoğun otobüs kalabalığı oluşuyor.

TRAFİK ARTIK KALDIRMIYOR

Teknik Lise-Alaeddin arası da bakım ve onarım çalışmalarından dolayı vatandaş sıcak havaların da etkisiyle tramvay ile ulaşımdan kaçınıyor. Tramvayın aşırı yavaş olması ve durak sayısının çok fazla olması rahat ve hızlı bir ulaşımı engelliyor. Özel araçla kampüs-çarşı arası ulaşım 30 dakikada gerçekleşirken tramvayla bu oran 1 saati geçiyor. Vatandaş da bundan dolayı özel aracını tercih ediyor. Konya'da nüfus yoğunlunun en fazla olduğu ilçenin Selçuklu olması trafikte uzun kuyrukların oluşmasına neden oluyor. Üniversite, otogar, hastane ve havaalanının Selçuklu'da yer alması ilçede trafiğin artmasına neden oluyor. Tramvayın da ulaşımı yeterli düzeyde gerçekleştirememesi trafiğin kilitlenmesine neden oluyor. Vatandaş, yetkililerden yeni önlemlerin alınmasını talep ediyor.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.