‘yökakademik” Sistemi Hizmete Açıldı
YÖK Başkanı Yekta Saraç, "Şeffaf, ulaşılabilir, hesap verebilir yeni ve yenilikçi YÖK anlayışı ile gerçekleştirdiğimiz faaliyetler kapsamında Türkiye’deki bilim hayatı ile ilgili bütün bilimsel verileri, tüm bilimsel çıktıları toplumun bütünün kullanımına açarak umulan faydanın en üst düzeyde gerçekleşmesini arzuluyoruz" dedi.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından hazırlanan, Türk yükseköğretiminde görev yapan akademisyenlere ait kişisel akademik bilgilerin ve bilimsel/akademik faaliyet çıktılarının tek bir noktadan elektronik ortamda erişilebilme imkanının sunulacağı Yükseköğretim Akademik Arama “YÖKAKADEMİK” sisteminin açılışı, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Yetka Saraç’ın da katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda hizmete açıldı.
‘YÖKAKADEMİK” sisteminin açılış toplantısında konuşan YÖK Başkanı Saraç, “Son yıllardaki yükseköğretimdeki sayısal artış, ülkemiz adına olumlu bir gelişmedir. 193 yükseköğretim kurumumuzda çalışan öğretim elemanı sayısı 150 bine ulaşmıştır. Çeşitli derecelerde öğrenci alan program sayısı 30 bine yaklaşmıştır. Bu vesile ile bu yıl geçen yıllarda üniversitelerimize verilen 4 bin kadroya ilaveten bin kadronun daha verilmiş olmasını hatırlatmak isterim. Bu ilave bin kadronun YÖK tarafından daha önce uygulanmamış bir planlama ile üniversitelerimize dağıtılacağını da kamuoyuna açıklamak isterim” ifadelerini kullandı.
“HER TÜRLÜ ARAŞTIRMA VE ARAŞTIRMACIYA AÇIK BİR ŞEKİLDE HİZMET SUNAN BİR ARAMA MOTORUNU KURGULADIK”
“Bugün burada yükseköğretimde kalite çıtasını yükseltmek amacıyla başlattığımız süreçte gerçekleştirdiğimiz yeni bir faaliyeti kamuoyu ile paylaşmak üzere sizlerle buluştuk” diyen Saraç, konuşmasında şunları kaydetti:
“Devlet vakıf bütün yükseköğretim kurumlarında görev yapan bilim insanlarının bilimsel faaliyetlerine, kitaplarına, makalelerine, bildirilerine, patentlerine, ilgi alanlarına, kalem oynattıkları sahalara, uzman oldukları alanlara, verdikleri derslere, yönettikleri yüksek lisans ve doktora tezlerine ve konularına, dolaylı olarak üniversitelerin performanslarını gösteren bilgilere, yükseköğretim alanında üzerinde durulan konulara tabii ki aynı zamanda da ihmal edilen ve üzerinde durulması gereken alanlara ve zayıf olduğumuz yanlara, kısacası burada sıralayamayacağımız daha pek çok bilimsel verilere kolay ve güvenilir bir tarzda ulaşılabilme ihtiyacı başta akademi camiası başta olmak üzere tüm devlet kurumları, özel sektör ve araştırmacılarca hissedilmekteydi. İşte bu ihtiyacı karşılamak üzere bütün topluma, her türlü araştırma ve araştırmacıya açık bir şekilde hizmet sunan bir arama motorunu kurguladık, ‘YÖKAKADEMİK’ adını verdik ve bugün kullanıma açıyoruz.”
“SİSTEMİN SUNDUĞU VERİLERİN GÜVENLİK DÜZEYİ YÜKSEKTİR”
YÖKAKADEMİK sisteminin faydaları hakkında bilgi veren Saraç, “Akademisyenlerin bizzat kendilerinin sisteme girdiği bilgileri temel alması dolayısıyla sistemin sunduğu verilerin güvenlik düzeyi yüksektir. YÖKAKADEMİK’in akademik boyutu yanı sıra başta bakanlıklar olmak üzere kamu kurumları ve kuruluşlarının, hatta sanayi kuruluşları ve bütünüyle özel sektörün, YÖKAKADEMİK üzerinden üniversiteler ile işbirliği yapması daha kolay olacak, nitelikle bilgiye ve nitelikli beyin gücüne daha rahat ulaşabileceklerdir; bu sistem belli alanların uzmanlarıyla işbirliği gerçekleştirilmesine, bilirkişi ve hakemlerin seçimine kadar pek çok konuya katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
“İNGİLİZCE ARAMA SEÇENEĞİ İLE YURTDIŞI AKADEMİK ÇEVRELERİN DE ARAMA YAPMASINI MÜMKÜN KILMAKTADIR”
YÖKAKADEMİK’in Türkiye’ye kazandırılmasının bilim hayatının gelişmesine yardımcı olacağını vurgulayan Saraç, “Bilim hayatımızın durumunu gerçekçi olarak ortaya koyacak, çeşitli amaçlarla kişisel ve kurumsal bilgi edinme süreçlerini hızlandıracaktır. YÖKAKADEMİK bilim hayatımızın resmini değil, artısı ve eksisi ile gerçek bir fotoğrafını sunmaktadır. Ayrıca bu sistem üniversitelerimizin ve öğretim üyelerimizin dünya bilim hayatında tanınırlığına da yardımcı olacaktır. Zira sistem İngilizce arama seçeneği ile yurtdışı akademik çevrelerin de arama yapmasını mümkün kılmaktadır. Bunun yükseköğretimimizin uluslararasılaşması konusunda büyük katkı sağlayacağı aşikardır” değerlendirmesinde bulundu.
“ARAMA MOTORUNUN KULLANILMASINDA HERHANGİ BİR KISIT KONULMAMIŞTIR”
Saraç, arama motorunun kullanımına herhangi bir kısıtlama konulmayacağının altını çizerek, “Şeffaf, ulaşılabilir, hesap verebilir yeni ve yenilikçi YÖK anlayışı ile gerçekleştirdiğimiz faaliyetler kapsamında Türkiye’deki bilim hayatı ile ilgili bütün bilimsel verileri, tüm bilimsel çıktıları toplumun bütünün kullanımına açarak umulan faydanın en üst düzeyde gerçekleşmesini arzuluyoruz. Bunun için arama motorunun kullanılmasında herhangi bir kısıt konulmamıştır” şeklinde konuştu.
“SİSTEMİ KİŞİSEL, MAHREM OLARAK İFADE EDEBİLECEĞİMİZ BİLGİLERE KAPALI OLARAK KURGULADIK”
Sistemin canlı bir organizma olduğunu belirten Saraç, “Bu sistemin geliştirilmesine ve geliştirilmesine, aşağı doğru indirilmesine yönelik çalışmalarımız var. O çalışmayı da önümüzdeki aylarda tamamlamış olacağız. Sistem hem kurumsal hem de kişisel bütün aramalara açık, dünya bilim hayatıyla da kucaklaşmaya açık, bunun yanı sıra özel olarak tabir edebileceğimiz kişisel, mahrem olarak ifade edebileceğimiz bilgilere kapalı olarak kurguladık” diye konuştu.
YÖK Başkanı Saraç’ın konuşmasının ardından, bilgi işlem dairesi yetkilileri tarafından ‘YÖKAKADEİK’ sisteminin tanıtımı yapıldı. Sistemin şu alanlarda arama ve filtre etme olanağına sahip olduğu belirtildi:
Akademisyenler, kitap, makale, tez, patent, proje, bildiri, Sanatsal faaliyetler.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.