Yök silbaştan değişiyor

Yök silbaştan değişiyor

YÖK Başkanı Özcan açıkladı: "YÖK kanunu da ismi de değişecek. Rektör seçiminde de yeniliğe gidilecek

Yükseköğretim Kurulu reform için düğmeye bastı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, YÖK isminin kalkacağını, ortaya özgürlükçü yepyeni bir yapı çıkacağını söyledi.
Özcan, "Yeni kanun çalışmalarına başladık. Bütün rektörlerimizle bir beyaz sayfa açtık, yeni yükseköğretim modeli yazdık. 10 başlık altında yeni kanunun neler getireceği, hedefler yazıyor. Önümüzdeki hafta sendikalar, dernekler, STK’lar gibi diğer paydaşlarla aynı toplantıyı yapacağız. 1 gün boyunca dinleyeceğiz. Burada da bir metin yazılacak. Kanun formunda yazılacak metni herkese dağıtacağız, görüşlerini toplayacağız" dedi.
ALDIĞIMIZ ELEŞTİRİLER GUINNESS’LİK
YÖK’le ilgili rahatsızlığı esprili bir şekilde dile getiren Özcan, "(Dünyada en çok eleştiri alan kurum adı bizde) diyerek Guinness Rekorlar Kitabına başvuracağız. Rekor bizde. Herkes ama herkes eleştiriyor” dedi. Herkes gibi rektörlerin de YÖK adının kalkmasını talep ettiğini belirten Özcan “Rahatsızlığı görüyoruz. Herkes YÖK ismi değişsin istiyor" dedi.
İSMİ VE GÖREVİ DEĞİŞTİRİLECEK
Özcan, düşündükleri yapıyı şöyle açıkladı:
"Çok merkezi bir yapıdan vazgeçiyoruz. Daha az yetkisi olan, sadece yükseköğretim için politikalar üreten ve denetleme yapan bir kuruluş olsun istiyoruz. İçeriği, yetkileri netleşmeye başladı, ama isim henüz belli değil. Ancak kısaltması da ismi de farklı bir kurum olacak. YÖK olmayacak. Üniversitelerin YÖK’ten aldığı bir çok izni kaldıracağız. Örneğin bölüm açma, kapama işini kendilerine bırakıyoruz.
REKTÖRÜ SEÇİCİ KURUL BELİRLEYECEK
Rektör seçimi de değişecek. Son 5-6 tane rektör atamasına bakılırsa, biz değişiklik yapsak bile Sayın Cumhurbaşkanı tekrar çeviriyor ve üniversite seçimlerinden geldiği gibi atama yapıyor. Sayın Cumhurbaşkanı üniversitenin iradesine saygı duyuyor. Sistem buna geçecek. Ancak mevcut seçimlerde sıkıntı var. Rektörün atadığı kişiler rektöre oy veriyor. Onun için seçimler kalkmalı. Seçici kurul gelmeli. Mütevelli heyet de denilebilir. Üniversitenin içinden gelecek kişilerden oluşan geniş bir seçici heyet rektörü belirlemeli."
ARTIK KIYAFET ENDİŞESİNE GEREK YOK
Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) bazı başörtülü kız öğrencilerin engellenmesiyle ilgili olayları takip ettiğini ve ÖSYM bünyesinde inceleme başlatıldığını söyleyen Özcan, "Bunlar az sayıda münferit olaylar. Öğrencilerimizden isteğim sadece derslerine motive olsunlar, rahat olsunlar" diye konuştu. Star

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.