Yılbaşı indirimi tuzağı

Yılbaşı indirimi tuzağı

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, "Bazı mağazalar, 'özel yılbaşı indirimi' diye üründe fiyatı yüksek tutuyor sonra yüzde 50 indirim yaparak hedeflediği fiyat üzerinden satış yapıyor" dedi

2017 yılına gireceğimiz şu günlerde bazı işletmelerin "yılbaşına özel indirim" adı altında müşteri çekip mevcut fiyat üzerinden satış yapmaya çalışıyor. İndirimli fiyata aldanan vatandaş renkli etiketleri görünce fiyatı cazip görüyor ve bu ürünlere talep gösteriyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, "Bazı mağazalar, 'özel yılbaşı indirimi' adı altında üründe fiyatı yüksek tutuyor sonra yüzde 50 indirim yaparak hedeflediği fiyat üzerinden satış yapıyor. Daha kışı yeni yaşamaya başlıyoruz. Ama yeni yıl nedeniyle yüzde 50-60’ı aşkın indirim duyuruları vitrinleri 1 ay önceden süslemeye başladı. Vatandaşlarımız vitrindeki yüzde 50-40 indirimi görünce 'bu kadar kar mı olur' diye kendi kendine soruyor" dedi.

ISKARTA ÜRÜNLERE DİKKAT

Firmaların mevsimsel olarak sezon değişikliklerinde ellerindeki malları ve depolarındaki stokları eritebilmek için en yaygın kullanılan yöntemin indirimli satışlar olduğunu kaydeden Dinç, “Yurt dışındaki ülkelerde indirimli satışlar belirli bir dönemde ve belirli bir sürede yapılmaktadır. Kış indirimi dönemi Ocak ayı ortası ile Şubat sonunda, yaz indiriminin ise Temmuz ortası ile Ağustos sonu dönemde yapılması uygun olacaktır. Ülkemizde indirimli ve tasfiye satışlarının belirli bir dönem ve süresi olmadığından piyasalarda düzensizlik oluşmakta, tüketiciler yanıltılmakta ve yanlış tüketim eğilimleri oluşmaktadır. Tamamen tüketim çılgınlığını özendiren bu sistemlerle birlikte neyin neden ve niçin tükettiğini algılamayan toplum haline getirildik.” şeklinde konuştu.

SİSTEMİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ

Mustafa Dinç indirimlerin kapitalist sistemin getirdiği ve satışları artırmaya yönelik olduğuna, ve Türk milletine ait olmayan bayram ve önemli günlerde piyasaya sürüldüğünü belirtti. Bu sistemin bir an önce önüne geçilip bir düzenleme yapılması gerektiğini söyleyen Dinç şu ifadelere yer verdi:"Son zamanlarda piyasada bir haksız rekabetin söz konusu olduğunu bunun ise indirim adı altında piyasaya yansıdığına dikkat çekmek isterim. Bu düzensiz indirim karmaşasının önüne geçilmesi için bir yasa çıkarılması gerekir. 'İndirim yapıyoruz' diyerek bir nevi vatandaş kandırılmaktadır. Müşteriyi mağazaya çekmek için yanıltıcı indirim reklamları yapılmaktadır. Örneğin bir malda veya bir reyonda indirim yapılıyor. En önemlisi büyük rakamlarla yüzde 50-60 indirim deniliyor. Ancak az dikkat edince yüzde 50’ye varan deniliyor. Mağazadan içeri girince bu indirim yüzde 20-30’larda kalıyor. Sadece satılmayan bir iki kalem üründe duyuruda ilan edilen indirim yapılıyor. Ama mağazanın tamamında indirim varmış gibi reklam yapılıyor.Bu reklamlar yanıltıcı, sadece müşteriyi içeri çekmek için yapılıyor." Mustafa Dinç, ayrıca indirim adı altında piyasaya sürülen, ıskarta ve garantisi süresi geçmiş ürünlerin olabileceğini, vatandaşın çok cazip gözüken ürünlere itibar etmemesi konusunda uyardı.

TOLGA PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.