Yıkıntılardan ekmek çıkartıyorlar

Yıkıntılardan ekmek çıkartıyorlar

Suriyeli mültecilerin birçok işte olduğu gibi hurdacılıkta da ucuza çalışması, yerli çalışanları zor durumda bıraktı.

Suriyeli mültecilerin birçok işte olduğu gibi hurdacılıkta da ucuza çalışması, yerli çalışanları zor durumda bıraktı. Geçici bir süreliğine Yunak'a yerleşen ve geçimini hurdacılık yaparak sağlayan Balıkesirli ailelerin işlerinde düşüş var

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’nin çeşitli illerine yerleşen Suriyeli mülteciler, işverenler tarafından ‘ucuz işgücü’ fırsatı olarak değerlendiriliyor. Suriyeli mültecilerin çalıştıkları işyerlerinde kabul ettikleri ücret ise, yerli vatandaşı zor durumda bırakıyor. Geçici bir süreliğine Yunak'a yerleşen ve geçimini hurdacılık yaparak sağlayan Balıkesirli aileler, işleri ve sıkıntılarıyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Kurdukları çadırlarda kalan ailelerin bir de oba başı bulunuyor. Oba Başı Sezgin Halasulu, zor bir işte çalıştıklarını söyleyerek, “Uzun yıllardan bu yana geçimimizi hurdacılıktan yapıyoruz. Suriyeli mültecilerin birçok işte olduğu gibi hurdacılıkta da ucuza çalışması, yerli çalışanları zor durumda bıraktı. Zor durumda kalanlar arasında hurdacılar da var” dedi. Halasulu, “Her gün sabah erken saatte sokaklarda hurda aramaya çıkıyorum. Geçmişte kazancımız iyiydi. Fakat Suriyelerin şehrimize gelmesi ve ucuza çalışması sebebiyle işveren bize günlük 20 TL’ye çalışmayı teklif ediyor. Çünkü aynı işi Suriyelilerin çok ucuza yaptığını söylüyor. Ben ve birçok arkadaşım mecbur kaldığımız için bu fiyatlara çalışıyoruz. Benim 4 çocuğum var ve bunların 3’ü okula gidiyor. Bunları okutmak için çalışıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

img_8845.jpg

SİGORTALI BİR İŞİM OLSA ÇALIŞIRIM

Yıkılan binalardan ve çöplerden topladıkları malzemeleri satarak geçimini sağladıklarını belirten Halasulu, “Yıkılan binalara hurdacılar akın ediyor. Topladığımız demirlerin kilosunu 45 kuruşa satıyoruz. Bina yıkıldıktan sonra yıkıntılar birkaç saat yerde bırakılıyor. Bizde bu arada işimize yarayan malzemeleri topluyoruz. Atıl durumdaki binaları yakından takip eden hurdacılar, soluğu yıkılan binalarda alıyor. Binaların kapı ve pencerelerini toplayan hurdacılar, binayı yıkan yetkililerin kendilerine hurdaları toplamaları için müsaade etmesinden oldukça memnun. Bizim çocukluğumuzda büyüklerimiz kalbur, elek veya sepet yaparak satarlar ya da bohçacılık yaparlardı. Artık o dönemler bitti. Hazır giyim bohçacılığı öldürdü. Elek, kalbur ve sepet satılmaz oldu. Bu nedenle yaklaşık 15-20 yıldan beri mecburen evlerden topladığım teneke, demir, bakır ve eski elektronik eşyaları satarak geçimimizi sağlamaya çalışıyorum. Aylık kazancımız 300-500 lira civarında oluyor. Bu parayla geçinmemiz çok zor. Bahar ve yaz aylarını arazide geçirsek de kış aylarında evlerde kalıyor ve haliyle 12 ay kira veriyoruz. Sigortalı bir iş bulsam çalışırım” diye konuştu.

merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.