YGS'ye girecekler için uzmanından taktikler

YGS'ye girecekler için uzmanından taktikler
Prof. Dr. Üre: ''Sınav yerine ailelerin gelmesi pek çok öğrenciye güven duygusu verir, hatta yararlıdır''
Yarın yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) öncesi uzmanlar, öğrencilerden, hafif bir kahvaltı yaparak, sınav yerine aileleriyle birlikte yürüyerek gitmelerini, sabah duş almamalarını öneriyor.
     Konya Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ömer Üre, öğrencilerin 12 yıl boyunca aldıkları eğitimin sadece bir günde yapılacak sınavda ölçmenin pedagojik olarak pek de doğru olmadığını belirtti.
     YGS'ye girecek öğrencilerin, yüzde 10 ile yüzde 15'inin çok çeşitli mazeretleri çıkacağını ifade eden Prof. Dr. Üre, ''Kişinin geleceğini belirleyecek öneme sahip bu gibi sınavlar bir gün yerine belli aralıklarla birden fazla tarihlerde yapılabilir. Sınavın bir kerede yapılıp bitmemesi lazım. Yani öğrenciye, 3 ya da 6 ay arayla belirlenecek ikinci bir tarihte aynı sınava girme hakkı tanınmalı'' dedi.
     Sınava girecek öğrencilere önemli uyarılarda bulunan Prof. Dr. Üre, şunları kaydetti:
     ''Güven duygusu yüksek olan öğrenciler, eğer kendileri istiyorsa sınav yapılacak okula tek başına gelebilir. Bu durum tümüyle öğrenciye bırakılmalıdır. Tereddüt yaşayan, desteğe ihtiyaç duyan, ailesi yayında olduğunda kendisini daha güçlü ve güvende hissen öğrencilerin ise sınav yerine aileleriyle gelmelerinde hiç bir sakınca yoktur. Sınav yerine ailelerin gelmesi pek çok öğrenciye güven duygusu verir, hatta yararlıdır. Çünkü pek çok öğrenci ebeveynlerini böyle durumlarda, kendilerini daha ağır bir baskı unsuru olan sosyal yargıya maruz bırakmayacak koruyucular olarak görürler. Anne ve babalar, felaket ve kayıplara karşı öğrenci için koruyucudur.
     Aşırı sınav stresi yaşayan öğrencilerin sabah hafif kahvaltı yaparak sınav yerine yürüyerek gitmelerinde yarar var. Ne aç olmalılar ne de karınları aşırı tok olmalı... Grip mevsimine girmemiz nedeniyle sınav sabahı duş alınmaması, basit ancak önemli bir tedbirdir. Çünkü ıslak saçla aceleyle evden çıkan kişi üşütüp kolaylıkla rahatsızlanabilir. Duşlarını sınavdan sonra da alabilirler.''
    
     - Ders çalışmayı en az bir gün önce bırakın -
    
     Öğrencilerden sınavdan bir gün önce ders çalışmayı mutlaka bırakmalarını isteyen Üre, ''En az bir gün beyin ve vücut dinlendirilmelidir. Bu dinlenme, uzun zamandır durmaksızın koşan, adeta savaşa hazırlanan öğrenciyi rahatlatacaktır'' diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.