YGS'De adaylar matematik-fende sıfır çekti

YGS'De adaylar matematik-fende sıfır çekti
YGS’de soruları açıklamayan ve adaylara da soru kitapçıklarını göstermeyen ÖSYM’nin verilerine göre 900 bine yakın aday fen, 420 bin aday da matematik testinde tek bir doğru dahi yapamadı.

Matematikte: Geçen yıl 310 bin öğrenci tek soru yapamazken bu yıl 420 bine çıktı. 1, 2 ve 3 net yapanların sayısı arttı ama genel başarı düştü. Fende ise 900 bin aday bir doğru bile yapamadı.

YGS’de soruları açıklamayan ve adaylara da soru kitapçıklarını göstermeyen ÖSYM’nin verilerine göre 900 bine yakın aday fen, 420 bin aday da matematik testinde tek bir doğru dahi yapamadı. Matematikteki geçen yıl 310 bin aday tek soru dahi yapamazken bu sayı 420 binlere yükseldi. Matematik’te 1, 2, 3 ve 4 net yapanların sayısının artmasına karşın net sayısı arttıkça öğrenci başarılarının düştüğü görüldü.

Rakamsal bilgiler

ÖSYM, başta YGS ve LYS olmak üzere yaptığı sınavlara istatistiklerde de bu yıl sansüre giderken, açıkladığı bir grafik dikkat çekti. Testlerdeki “soru çözüm dağılım grafiği”, vahim tabloyu ortaya çıkardı. İllerin ve okul türlerinin başarı sıralamasını gösteren tablolar ile sınavda netler dikkate alınarak belirlenen “sıfırcı” sayılarını geçen yıldan itibaren sansürleyen ÖSYM, bu yıl da testlere ilişkin doğru sayıları ile ham puan dağılımlarını gösteren tabloyu yayınlamadı.

40’ar sorunun sorulduğu 4 testin her birinde kaç adayın bir tek doğrusunun bile olmadığı, kaç adayın “4 ve altında” doğrusunun bulunduğunun yanı sıra kaç adayın “35 ve üzeri”, kaç adayın 40 sorunun tamamını doğru yaptığı yönünde net rakamsal bilgilerin yer aldığı, ancak bu yıl paylaşılmayan tablo, eğitim sisteminin başarı düzeyine ilişkin önemli bir gösterge olarak analiz ediliyordu. Söz konusu grafik, rakamsal tablo kadar olmasa da aday sayılarına göre doğru yanıt sayıları konusunda belli rakamları ortaya çıkardı. Grafik, Türk eğitim sisteminde ciddi bir sıkıntıyı ortaya koydu.

Başarısızlık % 30 arttı

Matematik testinden 40 sorudan hiçbirine doğru yanıt veremeyen aday sayısı ÖSYM grafiğine göre 420 bin civarında. Matematikte geçen yıl 310 bin civarındaki öğrenci tek net dahi yapamazken, bu oran yüzde 30’a yakın arttı ve sayı 420 binlere dayandı. Matematik’te tek doğru dahi yapamayan adayların sayısındaki ciddi artışa karşın 13 doğruya kadar bir artış olduğu gözlendi. 1 doğru yapan aday sayısı 140 binden 190 bine yükseldi. 2 doğru yapan aday sayısı geçen yılla aynı oranda, yani yaklaşık 170 bin civarında gerçekleşti. 3 doğru yapan aday sayısı 120 binden 125 bine; 4 doğru yapan aday sayısı 90 binden yaklaşık 110 bine yükseldi.

ÖSYM verisine göre doğru soru yapan aday sayısı geçen yıla oranla 13 doğruya kadar arttı. Ancak 14 doğrudan sonra geçen yıla göre az bir düşüş gerçekleştiği görüldü. Bu veri doğru sayısı arttıkça düştüğünden sınavın genel başarısına da etki etti.

Ayrıca tek doğru bile yapamayan adayların çokluğu nedeniyle matematikte başarı ciddi oranda düşmüş oldu. Geçen yıl 7,4 olan net ortalaması da bu verilerin ardından bu yıl 6,1 olarak gerçekleşerek neredeyse 1,5 net düşüş yaşandı.

Fende yüzde 5 düzelme

ÖSYM, doğru yanıt sayısına göre aday sayısını gösteren tabloyu paylaşmamasına karşın, aynı konuyla ilgili çıkarım yapılabilmesine imkân sağlayan grafiği bu yıl yayınlaması dikkat çekti. Vatan'ın haberine göre, ÖSYM’nin yıllara oranla “sınavda şüphelenecek bir durum” olmadığına ikna için yayınladığı grafiklerden ise dikkat çeken sonuçlar ortaya çıktı. YGS’ye, bu yıl 1 milyon 949 bin 737 adayın sınavı geçerli sayılırken, bunlardan neredeyse yarısına denk gelen 900 bine yakın öğrenci fen testinden tek bir doğru bile yapamadı. Her ne kadar fende 900 bine yakın aday tek doğru bile yapamasa da bu oran geçen yıl 950 bin olduğu düşünüldüğünde bir gelişim sağlanmış oldu. 1 doğru yapan aday sayısı 130 binden 200 bine, 2 doğru yapan 100 binden 120 bine, 3 net yapan 70 binden 100 bine, 4 net yapan 50 binden 70 bine yükseldi.

Vatan

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.