Yetiştirme Yurdunda Çocuklar 'Suça İtiliyor' Diye Tutuklanma Talebini Reddetti

Yetiştirme Yurdunda Çocuklar 'Suça İtiliyor' Diye Tutuklanma Talebini Reddetti

Eskişehir’de Kemal Karanfil isimli hakimin, suça bulaşmış S.K. isimli yetim çocuğun, yetiştirme yurtlarında çocukların kötü alışkanlıklara itildiğini söylemesi üzerine savcının tutuklama talebini reddetmesi, Eskişehir Barosu tarafından...

Eskişehir’de Kemal Karanfil isimli hakimin, suça bulaşmış S.K. isimli yetim çocuğun, yetiştirme yurtlarında çocukların kötü alışkanlıklara itildiğini söylemesi üzerine savcının tutuklama talebini reddetmesi, Eskişehir Barosu tarafından takdirle karşılandı.

Hakim Karanfil’in verdiği kararın, son derece duyarlı ve ceza hukuku temel ilkelerine uygun olduğunu belirten Eskişehir Barosu, “Bu karar, hukuk devleti niteliğine haiz ülkemizin tüm yargı organları ve kamuoyu için emsal olması gerektiği kanaatindeyiz. Hakim tarafından suça sürüklenen çocuğun serbest yargılanmasına karar verilmesi yanı sıra, büyük bir insaniyet, sorumluluk ve hukukçu kişilik örneği gösterilerek ek kararlar da verilmiştir.” açıklamasında bulundu.

Eskişehir Barosu Çocuk Hakları İzleme Komisyonu Başkanı avukat Ezgi Akyıldız Demircan, Eskişehir’de görev yapan Hakim Kemal Karanfil tarafından 3 Ekim 2014 tarihinde herkese örnek olabilecek güzel emsal niteliği taşıyan suça sürüklenen çocuklara ilişkin bir kararın verildiğini belirtti. Söz konusu karar da suça sürüklenen çocuk hakkında savcılıkça talep edilen tutuklama isteminin reddine ilişkin ayrıntılı yazılan gerekçelerin yer aldığını belirten avukat Demircan, “Kararın, hukuk devleti niteliğine haiz ülkemizin tüm yargı organları ve kamuoyu için emsal olması gerektiği kanaatindeyiz. Son derece duyarlı ve ceza hukuku temel ilkelerine uygun şekilde verilmiş bir karardır.” dedi.

Söz konusu olayda, yetiştirme yurdunda kalan 17 yaşındaki suça sürüklenen çocuğa isnat edilen nitelikli yağma suçundan dolayı savcılığın soruşturma aşamasında tutuklama talep ettiğini aktaran avukat Demircan, yetiştirme yurdunda kalan çocuklara gerekli ve yeterli şefkatin gösterilmemesi sonucu, çocukların hukuka aykırı ve suç teşkil eden fiillere yöneldiğinden bahsederek tutuklama talebini değerlendiren görevli hakimliğinin savcının bu talebi reddettiğini hatırlattı.

Demircan, şöyle dedi: “Hakim tarafından suça sürüklenen çocuğun serbest yargılanmasına karar verilmesi yanı sıra, büyük bir insaniyet, sorumluluk ve hukukçu kişilik örneği gösterilerek ek kararlar da verilmiştir. Yetiştirme yurdunda kalan ancak 18 yaşını doldurduğunda yetiştirme yurdundan çıkartılan çocukların, kalacakları bir yer veya herhangi bir geçim kaynaklarının olup olmadığı sorulmadan ve bu konuda bir destek belirlenmeden zor hayat şartlarındaki sosyal ortama bırakıldığı tespit edilmiştir. 18 yaşına kadar yetiştirme yurtlarında kalan çocuklara ise çocukların beyanından ve benzeri örnek olaylardan yola çıkarak, yemek ve yatacak yer tahsisi dışında aile şefkati, ilgi, sevgi gösterilmemesi, çocuk hakları ve güzel ahlaka yönelik herhangi bir manevi eğitimin verilmemesi ile hayata hazırlanamadıkları üzerinde durulmuş, bu konunun devletin ilgili organlarına bildirilerek acil çözüm bulunması talebiyle karar alınmıştır.”

Demircan, bu ve benzeri pek çok olaydaki suç dosyalarında adları geçen çocuklara, maddi geçimleri için iş imkanı ve kalacak yer sağlanmadığı, manevi değerleri de yeterince geliştirilmediğinden, dolaylı olarak ve istemeyerek bu (mağdur) çocukların suç işlemeye daha çok itildikleri devletin yargı organı tarafından da kabul edilmiş ve açıkça önlemler alınması gerektiği beyan edildiğini kaydetti. Demircan, “Bu önemli ve emsal nitelikteki kararı veren hakimimize teşekkür eder, çocukların öncelikli ve en önemli hakkı olan yaşama ve gelişme hakkı ile çocuk hakları sözleşmesinin temel ilkelerinden olan çocuğun yüksek yararını vurgulayan kararının ilgililerce dikkate alınmasını dileriz.” diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.