Yeşile olan ilgi artıyor

Yeşile olan ilgi artıyor

Fodul Fidancılık İşletme Sahibi Mustafa Şahin, “Konya'da özellikle son 10 yıldır, çiçek ve ağaçlara olan sevgi, ilgi arttı. Bunda belediyelerin yapmış olduğu peyzaj düzenlemesinin büyük katkısı var” dedi

İlkbahar aylarının yaklaşması ile birlikte meyveli ve meyvesiz fidanlar, satışa sunuldu. Fidancılarda büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Rengarenk çiçekler, farklı tarzdaki ağaçlar; güzel görüntüler oluşturuyor. Konyalı vatandaşlar da fidan ve çiçeklere büyük ilgi gösteriyor. Meyveli fidanlardan en çok yeni yeni yeni popüler olan hünnap, bağdat hurması, kestane tercih edilirken meyvesiz fidanlar da ise en çok aşı mavi selvi, leylandi, elvudi çamı, piramit ve top mazı, göknar ve ladin tercih ediliyor. Fidan yetiştiricileri, çiçek ve ağaç bakımının hassasiyet içinde gerçekleştirilmesi gerektiğini belirterek, “Bu iş, ancak sevgi ve özenle yapılır” şeklinde konuştu.

BELEDİYELER ÇİÇEK SEVGİSİNİ ARTIRDI

Fodul Fidancılık İşletme Sahibi Mustafa Şahin, Konyalı vatandaşların çiçek sevgisi kazanmasında belediyelerin büyük bir işlevi olduğunu söyledi. Konya genelinde peyzaj çalışmasına çok önem verildiğini ve göze hoş gelen bu görüntünün insanları da çiçek ve ağaca yönelttiğini dile getiren Şahin, “Önceden sadece bağı bahçesi olanlar, alışveriş yapardı. Özellikle son 8-10 yıldır, vatandaş ağaç ve çiçeğe ayrı bir sevgi ile yaklaşıyor. Bu bilincin oluşması çok önemli. Belediyeleri tebrik etmek gerekiyor” diye konuştu.

YEŞİLLİĞE OLAN MERAK ARTIYOR

Cemrenin toprağa düştükten sonra fidan ekiminin başladığını ifade eden Şahin, meyveli meyvesiz her çeşit fidan sattıklarını kaydetti. Sezonun 365 gün devam ettiğini hatırlatan Şahin, fidanları direk üreticiden alıp, halka verdiklerini vurguladı. Daha sonra “Hesaplı alır, hesaplı satarız. Kimsede olmayan ağaç ve çiçekleri getiririz. Konyalılar en fazla kayısı, armut, elma fidesi alır. Ve bu fidanları nasıl yetiştireceğini bilir. Ağustos ayından sonra bunlara su verilmemesi lazım. Yoksa fidan büyümez. Yeşilliğe merak arttı. Yeşile bakınca gözler, dinleniyor ve kuvvetleniyor. Çiçek ve ağaçla uğraşmak insanın stresini alıyor ve rahatlatıyor. Ruhu dinlendiriyor” açıklamalarında bulundu.

EVDE DE GÜZEL BİR BAHÇE KURABİLİRSİNİZ

“Vatandaşlarda var olan yanlış algı kırıldı. Artık evin bir köşesinde bahçe kurmak da mümkün. Bahçesi olmayanlar, salon çiçek ve ağacı alarak huzur bulabilir” diyen Şahin, şunları kaydetti: “Difembefya, margıreta, yuka, mesengina, benjamin, sıpat, antaryum, kuzmanya, orkide, kalanço, begonya, karanfil gibi fidanlarla evde doğal bir görüntü oluşturmak mümkün. İnsan, evine girdiği zaman kendini ormana girmiş gibi hisseder. Günün stresi evde bunlara bakarak geçer.”

Emekli Ziraat Teknisyeni Aşur Bektaş da şöyle konuştu: “İlkokuldan sonra, ziraat okullarının imtihanını kazandım. Okulun serasında bu işi uygulamalı öğrendim. Ekilebilen ne kadar fidan var ise tanıdım. Hayatım çiçek ve ağaçların içinde geçti. Bu sevgi, kalbime yerleşti. Onlarla uğraşınca zamanın nasıl geçtiğini bilmiyorum. Çok rahatlıyorum. Allah, benim canımı alana kadar beni çiçeklerimden ayırmasın.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.