Yenikaynak: "Geçmişte her spor dalında başarılıydık"
Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, 95 yıllık Konya spor tarihi masaya yatırıldı.
Galip Yenikaynak ve Orhan Berk gibi vefat eden spor yazarlarının anısına İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen sohbette TSYD Konya Şubesi 2.Başkanı ve Gazeteci-Yazar Mehmet Yenikaynak, Konya’da futbol ağırlıklı olarak bisiklet, güreş, basketbol, tekvando, hentbol, boks ve diğer spor dalları tarihinden kesitler sundu.
Sohbetine “Futbol sporun en önemli argümanlarından bir tanesi. Futbol sanki gazetelerde başka spor yokmuş gibi hep futbolu yazarız. Niye yazarız? Tiraj meselesidir. Takipçisi çoktur. İzleyeni ve dinleyeni çok fazla olduğu için futbol hep ön plandadır” diye başlayan gazeteci ve spor yazarı Mehmet Yenikaynak, “Konya’da futbol 1900’lü yıllarda oynanmaya başlanmış. Şimdiki yıkılan Atatürk Stadyumu ile karşısındaki Horozlu Sitesi yanındaki Şölen Pastanesi ile Konevi Sitesinin olduğu yer; o dönemki ismiyle Çamlı Bahçe, Konya Erkek Lisesi ve Konya Askerî Lisesi talebelerinin futbol oynadığı yer. Teveccüh artınca ikinci adres Ordu Pazarı oluyor. Kısa bir süre sonra da şimdiki Emniyet Müdürlüğünün olduğu alanda futbol oynanıyor. Tarihçi İbrahim Hakkı Konyalının yazdığına göre, bu alanda medrese talebelerinin de hocalarından gizli olarak futbol oynamışlar” dedi.
KONYASPOR TARİHİ
Konyaspor’un “1922 yılında Konya’da ‘Konya Gençlerbirliği’m adı altında siyah-beyaz renkleriyle ilk olarak kurulduğunu” söyleyen Yenikaynak, 1923 yılında da Konya İdmanyurdu’nun kurulduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi: “Bu iki kulübümüz ikinci ve üçüncü ligde yıllarca mücadele ediyor. Fakat Birinci Lige çıkma şansını bir türlü elde edemiyorlar. 1981 yılında dönemin 2. Ordu Komutanı Orgeneral Bedreddin Demirel Paşa’nın talimatıyla dönemin valisi Lütfi Tuncel, Konya İdmanyurdu Kulübü’nün başkanı Halis Ünal ile Konyaspor Kulübü’nün başkanı Veysel Büyükmumcu’yu çağırarak “böyle bir karar alındığını ve buna uymak zorunda olduklarını” belirterek iki kulüp, emir telakki edilerek birleştiriliyor. Bu kulübün ismi Konyaspor, forma rengi de İdmanyurdu’nun yeşil-beyaz renkleri alınarak 1981 yılında Konyaspor tescil ettiriliyor. Konyaspor’un ilk başkanı da Halis Ünal oluyor. İlk antrenörü de Adanalı Orhan Yüksel. Bu tarihten sonra Konyaspor daha güçlü hale gelerek önü açılıyor. Konyaspor 1987- 1988 Futbol Sezonunda dönemin belediye başkanı Ahmet Öksüz’ün kulüp başkanlığı yaptığı dönemde şampiyonluğa oynamak üzere kadrosu güçlendiriliyor. Bu arada İmparator lakaplı Vali Kemal Katıtaş’ın da bu şehre hizmetleri ve Konyaspor’a verdiği desteklerini de unutmamak gerekir. Özkan Sümer’le yüz bir milyon liraya anlaşılıyor ve imza töreni de Ankara’da Spor Yazarları Derneği Lokalinde yapılıyor. Şimdi aramızda bulunan Şemseddin Beştav da Özkan Sümer’in genel kaptanlığını yaparak Konyaspor’u şampiyonluğa taşıdılar.”
KONYA SPORDA BAŞARILARA İMZA ATTI
Kombassan Konyaspor Basketbol Takımının başarılarından ve Necati Yeğenoğlu gerçeğinden de bahseden Yenikaynak, diğer spor dallarında başarı göstermiş olan sporcular hakında da şu bilgileri paylaştı: “Hentbol da Ahmet Topbaş gerçeğini unutmamak lâzım. Konya Anadolu Lisesi Hentbol Takımı liselerarası müsabakada dünya şampiyonu oldu. Biz Konya olarak geçmişte her spor dalında başarılıydık. Tekvando da Metin ve Ali Şahin kardeşler ile Ekrem Boyalı milli oldular, Konya’ya Avrupa ve Olimpiyat şampiyonlukları yaşattılar. Bisiklet sporunda ise, Bisiklet Federasyonu Başkanı olan Erol Küçükbakırcı Türkiye’de ilk ve tek olarak 1976’da Balkan şampiyonu oldu. Konya’nın milli sporu olan bisiklette Erol abiden sonra Nusret Ergül, Sadık Keleş, Mehmet Çapak, Mehmet Küçükçerez gibi çok iyi bisikletçiler yetişti. Çünkü velodrom Türkiye’de Konya ve Balıkesir’de vardı. Türkiye’de güreş denilince bilinen ve Konya’ya büyük emeği geçen güreşçilerimizden 78 kez milli olan Erdoğan Koçak ve 95 defa milli olan Sümer Koçak var. Boksta Ali Kılınçoğlu, Ferzande Işık, Hamdi Yiğit, Nuri Eroğlu, Hasan Oğuz, Turhan Çumralıgil uzunca süre Türk boksuna Konyalı olarak hizmet verdiler, büyük takımlarda yer aldılar. Son dönemlerde başarılı sporcular yetiştiremiyoruz ama Recep Çınar, Boks Federasyonunda görev yapıyor. Sporcu ve yönetici olarak değişik federasyonlarda görev alıyoruz. Atletizmde Mustafa Sılay, Muzaffer Tulukcu, Yaşar Kulu, Ahmet Keten, Erdem Şerpetçigil, Ali Tunç, Ömer Zengin, İlker Zümrüt’ü unutmamak lâzım. Güllede Mehmet Ali Uysal Avrupa şampiyonluğu yaşadı. Halterde Sami Özsu, son dönemde Ali Erol ve Talat Ünlü. Talat hoca bayan milli takımımızın antrenörlüğünü yapıyor. Judoda Nihat Yalçın, Muammer Kocatepeli, Hitam Korkmaz Çetinkaya, Murat Arıtaş. Hakikaten Konya, sporun birçok dalında ciddi sporcu ve yönetici yetiştirmiş.
300’Ü AŞKIN SPORCUMUZ VAR
Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) olarak Türkiye’de 11 şubemiz var. 11 şube derneği olarak sadece spor kulübü olan tek il ise Konya. Bizim TSYD Konya Şubesi olarak 300’ü aşkın sporcumuz var. İşitme engellilerde Avrupa ve Olimpiyat şampiyonu sporcularımız oldu. Bu da Konya ve spor yazarları derneği adına bize gurur veriyor. Yönetici olarak Mehmet Baykan Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Hizmetleri Genel Müdürü olarak görev yapıyor.”
Babası ve ustası olan Galip Yenikaynak’ın elinde yetiştiğini ve gazeteciliğe o şekilde başladığı söyleyen Yenikaynak, sporu genç nesillere sevdirmede spor yazarı ile medyanın önemine vurgu yaparak ve hatıralarını anlatarak sohbetine son verdi.
Soru-cevap kısmından sonra Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, verdiği bilgiler için Gazeteci-Yazar Mehmet Yenikaynak’a teşekkür ederek çeşitli kitaplar hediye etti. Sohbet, toplu çektirilen hatıra fotoğrafıyla son buldu. Toplantıya TSYD Konya Şube Başkanı Murat Dönmez ve yönetim kurulu üyeleri, Konyaspor’un eski yöneticilerinden Şemseddin Beştav, gazeteciler, spor muhabiri ve yazarlar ile dinleyiciler katıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.