‘Yeni yasa güvenlik   risklerine neden olacak’

‘Yeni yasa güvenlik risklerine neden olacak’

Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, TBMM’de görüşülen “Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” üzerine Gelecek-Saadet Grubu adına söz aldı.

Teklif ile tüketici kredisi ve konut finansmanı sözleşmelerinin elektronik yöntemlerle yapılmasına imkân sağlanacağını belirten Hasan Ekici, “Bu noktada, elektronik yöntemlerle yapılan sözleşmelerin özellikle dijital okuryazarlık kabiliyeti düşük tüketiciler açısından tüketici bilgilendirme ve anlama sorunları, tüketici haklarının ihlali, güvenlik ve gizlilik sorunları, müşteri hizmetleri ve destek eksiklikleri, dijital erişim eşitsizlikleri gibi olumsuz etkileri olacaktır” dedi.

Hasan Ekici, tüketici eğitimi, güvenlik önlemleri, yasal destek, erişim kolaylığı ve dijital eşitliğin sağlanmadan mezkûr sözleşmelerin elektronik yöntemlerle yapılmasının sorunlara ve haksız uygulamalara yol açacağını da kaydetti. Ekici, ayrıca kullanıcıların etki edemediği ve denetleyemediği bir bilişim altyapısındaki işlemlerden dolayı sorumlu tutulmasının da ciddi güvenlik risklerini de beraberinde getireceğine dikkati çekti.

Siber güvenlik yazılım firması olan Crowdstrike şirketinin son güncellemesinin dünya çapında yazılım krizine neden olduğunu hatırlatan Ekici, bunun bankacılık uygulamalarını kapsayan bir dizi soruna yol açtığını belirtti.

Gelecek Parti Vekili Ekici, yazılım krizi ortamında kredi sözleşmelerinin en başta yazılı olarak kurulması ve sonrasında işlemlerin müşterinin talebi halinde bilişim sistemleri üzerinden takip edilmesi gerektiğini ifade etti.

YURTDIŞI İHRACAT KALEMLERİNİ AZALTICI ETKİLER DOĞURACAK

Yasa teklifinde en çok eleştirilen konunun elektronik ticarete ilişkin düzenlemeler olduğunu söyleyen Ekici, şunları söyledi: “Yapılan düzenlemeler, belirli şartları sağlayan e-ticaret hizmet sağlayıcılarına yatırım tutarları ve yurtdışı satışlarının 4 katına varan tutarda, lisans ücretlerinde indirim imkanı tanımaktadır. Söz konusu lisans ücretlerinin belirlenmesinde kullanılan eşik tutarlar, özellikle büyük çaplı elektronik ticaret firmaları için anlamlı tutarlara erişmekte olup mevcut haliyle büyük dijital platformların piyasayı domine edici şekilde büyümelerinin önüne geçilmesini amaçlamaktadır. Fakat getirilen teklif ile pazar payını giderek artıran dijital e-ticaret şirketlerinin yükümlülükleri azaltılarak daha da büyümelerinin önü açılmaktadır. Mevcut düzenlemede lisanslama ücretinin belirlenmesine ilişkin net işlem hacminin belirlenmesinde e-ticaret hizmet sağlayıcılarının sadece elektronik ticaret pazar yerleri üzerinden yurt dışına yapılan ihracat tutarları net işlem hacminden düşerken, getirilen teklif ile yurtdışı ihracatının 2024 yılı için 4 katı, 2025 yılı için 3 katı net işlem hacminden indirilmektedir. Bu durum söz konusu e-ticaret hizmet sağlayıcılarının yurtdışı ihracat kalemlerini ve hacimlerini azaltıcı etkiler doğuracaktır.”

HABER MERKEZİ

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.