Yeni üniversite diye kandırıldık

Yeni üniversite diye kandırıldık

Selçuk Üniversitesinin Ahmet Keleşoğlu Eğitim, İlahiyat ve Meram Tıp Fakültesinin Konya Üniversitesi'ne verilmesine tepkiler devam ediyor

Selçuk Üniversitesi’nin Ahmet Keleşoğlu  Eğitim, İlahiyat ve Meram Tıp Fakültesi’nin Konya Üniversitesi'ne verilmesine tepkiler devam ediyor. MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Konya'nın yeni üniversite kuruluyor diye kandırıldığını söyledi

 

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ahmet Keleşoğlu  Eğitim, İlahiyat ve Meram Tıp fakültelerini Konya Üniversitesi bünyesine geçmesi yönünde aldığı tavsiye kararı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanarak Bakanlar Kurulu'na gönderilmişti. Bakanlar Kurulu'nda kabul edilerek Cumhurbaşkanı onayına gönderdiği karar Cumhurbaşkanı'nca da onaylanarak önceki gün Resmi Gazete'de yayınlandı. YÖK'ün aldığı tavsiye karar üzerine birçok sivil toplum kuruluşu ve fakültelerdeki akademisyenler ile öğrenciler bölünmeye karşı çıkmışlardı. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ve MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı da yaptıkları açıklamalarla kararın Konya'nın zararına olacağını bildirmişti.

KARAR FAİLİ MEÇHUL OLAY GİBİ

SÜ'nün bölünmesiyle ilgili çıkan ilk haberden sonra Milli Eğitim Bakanlığı'nın cevaplaması için soru önergesi verdiğin belirten Milliyetçi Hareket Partisi Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Konya Üniversitesi konusunda gelinen noktada Konyalıların kandırıldığını söyledi. Konya'ya devlet üniversitesi kurulurken bu üniversitenin 'teknik üniversitesi' olması için çalıştıklarını ancak bunun kabul edilmediğini anımsatan Kalaycı, "Kamuoyuna Konya'ya devlet üniversitesi kuruluyor diye reklam yapıldı. Ancak gelinen noktada SÜ'nün 3 önemli fakültesi alınarak yeni kurulan Konya Üniversitesi'ne verildi. Yani burada Konya Üniversitesi yeni kurulmuş olmuyor. SÜ bölünerek ikiye ayrılmış oluyor. Bu konuda şehrimizin bazı sivil toplum kuruluşları ve fakültelerin hoca ile öğrencileri buna karşı çıktı. Ancak kimse kale alınmadı. Bu kararı kim ne amaçla aldı bunu öğrenmek istiyoruz. Sanki faili meçhul olay gibi. Hiç kimse çıkıp bunu şu kararla aldık demiyor" dedi.

'SÜ'NÜN BÖLÜNMESİNİ İSTEYENLER BİZİ İKNA ETMESİ GEREKİYOR'

SÜ'nün bölünme kararının şehre öğrenci artışı ve istihdam konusunda hiçbir şey kazandırmayacağını da dile getiren Mustafa Kalaycı, "Bu karar ile güçlü ve adından söz ettiren Selçuk Üniversitemizin artık önemi de azalacak. En önemli fakültelerinden 3'ü elinden alınıyor. Bu karara karşı iktidar partisinin Konya milletvekilleri de karşı açıktan beyanda bulunmadı. Alınan karar Konya'nın zararına. Bu kararlarda ne hesaplar dönüyor bilmiyoruz. Karar Resmi Gazete'de yayınlandı. Ben bu kararın alınmasını isteyen kişilerin çıkıp bizi ikna etmesini bekliyorum" diye konuştu.

SÜ'NÜN GELİR ELDE ETTİĞİ KAYNAĞIN YÜZDE 70'İ ELİNDEN ALINDI

Meram Tıp, İlahiyat ve Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi’nin SÜ'den alınmasının üniversitenin ve yeni rektör olarak kendinin hedeflerinin değişmesine neden olduğunu belirten SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel de, alınmış bir karar üzerine çok konuşmanın hiçbir şey getirmeyeceğini söyledi. SÜ için 3 değerli fakültenin alındığını, bundan sonra SÜ'nün güç kaybetmemesi için çalışacaklarını belirten Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel, "Üniversitemizin gücünü kaybetmemesi gerek. Üniversitemizde yapılan bilimsel araştırmaların için kullanılan kaynağın yüzde 70'i Meram Tıp Fakültesi'nden elde ediliyordu. Bu kaynak üniversitemizden alınmış oldu. Üniversitemizin BAP yayınlarında bir azalma olmaması için kaynak olarak desteklenmesi gerekiyor. Yine eğitim fakültemiz araştırma görevlisi yetiştirmede çok etkindi. Bu fakültelerin SÜ'den alınması üniversitenin zararına görünüyor. Bu kararı alan mekanizma üniversitemizin güç kaybetmemesi için gerekli kaynak aktarımını yapacaktır diye düşünüyorum. Selçuklu Tıp Fakültesi'nin kadro eksiğinin tamamlanarak büyümesi sağlanmalı. Biz bunun için çalışacağız. Üniversitenin var olan öneminden aşağı düşmemesi için Konyalı herkese görev düşmektedir. Herkesin görevini en iyi şekilde yapmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

KARAR KONYA'YA İHANETTİR

Konya Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Çelik ise, SÜ'nün Türkiye'de ilk 10 üniversite içinde yer aldığını anımsatarak, "Selçuk Üniversitesi'nin en önemli 3 fakültesi elinden alındı. Bundan sonra üniversitenin en büyük 10 üniversite arasında bulunması çok güç. Konya yeni üniversite kuruluyor diye kandırılmıştır. Ve bu karar Konya'ya karşı yapılan bir ihanettir. Eğer SÜ illaki bölünecekse bu 3. devlet üniversite olarak bölünmesi gerekirdi. Bu kararı alanlar Konyalıların gönlünü almak istiyorsa 'Teknik Üniversitesi'nin kurulması sağlanmalıdır" dedi.

MUSTAFA AKÇA

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum