’yeni Türkiye’de Laiklik Mücadelesi’ Paneli
BirGün Okur İnisiyatifi’nin gerçekleştirdiği ’Yeni Türkiye’de Laiklik Mücadelesi’ isimli panelde konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Belediyelerimiz, inanç ihtiyaçlarının karşılanmasında iyi bir örnek” dedi.
Tepebaşı Belediyesi Özdilek Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen ve Moderatörlüğünü Odunpazarı Belediyesi Basın Danışmanı Arif Anbar’ın yaptığı panelin konuşmacıları, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, BirGün Gazetesi Ankara Temsilcisi Yaşar Aydın ve Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir oldu. Panelin açılış konuşmasını yapan Odunpazarı Belediyesi Basın Danışmanı Arif Anbar, Türkiye Devleti ve şu an gündemde olan Yeni Türkiye Devleti kavramlarını anlattı. Anbar, “Türkiye Devleti, Anayasa’nın 1. ve 2. maddelerinin de işaret ettiği gibi; Cumhuriyetçi, Atatürkçü, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir. Yeni Türkiye Devleti’nden kastedilen ise; Otoriter, dinci faşizmin egemen olduğu, Atatürk’ü hiçe sayan, sömürü ve köleliğin dayatıldığı, hukukun ayaklar altına alındığı bir sistemdir. Yani yeni Türkiye denen şey, rejimin değiştirilmesidir. Bunun önündeki en büyük engel de, dinin siyasi rant uğruna kullanılmasını ve toplumun ayrışmasını önleyen laikliktir. O nedenle laikliği kaldırmak istiyorlar” diye konuştu.
Yakın tarih içerisinde siyasal İslamın adım adım büyüdüğünü vurgulayan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de, “Laiklik İslamcı siyaset için büyük bir engeldir. Laiklik okulda öğretildiğinden çok daha derindir. Özellikle toplumsal barışın ve insan onurunun temelidir. Mesela Eskişehir’deki CHP’li belediyelerimiz inanç ihtiyaçlarının karşılanmasında iyi birer örnektir” ifadelerini kullandı.
BirGün Gazetesi Ankara Temsilcisi Yaşar Aydın ise basın özgürlüğü konusuna vurgu yaptı. Aydın, “Geçmişte iyi ya da kötü, bir şekilde gazetecilik yapabiliyorduk. Ancak şimdi durum öyle değil. Anormal gazetecilik yapıyoruz. Çünkü ülkemiz şu anda normal değil. Durum böyle olunca gazetecilikte anormal oluyor” ifadelerine yer verdi.
Türkiye’de toplumsal ve ideolojik bir çözülmeden bahseden Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir ise barış içinde yaşanacak bir memleket için üç koşul olduğunu öne sürdü. Özçelik, şunları dile getirdi:
“Ülkede barışı yakalamak için kuram ve teorimiz olmalı ki bu laikliktir. Memleket düşünün özneleri olmalıdır ki bu birleşik ve kolektif halk muhalefetidir. Strateji olmalıdır ki bunun için siyaset yapılacak yeni alanlar açmaktan geçer. Mesela haziran hareketini buna örnek gösterebiliriz.”
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.