Yeni 'kötü' alışkanlıklar
İlk ve ortaokul öğrencileri önceleri zararlı alışkanlık olarak sigarayı kullanıyorlardı. Şimdilerde ise farkında olmadan bir çok zararlı alışkanlık elde etti. Öğrencilerin farkında olmadan kazandıkları kötü alışkanlıkların başında çokça tükettikleri enerji içecekleri, gazlı içecekler ve cips ile fastfood yemekler geliyor. Öğrencilerin tükettiği fastfood ve içecekler kötü sonuçlara neden olabiliyor. Özel Selçuklu Hastanesi Diyetisyeni Sümeyra Üzüm, tüketilen hazır gıdalar ile asitli ve kafeinli içeceklerin özellikle çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu söyledi. Üzüm, “Çocukların damak tadı oluşumu doğru bir beslenme alışkanlığı kazanması tamamen aile yapısına, geleneklerine, kültürüne yeme alışkanlıklarına bağlıdır. Bundan dolayı çocuk beslenmesine ek besinlere geçiş döneminden başlayarak çok dikkat edilmelidir. Kişi ne kadar erken beslenme eğitimi alıp alışkanlıklar oluşturursa o kadar iyidir” dedi.
YAĞLI VE ASİTLİ YİYECEKLER KANSER NEDENİ
Asitli gıdalardan da uzak durulması gerektiğini söyleyen Üzüm, “Fastfood tüketiminin yüksek kalori, sodyum, yağ içeriği ve asitli içecekler gibi birçok dezavantajı vardır. Hamburger, tavuk burger, patates kızartması, parça kızarmış tavuk vs gibi yiyeceklerin yanına eklenen gazlı içeceklerin özellikle genç ve çocuklar tarafından fazla tercih edilmesi yetersiz ve dengesiz beslenme ile birçok sağlık problemini de beraberinde getirmektedir. Bu tarz beslenmenin enerji ve besin öğeleri yönünden dengeli olmaması uzun dönemde bazı sağlık problemlerine yol açmaktadır. Fastfood ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp hastalıkları ve kanser olmak üzere birçok kronik hastalıklara yakalanması için risk faktörü oluşturur. Yağda kızartılmış yiyecekleri sık ve sürekli tüketilmesi, kardiyovasküler ve sindirim sistemi hastalıkları ile kansere yakalanma riskini artırır” diye konuştu. Asitli yiyecekleri tüketenlerin de sağlığının bozulduğunu ifade eden Üzüm, “Fastfood beslenme şeklinde asitli içecekler, çay ve kahve sıklıkla tüketilmektedir. Aşırı kafein alımı sinirlilik, huzursuzluk, uykusuzluk ve kan basıncınızda yükselme gibi durumlara neden olur. Bu tür içecekleri fazla miktarda tüketmek, bu içeceklerin içerisinde bulunan tanelerin, besinlerde bulunan demiri bağlamasına ve vücuttaki demir emilmesinin azalmasına neden olur. Bunun yanında çocuklarda aşırı asitli ve şekerli içecek tüketilmesi diş minesinde yumuşamalara ve beraberinde diş çürüklerine neden olmaktadır. Bu katkı maddelerinin uygun kullanılmaması ve bu maddeleri içeren fastfood ürünlerini sık tüketmek uzun dönemde kansere yakalanma riskini artırır” ifadelerini kullandı.
REKLAMLARA İNANIP HER ŞEYİ ALMAYIN
Psikolog-Psikoterapist Nevzat Tekin de asitli ve yağlı yiyeceklerin çocukların sinir sistemini bozduğunu söyledi. Tekin, “Kimyasal katkı maddeleri içeren yiyecek ve içeçekler çoçuk ve gençleri telafisi mümkün olmayan sağlık sorunları ile başbaşa bırakmaktadır. Bu sorunlar bedensel, ruhsal ve sosyal alanda etkisini göstermektedir. Bedensel olarak bir çok hastalığın ana nedeni bu beslenme türüdür. Psikolojik alanda ise bu yiyecek ve içeceklere bağımlılık en dikkati çeken durum olmaktadır. Örneğin bir çok çocuk kola adı verilen gazlı içeçeklere, enerji içeceklerine, cipslere, şekerlemelere, fastfood denilen yiyeceklere bağımlılık kazanmaktadır” diye konuştu. Çocukların bu tür alışkanlıklardan nasıl kurtulabileceğini de aktaran Tekin, “Bu zararlı uygulamalarda en büyük etken başta Televizyon reklamları olmak üzere tüm reklam yayınları olmaktadır. Çocuklar reklamlarda izlediği ürünleri ebeveynlerinden talep etmekte ve bunları elde edebilmektedir. Daha sonra da bunlara karşı bağımlılık geliştirmektedirler. Anne ve babalar bu durumun farkındalığına varıp kesinlikle bu türlü yiyecek ve içecekleri çocuklarına vermemeli ve evlerinde bulundurmamalıdırlar. Aynı zamanda kendileri de bunlardan uzak durarak çocuklarına iyi model olmalıdırlar” ifadelerini kullandı.
merhabahaber.com MUSTAFA ÖZÇELİK
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.