‘yengeç’ Buluşu İşçi Ve Özürlülerin Umudu Oldu

‘yengeç’ Buluşu İşçi Ve Özürlülerin Umudu Oldu

Konya’da yaşayan Rıfat Yıldırım (51), eşi Makbule Yıldırım (46) ile geliştirdiği ve adına ‘Yengeç’ dediği aletle işçi ve özürlülerin umudu oldu. El değmeden ve eğilip kalkmadan çöp toplamaya yarayan Yengeç, Türkiye’de bir...

Konya’da yaşayan Rıfat Yıldırım (51), eşi Makbule Yıldırım (46) ile geliştirdiği ve adına ‘Yengeç’ dediği aletle işçi ve özürlülerin umudu oldu. El değmeden ve eğilip kalkmadan çöp toplamaya yarayan Yengeç, Türkiye’de bir çok belediyenin vazgeçilmez aparatı oldu. Yıldırım çifti, özürlülere de istihdam kapısı açan Yengeç’i kısa sürede ihraç etmeye başlamış.

Hollanda’da bir temizlik işçisinin elinde gördüğü aleti inceleyen Yıldırım, Türkiye’de benzer bir alet üretilmediğini fark edince çalışmalara başlamış. Yıldırım, evinin bodrum katında bir atölye kurarak 3 yıl önce Yengeç ismini verdiği yeni bir alet geliştirdiğini, Yengeç’in, özürlülere ve temizlik işçilerine adeta umut olduğunu söyledi. Uzun bir sapı bulunan alet, ucunda bir yengecin pençesini andıran aparatı sayesinde, zor noktalardaki çöpleri el değmeden almayı sağlıyor. İşçileri eğilip-kalkma derdinden de kurtaran Yengeç, bu özelliğiyle eğilme problemi olan özürlülere de istihdam kapısı açmış. Öyle ki bazı belediyeler tekerlekli sandalyede yaşayan ancak aleti kullanabilecek özürlülere istihdam sağlamış durumda.

TEMİZLİK İŞÇİSİNİ MİKROPTAN UZAK TUTUYOR

Yengeç’in mucidi Rıfat Yıldırım, geliştirdiği alet sayesinde temizlik işçilerinin mikropla temas kurmadan çalışma imkanı bulduğunu ifade ediyor. İşçilerin, her ne kadar süpürge ve kürek gibi aletleri bulunsa da fiziki koşullar nedeniyle çoğu zaman ellerini kullanmak zorunda kaldığını aktardı. Ancak Yengeç sayesinde en zor noktalardaki çöplerin bile el değmeden alınıp çöp kutusuna atılabildiğini dile getiren Yıldırım, işçilerin sağlıklı çalışabilmesi için geliştirdiği aletin iş güvenliği kapsamında tanımlanması gerektiğini düşünüyor.

İTFAİYE TEŞKİLATININ YÜZDE 60’I YENGEÇ’İ KULLANIYOR

Yıldırım, 3 yıl önce üretimine başladığı Yengeç’i, ilk olarak Konya’daki belediyelerin satın aldığını belirtti. Alet çok amaçlı kullanılabildiği için yılan, kedi ve akrep gibi hayvanları yakalamak için kullanıldığını da söyleyen Yıldırım, itfaiyeye çok sayıda yılan ihbarları geldiğini ve bu hayvanları tehlikeye girmeden yakalayabilmek için daha özel bir tasarım geliştirdiğini anlattı.

GÜRCİSTAN VE SUUDİ ARABİSTAN’A İHRACAT

Rıfat Yıldırım, eşi Makbule Yıldırım ve oğlu Mustafa (11) ile birlikte ürettiği Yengeç’in, yalnızca belediyelerin değil, bahçe temizleyen, çiftçilik yapan, tekerlekli sandalye kullanan herkes için pratik bir ürün olduğunu anlattı. Bu yüzden Yengeç’e olan ilginin de yoğun olduğunu aktaran Yıldırım, Türkiye’deki bir çok belediyenin yanı sıra Gürcistan, Suudi Arabistan ve Bosna Hersek gibi ülkelere ihracat yaptığını söyledi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.