Yazlık bakım mesaisi
Araç sahiplerine uyarılarda bulunan Apaydın Oto Tamir sahibi Sami Apaydın, araç yaz bakımlarının hayati bir önem taşıdığını söyledi. Yazın sıcağı, tozu, dur-kalklı trafiği araçları belirli ölçülerde mutlaka etkileyeceğini belirten Apaydın, klima bakımının önemine değinerek, "Klima (Air Conditioning), normal koşullarda sorun çıkarmayan bir sistem sıcak havada çalışmayabilir. Sistemi kalifiye bir teknisyene kontrol ettirilmeli" dedi. Soğutma sisteminin yaz seyahatlerinde başta gelen sorun olduğunu hatırlatan Apaydın, bunun nedeninin de motorun hararet yapması olduğunu aktardı. Soğutma sistemi iki yılda bir tamamen boşaltılıp yıkanarak tekrar doldurulması gerektiğini söyleyen Apaydın, "Soğutma sıvısının seviyesi, durumu ve konsantrasyonunu kontrol edilip eksilmişse ilave edilmeli. Motor tamamen soğumadan radyatör kapağını açılmamalı. Kayışların, kelepçelerin ve hortumların sıkılık ve durumlarını kontrol ettirilmeli. Motor yağı ve yağ filtresini katalogda ya da kullanıcı el kitabında belirtilen sürelerde değiştirmeli. Aracın kullanıcı el kitabı yoksa değişim aralığını marka yetkili servislerinden yada satış sonrası hizmetlerden öğrenebilirsiniz. Değişim tarihi yakınsa, değişimi seyahat öncesinde yapılması gerekiyor" şeklinde konuştu.
Motor performansı için, hava ve yakıt filtrelerini katalogda belirtilen sürelerde değiştirilmesi gerektiğini aktaran Apaydın, şunları söyledi: "Motorun zor ilk hareketi, bozuk rölanti ve avans ayarı, düşük güç gibi sürüş problemleri varsa iyi bir serviste ayarlattırılmsı gerekiyor. Cam silecekleri, yaz seyahatlerinde de lazımdır. Yağmurlu, çamurlu yollarda araç kullanmanız da gerekebilir. İyi silmeyen silecekler görüşünüzü bozarak gözünüzün yorulmasına ve güvenli sürüşünüzün de tehlikeye girmesine sebep olabilir. Aşınmış, sertleşmiş sileceklerinizi değiştiriniz. Ayrıca yanınıza yeterli miktarda cam silecek sıvısı almayı da ihmal edilmemeli. Eski lastiklerle yola çıkmayınız. Aracınızda kış lastikleri takılı ise yaz ya da dört mevsim lastikleri ile değiştiriniz. Yedek lastiğinizi de kontrol ederek iyi ve hazır durumda olmasını sağlayınız. Lastik basınçlarını ayda bir kontrol ediniz. Aracınızın kullanıcı el kitabında belirtilen periyotlarda lastikleri rotasyona tabii tutturulmulı. Şayet kullanıcı el kitabı yoksa rotasyonu 8 bin ile 10 bin kilometrede bir yapılmalı. Lastiklerin değişim tarihi yakınsa, değişimi seyahat öncesinde yapılmalı.. Rahat ve güvenli bir yolculuk için lastiklerin balansını da unutmamalıdır."
AKÜNÜZÜ MUTLAKA KONTROL EDİN
Frenleme sisteminin çok geniş bir sürüş aralığında frenleme performansı sağlaması için tasarlandığını belirten Apaydın," Yeni nesil araçların bir çoğunda kullanılan diskli fren balatalarında, balatalar yenilenecek noktaya gelene kadar aşındığında tiz bir şekilde ötme sesi çıkartan entegre aşınma göstergeleri bulunmaktadır. Seyir esnasında bu sesi duyarsanız, fren balatalarını kontrol ettirin ve derhal bir yetkili servis tarafından değiştirilmesini sağlayın. Frenleri gürültü ve durma mesafesi açısından daima kontrol edilip aküler yılın herhangi bir döneminde arızalanabilir. Uzun yola çıkmadan önce akünüzü kontrol edilmeli. Sizin yapabilecekleriniz, kutup başları ve kablo başlarını tel fırça ile fırçalamak, tüm yüzeyleri temizlemek, bağlantıları sıkmak olabilir. Bakım gerektiren akülerde akünün içerisindeki sıvı seviyesini kontrol edebilir, eksikse saf su ekleyebilirsiniz. Bu az bakım gerektiren akülerde uygulanmaz. Bu konuda şu uyarıyı yapmayı kendime bir vazife addediyorum. Akü sıvısı asitlidir. Cildinize ve üzerinize sıçramamasına özen gösterin. Sıçraması halinde ilgili bölgeyi, derhal bol su ile yıkayın. Akü yüzeyindeki artıklara dokunmayın, akü ile çalışırken gözlük ve lastik eldiven giyin.Aracınızın tüm aydınlatma sistemini kontrol ediniz. Kir ve böcek artıklarını ıslak bir bezle temizleyiniz. Acil durumlara yönelik olarak; aracınızda küçük bir tamir çantası, ilk yardım çantası, seyyar lamba, yedek ampul ve fener ile mümkünse bir cep telefonu ve pilli radyo bulundurunuz" ifadelerini kullandı.
ALİ İBİLEME merhabahaber.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.