Yazlık ayakkabıda klasiğe dönüş yaşanıyor

Yazlık ayakkabıda klasiğe dönüş yaşanıyor

Kışlık sezon üretimini tamamlayarak yazlık ayakkabı üremine başlayan ayakkabı firmaları, sivri burun yerine ''fantezi'' olarak nitelendirilen düz burunlu klasik ayakkabıları ve siyah rengi tercih ediyor.

Konya'da üretim yapan Zirve Ayakkabı A.Ş'nin sahibi Recep Yıldız yaptığı açıklamada, Konya'da ayakkabı üretim sektörünün krizden diğer sektörler kadar etkilendiğini söyledi. 
Ayakkabı satışlarının son yıllarda azaldığını dile getiren Yıldız, satışların azalmasında ekonomik durgunlukla birlikte daha kaliteli üretilmeye başlanan ayakkabının artık, sadece bir sezon değil 2-3 sezon giyilebilmesinin de rolü olduğunu ifade etti. 
Konya'daki ayakkabı firmalarının ağırlıklı olarak erkek ayakkabısı üretimi yaptıklarını dile getiren Yıldız, firmaların kış sezonunda ekonomik krizin etkisiyle satış rakamlarında beklediklerini bulamadıklarını, ümitlerini yaz sezonuna bağladıklarını dile getirdi. 
Kışlık ayakkabı üretimlerini tamamlayan ayakkabı firmalarının yaz sezonu için üretimlere başladığını ifade eden Yıldız, şunları kaydetti: 
''Firmalar yazın üretecekleri erkek ayakkabılarının modellerini büyük oranda belirledi. Geçen yıla kadar, son 3-4 yıldır sivri burunlu büyük kalıp ayakkabılar ilgi gördüğü için bu tür ayakkabıların üretimine ağırlık veriliyordu. Ancak yaz sezonu için başlayan ayakkabı üretimlerinde sivri burun ayakkabılar yerine, 'fantezi' olarak nitelendirilen düz burunlu klasik ayakkabılara ağırlık veriliyor. Yaz sezonunda vitrinlerde sivri burunlu ayakkabılar yok denecek kadar az görülecek. Çok farklı renk seçenekleri olsa da bu yaz için ayakkabıda siyah renk ön plana çıkıyor. Siyahtan sonra kahverenginin tonları ve daha açık renk ayakkabılar geliyor.'' 
Bu yaz ayakkabı tabanlarında köselenin hakimiyetini sürdüreceğini ifade eden Yıldız, bunun yanı sıra yazlık ayakkabı tabanlarında PVC ve neolit ürünlerin de kullanılacağını belirtti. 
Dövize dayalı malzeme fiyatlarında artış yaşandığını, içeriden temin edilen yerli malzemelerin fiyatlarında ise fazla bir oynama olmadığını dile getiren Yıldız, ''Bu nedenle yazlık ayakkabıların fiyatlarında geçen seneye göre önemli bir değişiklik olmayacak. Zaten sıkışık olan piyasada ayakta kalmak ve rekabet etmek zorunda olan firmalar fiyatları belki geçen yıldan daha aşağı çekmek zorunda kalacak'' diye konuştu. 
Kışlık ayakkabıların yeterli talep görmemesi üzerine yazlık ayakkabılarda da üretimin düşük tutulacağını tahmin ettiklerini ifade eden Yıldız, şöyle devam etti: 
''Ayakkabı sektörü gerçekten zor günler yaşıyor. Firmalar sattıkları ürünün yerine yeni malzeme alıp üretim yapmakta zorlanıyor. Fiyatlar taban seviyelere gerilemesine rağmen ayakkabı sektöründe beklenen hareketlilik bir türlü yaşanmadı. Vatandaş harcamalarında tasarrufa gittiği için ayakkabı satışları da düştü. Krizin etkileri ne zaman hafiflerse ayakkabı sektörünün önünün de o zaman açılmaya başlayacağını düşünüyoruz.''

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.