Yazın yollara dikkat!

Yazın yollara dikkat!

Trafik kazaları can almaya devam ediyor. Son 1 ayda Konya'da dikkatsizlik, aşırı hız ve kural ihlalleri nedeniyle meydana gelen trafik kazalarında 13'ün üzerinde kişi hayatını kaybederken 86 kişi de yaralandı

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte trafik kazalarında gözle görülür bir artış yaşanıyor. Uzun ve güneşli yaz günlerinde genellikle özel araçlarını tercih eden vatandaş, yollardaki trafik yoğunluğunu artırıyor. Dikkatsizlik, aşırı hız ve kural ihlalleri nedeniyle meydana gelen trafik kazaları can almaya devam ediyor. Konya’da son 1 ay içerisinde yaşanan trafik kazalarında 13 kişi hayatını kaybederken 86'nın üzerinde kişi de yaralandı. Konya, Türkiye genelinde meydana gelen trafik kazalarında 5. sırada bulunuyor. Ölümlü trafik kazalarında ise 3. sırada bulunuyor. Konya'nın ilçelerinde ise en fazla ölümlü kazalar Kulu'da meydana geliyor.

KONYA'NIN 5 KATI 

Konya'da trafiğe kayıtlı araç sayısı ise 600 bini geçti. İstanbul'da ise bu rakam 3 milyonun üzerinde. İstanbul'daki araç sayısı Konya'dan 5 kat daha fazla olmasına rağmen, Konya'daki kaza oranı ve kesilen trafik cezası İstanbul'u geçiyor. Aynı şekilde emniyet verilerine göre, Konya'da ölümlü kazalar bahar aylarında dana sık görülüyor.  Ayrıca, havaların ısınmasıyla birlikte karayollarındaki araç trafiğinin yoğunlaştığı ve buna paralel olarak sinir ve stresin arttığı öğrenildi. Uzmanlar, sıcak havaların etkisiyle reflesklerin azalarak ve aşırı hızın yapıldığını kaydetti.

Artan ölümlü trafik kazaları ile ilgili konuşan Selçuk Üniversitesi Kazaları Araştırma, Önleme ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, havaların ısınmasından dolayı sürücülerin daha dikkatsiz araç kullandığını söyledi. Bundan dolayı hız kontrollerinin daha iyi yapılarak TEDES uygulamasının arttırılması gerektiğini kaydeden Çelik, “Bölünmüş yollar yapılarak, trafikte seyahat yapabilme biraz daha kolaylaştı. Buna bağlı olarak sürücüler, TEDES’in ve yol kontrolünün olmadığı yerde hız yapıyor. Aynı şekilde ticari araçlarda çalışan sürücülerin şartları iyileştirilmeli. Çünkü uzun yolculuklarda ve zor şartlar altında çalışıyorlar. 1 saniyelik hata felakete yol açabiliyor. Sonuç olarak hava ve yol şartları güzel olunca sürücüler hız yapıyor. Toplum olarak biraz acele etmeden dikkatli olmalıyız” diye konuştu.

GÜNDE 10 KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR

Türkiye genelinde ve Konya'da araç sayısının arttığına dikkat çeken Çelik, buna paralel olarak da yollardaki araç yoğunluğunun arttığını söyledi. Sıcak havanın etkisiyle insanların direksiyon başında daha stresli ve sinirli olduğunu belirten Çelik, özellikle üst yaş grubu kişilerde kronik olan hastalıkların bu aylarda daha belirgin hale geldiğini kaydetti. Türkiye'de trafik kazası sonucu günde ortalama 10 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Çelik, “Kendi yaptığımız hataları görmüyoruz ama karşımızdakinin yaptığını eleştiriyoruz. Hataları en aza düşürmek gerekiyor.  Araç sürmenin bir meslek olduğunu anlamamız gerekiyor. Araç kullanmak özen isteyen bir iştir. Özellikle sıcakların arttığı bu aylarda daha dikkat etmeli. Yağmur yok, sis yok, kar yok her şey uygun ve havalar güneşli olunca insanlar hız yapıyor. Sıcak hava ile birlikte dikkat dağılıyor. Direksiyonda küçük bir hata kazalara neden oluyor” dedi.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.