Yazar Tarık Buğra anılıyor

Yazar Tarık Buğra anılıyor

Kısa adı Konya Derneği olan Konya Kültürünü Araştırma Geliştirme ve Yaygınlaştırma Derneği 1994 yılında vefat eden Konyalı ünlü romancı Tarık Buğra için bugün anma programı düzenliyor.

İl Halk Kütüphanesi Salonunda Cumartesi günü saat 14.00’de yapılacak olan programda Ak Parti Konya Milletvekili Prof. Dr. Sami Güçlü, Buğra’yı anlatacak. Konya Derneği Başkanı İhsan Kayseri programla ilgili olarak yaptığı açıklamada Buğra’nın 2 Eylül 1918 tarihinde Akşehir’de doğduğunu, ilk ve orta tahsilini burada tamamladıktan sonra Konya Lisesi’nden mezun olduğunu, İstanbul Üniversitesi Tıp, Hukuk ve Edebiyat Fakültelerinde çeşitli tarihlerde yüksek öğrenime başladığını ancak tamamlamadığını söyledi. Buğra’nın daha sonra Akşehir’de Nasrettin Hoca Gazetesi’ni çıkararak gazeteciliğe başladığını, İstanbul’a gidince de  Milliyet, Yeni İstanbul, Haber ve Tercüman gazetelerinde fıkralar yazıp sanat sayfaları düzenlediğini, haftalık Yol dergisini çıkardığını anlatan Kayseri sözlerini şöyle sürdürdü: “Buğra, hiçbir zaman basmakalıp düşünce ve ideolojilerin takipçisi olmamıştır. Zaman zaman dil, edebiyat ve sanat konularına da yer verdiği yazılarında hür, bağımsız ve meseleler karşısında tarafsız bir yazar olma vasfını kaybetmemiştir. Edebiyat dünyasına küçük hikâyelerle girdi. Cumhuriyet gazetesinin açtığı bir yarışmada "Oğlumuz" adlı hikâyesi ile ikinci olması, onun için bir dönüm noktası olmuştur Daha sonra Çınaraltı ve İstanbul dergilerinde hikâyeler yazmaya devam etti. Roman dünyamızda Tarık Buğra'ya sağlam bir yer sağlayan eseri Küçük Ağa'dır. Bu eserde ve bunun devamı olan Küçük Ağa Ankarada ve Firavun İmanı romanlarında Millî Mücadele ilk defa değişik bir açıdan ele alınmıştır. Buğra, Osmancık romanı ile de, Osmanlı devletinin kuruluş yıllarını anlatmıştır. Bu eserde de cihan devletini kuran irade, şuur ve karakterin tahlili vardır. Hisar dergisi ve Türkiye gazetesinde de yazan Tarık Buğra, 26 Şubat 1994 tarihinde İstanbul'da vefat etmiştir.”
Kayseri, Konya’da Tarık Buğra Vakfı kurulmasının bir gereklilik olduğunu da belirterek “Bu konuda çalışma yapılması ve vakfın bir an önce hayata geçirilmesi Türk kültürü açısından son derece önemlidir” dedi. Kayseri bugün saat 14.00’te İl Halk Kütüphanesi salonunda yapılacak olan programa tüm Konyalıları da davet etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.