Yaz sıcakları öldürüyor

Yaz sıcakları öldürüyor
Dahiliye uzmanı Dr. Ahmet Tunç, bunaltıcı yaz sıcaklıklarının kalp krizini tetiklediğini, kalp hastalarının uyarıları mutlaka dikkate alması gerektiğini vurguladı

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kalp krizi vakaları da artış gösterdi. Bunaltıcı sıcaklıkların gelmesi kalp hastalıklarını tetikliyor. Yaz aylarındaki ölüm vakalarının birçoğu kalp krizi nedeniyle meydana geliyor. Konya Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Şube Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre son 5 gün içinde Konya’da 32 kişi hayatını kaybetti. Bu ölümlerin yaklaşık yüzde 60’ının ani kalp krizi sonucu meydana geldiği belirtildi. Uzmanlar, yaz aylarında hava sıcaklıklarının ciddi bir şekilde artmasının insan sağlığını olumsuz etkilediğini belirterek, yazın tüketilen yiyeceklere daha çok dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.

KALP HASTALARI DİKKATLİ OLSUN

Yaz sıcaklıklarında karşılaşılacak tehditler ve önlemler hakkında bilgiler veren Özel Selçuklu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Ahmet Tunç, kalp hastası olan kişilerin yaz mevsimini ve denizi çok seviyor olsa da kendini mümkün olduğunca sıcaktan ve deniz, kumsal, piknik keyfi adına girişebileceği yorgunluktan koruması gerektiğini söyledi. Tunç, “Kalp krizleri mevsimsel olarak yazın artış gösterir. Bu yüzden kalp hastalarının dikkatli olması gerekiyor. Aşırı sıcak vücudumuzda bir takım temel değişiklikler meydana getiriyor. Dolaşımdaki kanın büyük kısmı deriye yöneldiği için derinin kan akımı ve kan miktarı yüzde 60 oranında artar. Kalp debisi ve atım hacmi azalır, kalp hızı artar” dedi.  Aşırı sıcakların neden olabileceği etkilerden dolayı; hipertansiyonlu, kalp yetmezlikli, koroner arter hastalıklı ve tedavi altındaki hastaların diğer insanlara göre daha da dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Tunç, özellikle 11.00 ile 16.00 arasında güneşte kalınmaması gerektiğini ifade etti. Yaz sıcaklarına karşı alınacak önlemler hakkında da bilgiler veren Tunç, şunları kaydetti: “Su alımınız kısıtlanmış bile olsa, yazın çok sıcak zamanlarda ve aşırı terlediğiniz durumlarda su kaybınız artacağı için yeterli miktarda sıvı (2,5-3 litre) alımına dikkat edin.Terle birlikte vücudumuzda elektrolit kaybı, özellikle sodyum kaybı fazla olacağından tuz kısıtlamalı rejim içindeyseniz doktorunuzun fikrini alarak bir miktar tuz kullanabilirsiniz. Hipertansiyon hastası iseniz kullandığınız ilaçlar tansiyonunuzu çok düşürebilir yakın takip ve ilaç azaltımı söz konusu olabilir. Sigara, alkol, fazla yağlı kızartmalı, ağır gıdalar yerine bol sebze, haşlama veya ızgara, bol meyve ve hafif gıdalar tercih edin. Terlemeyi önleyen giysiler yerine açık renkli, rahat, bol, ince kumaşların tercih edin. Doktorunuzla görüşmeden kalp tansiyon ve diyabet ilaçlarınızı azaltmayın ya da bırakmayın.”

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.