Yatırımcı toprağa yöneldi

Yatırımcı toprağa yöneldi

Son yıllarda inşaat sektöründe yaşanan hareketlilikle birlikte Konya'da arsa konusu da büyük sorun olmaya başladı. Sektör temsilcileri, proje üretecek arsa bulmakta sıkıntı yaşıyor. Arsa bulamayan bazı yatırımcılar da, merkeze yakın köylerden arsa niyetin

Konya'nın farklı noktalarında yapımına başlanan büyük projeler ve konut ihtiyacının sürekli artması nedeniyle şehirde boş arsa kalmadı. Konya'da küçük ve orta ölçekli yatırımcılar arsa bulamazken, büyük yatırımcılar da bu konuda zorluk çekiyor. Sektör temsilcileri yatırımcıların arsa için merkeze yakın köylere yöneldiğini belirtti. Yatırım yapmak isteyen bazı vatandaşlar, Sızma, Pınarbaşı ve Şatır gibi merkeze bağlanan mahallelerden arsa satın alıyor. Sözkonusu mahallelerdeki arsalar hızla değerleniyor. Öte yandan Konya'nın nüfusu hızla artıyor. Şehir göç alan iller arasında bulunuyor. Nüfus 2 milyon 100 bini geçti. Geniş ailelerin sayısıda da azalıyor. Bu nedenle konut ihtiyacı sürekli artıyor.

YATIRIMCILAR YÖNÜNÜ SIZMA'YA ÇEVİRDİ

Arsaların büyük değer kazandığı Sızma Mahallesi'nin Muhtarı Seyit Salan, mahalledeki arsaların son 5 yılda 10-20 kat değerlendiğini belirtti. Salan, “2014 Yerel Seçimleri'nden önce Sızma Belediyesi vardı. Biz o zaman kasabaydık. Mahalle statüsüne seçimlerden sonra geçti. Mahalle olunca Büyükşehir'e bağlandık. Sızma Belediyesi zamanında Hazine'den büyük bir arsa aldı. Bu arsayı mahalleliye dağıttı. Bu arsa üzerinde 2 bin parsel var. Bazı parseller 500 metrekare, bazıları bin metrekare. Bu alan imara da açıldı. Proje getiren 2,5 kat ev yaptırabilir. İmara açıldıktan sonra yatırımcılar ve emlakçılar Sızma'ya yöneldi. Çok sayıda parsel satıldı. Bazı mahalle sakinleri şehirde ev almak, bazıları köyde ev yaptırmak için parselini satıyor. İmardan ve artan ilgiden sonra fiyatlar 10-20 kat değerlendi. 2 bin 500 metrekarelik bir arsanın fiyatı 50 bin lirayı buldu. 50 bin 100 bin liraya 5-10 dekarlık parseller alan da var. Mahallenin Selçuk Üniversitesi kampüsüne uzaklığı sadece 6 kilometre. Yakın olması nedeniyle mahallenin arsaları revaçta” açıklamasında bulundu.

MERKEZDE ARSA BULMAK ZORLAŞTI

Konuyla ilgili bilgi veren Liva Emlak'tan Hüseyin İnceçayır, "Konya'da şu anda arsa fiyatlarında büyük bir yükselme var. İmarın geç gelmesi ya da gelmemesi gibi nedenler arsa fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Şu an şehir kuzeye doğru kayıyor. Büyükşehir Belediyesi'nin yeni yerleşim yerleri açma gibi bir çalışması yok. Ancak ilerleyen yıllarda Yazır ve Sancak civarında ki boş arsa ve arazilerin dolması durumunda yeni yerleşim alanları açılacak. Sancak ve Yazır civarında da arsa fiyatları çok olduğundan dolayı pek dolacağı mümkün gözükmüyor.  Şu anda şehrin kuzeyinde ki köy ve ilçelerde arsa fiyatları uygun. Geleceğe yatırım yapmak isteyenler  Selçuk Üniversitesi'nin ilerisinde ki Sızma Mahallesi'nde yavaş yavaş arsalar bitiyor. Yap-sat ve geleceğe yatırım yapmak isteyenler Sızma ve civarında ki köylere yöneliyor" dedi.

YATIRIM İÇİN TARLA SATIN ALIYORLAR

Kent Emlak'ın sahibi Fatih Bülbül de, "Şu an şehirde boş arsa yok denilecek kadar az. Bosna civarında boş arsa hiç yok. Meram tarafında eski evler dönüştürülüyor. Şu anda sadece Yazır ve Sancak Mahallesi'nde boş arsa var. Bu arsalarda müteahhitlerin ilgisini çekmiyor. İlgisini çekmemesinin nedeni ise semtin lüks olması. Semtin lüks olmasından dolayı arsa fiyatları yüksek. Eğer bu semtlerde arsalar biterse belediyenin yeni çalışmaları olacak. Bu yeni imar çalışmaları ise Bosna Hersek semtinin arkası. Konya yavaş yavaş kuzeye doğru ilerliyor. Sarayönü'ne doğru gittikçe nüfus artıyor. İnsanlar Sarayönü civarında arsa alarak hobi bahçesi olarak kullanabiliyor ya da geleceğe yatırım olarak düşünerek arsa ve tarlalar alıyor. Şimdilik bizlerde beklemedeyiz" açıklamasında bulundu.

AHMET SÜTCÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum