Yaşlıların stresle başa çıkması daha zor

Yaşlıların stresle başa çıkması daha zor

Beyninin ön bölgesinde stresle başa çıkmayı sağlayan işlevsel alanlar bulunduğu, yaşlandıkça Başkent Üniversitesi Konya Uygulama ve Araştırma Hastanesinde görevli psikiyatr Prof. Dr. İshak Özkan, yaptığı yazılı açıklamada, stresin, yaşam sürecini zora sok


Özkan, basit gibi görünen olaylardan ''Ne, ne zaman, nasıl?'' gibi sorularla çoğu zaman içinden çıkılamayan karmaşık olaylar gibi pek çok durumun insanda stres yarattığını ifade etti. Her insanın beyninin ön bölgesinde stresle başa çıkmayı sağlayan işlevsel alanların bulunduğunu belirten Prof. Dr. Özkan, şunları kaydetti: 
''Yaşlandıkça, özellikle 65 yaştan sonra bu bölgenin işlevselliği azalmaktadır. İnsanoğlu stresle başa çıkmak için üç temel işlevi kullanır. Bunlar değerlendirme, sorun çözme ve üzüntü, öfke, korku, endişe, sıkıntı gibi duygusal tepkilerdir. Doğal olarak insan bu 3 işlevi çoğu zaman aynı anda kullanır. Sorun çözmeyi öne çıkaranlar, stres yapan durum karşısında kolay duygusal tepki vermezler. Bu nedenle çoğu zaman duyarsızlıkla suçlanırlar fakat stresle daha kolay başa çıkabilirler. Yani stres karşısında duygusal tepki vermeyen stresi yenmede bir adım öndedir.'' Özkan, stresle başa çıkmada ilk adımın stresi gerçekçi bir biçimde kabul etmek olduğunu belirterek, bir dostla sohbet etmek, zevk alınan konularla ilgilenmek, hobiler edinmek, yardım almak, yardım etmek ve kişinin yapacağı sporun, stresin olumsuz etkilerini azaltmakta önemli yarar sağladığını ifade etti.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.