Yarım asrın rekoru

Yarım asrın rekoru

Konya’da geçtiğimiz haftadan beri etkili oyan kar yağışı rekor seviyeye ulaştı. Meteoroloji kayıtlarına göre Konya’da kar yüksekliği 45 santimetreye ulaştı. Konya’da en yüksek kar şüksekliği 1988’de 40 santimetre olarak ölçülmüştü

Konya uzun bir aradan sora aldığı bereketli kar yağışının sevincini yaşıyor. 21 Aralık tarihinden beri aralıklarla devam eden kar yağışı rekor bir seviyeye ulaştı. Meteoroloji 8. Bölge Şube Müdürü Hasan Cevher, Konya merkezde ölçtükleri kar yüksekliğinin 45 santimetre olduğunu ve bunun kayıtlarında bulanan en yüksek seviyeyi aşarak rekor olduğunu ifade etti. Meteoroloji kayıtlarında rekor kar seviyesinin 1988’de 40 santimetre olduğunu ifade eden Cevher, “Daha önceki yıllara ait elimizde rekor kayıt yok. Kayıtlar periyodik olarak tutuluyor. 1960 sonrası kayıtlarda en yüksek değer 1988’de 40 cm. ölçülmüştü. Bugün 45 cm. olarak ölçtüğümüz değer şu an için bir rekor seviyeye ulaştı” dedi. Bugün de dahil olmak üzere cumartesiye kadar aralıkla kar yağışının devam etmesini beklediklerini ifade eden Cevher, “Yeni bir rekor gelebilir. Sıcaklık değerleri mevsim normallerinin altında sürecek. En yüksek hava sıcaklığı 2-3 derece seviyelerinde olacak. Yağış devamlı var. Vatandaşlarımıza tavsiyem toplu ulaşımı tercih etsinler. Araçları ile çıkmaları gerekiyorsa zincir taksınlar. Uzun yola mecbur kalınmadıkça çıkılmasın. Alacabel gibi bazı geçitlerde geçiş kapalı” dedi. Yapılan açıklamaya göre Konya en az 56 yılın kar yağış rekorunu kırmış oldu. 

33-001.jpg

KIRAÇ ALANLAR SUYA KAVUŞTU

Kar yağışını değerlendiren Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adnan Pınar, kar yağışının mutluluk verici olduğunu belirterek, “Her şey zamanında güzel. Bu yağış aslında biraz geç yağdı. Miktarından daha çok zamanında yağması önemli. Genelde iklimlerde bir dengesizlik var. Geçtiğimiz yıllarda kar yağmıyor, soğuk oluyordu. Bunun genelde bitkiye ve toprağa etkileri tartışılıyor fakat yağışın olmaması insan sağlığını da etkiliyor. Hastalıklar yağış olmayınca daha hızlı yayılıyor. Şu an bu yağışın olması son derece normal. Bir karın yağmasına alışmıştık” şeklinde konuştu. Gazetemiz köşe yazarlarından Araştırmacı-Yazar Ziraat Yüksek Mühendisi Abdullah Kaya da, kar yağışının tarıma olan etkisini değerlendirdi. Son yıllarda ekolojik dengenin bozulması ile yağmur ve kar yağışında dengesizlik oluştuğunu belirten Kaya, “İç Anadolu’nun tarım ambarı ve tarımın başşehri olan Konya ilimiz çok zengin tarım topraklarına sahip bir yöre olmasına rağmen, tarım arazilerinin yüzde 85 i kıraç, yani sulanabilir tarım yapılamamaktadır. Bundan dolayı Yağışların kıraç alanlarda fazlaca olması çiftçiler açısından çok önemlidir” dedi.

img_5080-001.jpgKAR ÖRTÜSÜNÜN ÇOK FAYDASI VAR

Sulu tarım yapan çiftçiler açısından yağışların sulama maliyetini düşüreceğini ifade eden Kaya, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye genelinde geçtiğimiz birkaç günde etkili olan kar yağışı çiftçinin yüzünü güldürdü. Konya’da da etkili olan bu kar yavaş yavaş eriyerek yüzey akışına geçmeden, toprak tarafından emilen kar suları, bitkiye su ihtiyacı bakımından büyük yarar sağlayacaktır. Karın bunun yanı sıra yüzey akışa geçmeden toprağın derinlerine sızması yer altı suları miktarını da artıracaktır. Eriyen ve toprağa giren kar suyu topraktaki potasyum, kalsiyum, demir gibi mineralleri çözerek bitkilerin kolayca yararlanmasını sağlayacaktır. Eriyen kar suyu bu minerallerin kolayca çözünmesini sağlayacaktır." Toprak yüzeyinde biriken karın, bitkilerin üzerini yorgan gibi kaplayarak o günlerin gecelerinde oluşan aşırı soğuklardan ve donlardan zarar görmesini engellediğini belirten Kaya, şöyle konuştu: “Kar örtüsü, bitki hastalık ve zararlıların yayılmasını durdurup bitkilerin hastalık ve zararlılara karşı mukavemetini artırmaktadır. Tarımda önemli bir zararlı olan tarla faresinin kar yağışı sonucunda yuvalarının suyla dolmasına, soğuk suyun etkisiyle hareket yeteneğinin ve üreme etkinliğinin durmasına neden olur. Tarla faresinin mücadelesinde en etkili olan zaman süreci bu dönemdir.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum