Yargıtay'dan 9.3 milyon emekliye kötü haber

Yargıtay'dan 9.3 milyon emekliye kötü haber
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi emekli promosyonu konusunda daha önce emeklilerin lehine bozduğu mahkeme kararını bu sefer emekliler aleyhine onadı.

Ankara Barosu Avukatlarından Sedat Vural tarafından, emeklilere de kamu çalışanları gibi banka promosyonu verilmesi için açılan davada, mahkemenin verdiği ret kararı, daha önce bozma kararı veren Yargıtay tarafından da onandı. Mahkeme, emekliye promosyon ödemesinin "banka açısından ağır bir yük" olacağını vurguladı.

Yargıtay'daki heyet değişikliğinin ardından kararın da değiştiğini belirten avukat Sedat Vural, yaptığı açıklamada mahkemenin "Ekonomik değil, hukuki gerekçeler" göstermesi gerektiğini, iç hukuk yollarının tükenmesinin ardından dosyayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacağını belirtti. Avukat Vural AİHM'e yapacağı başvurunun diğer emekliler için de emsal teşkile edebileceğini söyledi.

GERİYE DÖNÜK ALACAĞINI İSTEDİ

Av. Vural dava başvuru dilekçesinde, kamu çalışanlarının aylık ve ücretlerinin yatırıldığı bankalardan"promosyon" adıyla ek mali imkânlar sağladıklarını, Emekliler için de aylık ve ücretlerinin yatırıldığı bankalar ile protokoller yapılarak promosyon adıyla ek mali olanakların sağlanmasının anayasal zorunluluk olduğunu anlatan Vural, yıllık zararının tespiti, 5 yıl geriye dönük biriken alacağının yasal faizi ile ödenmesi için dava açtı.

'BANKA İÇİN FİZİBL DEĞİL'

Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesi davayı reddetti. Karar, Yargıtay 3. Hukuk Dairesince bozuldu. Davayı yeniden ele alan Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesi talebi yine reddetti.Yargıtay 3.Hukuk Dairesi tarafından Onanan Mahkemenin ret kararındaki gerekçe şöyle:

"Davalı T.C. Ziraat Bankası'nın 9 milyon 336 bin 620 emeklinin yüzde 52.92'si olan 4 milyon 940 bin 564 emekliye maaş ödemesi yaptığı, davalı bankanın her bir emekliye yıllık 200 TL promosyon ödemesi yapması varsayıldığında bankaya toplam maliyeti yıllık 988 milyon 112 bin 800 TL olacak. Bu da bankanın yıllık kârının büyük bir kısmına tekabül edecek. Bankalar emekli maaşı ödemesinden kazanç sağlamıyor. Emekli maaş ödemelerinde bankalar açısından emeklilere promosyon ödemesi rantabl ve fizibl değildir."

'GEREKÇE YANLIŞ'

Karara ilişkin konuşan Avukat Vural "Ne yazık ki onanan karar, hukuki gerçeklere değil, davalı bankanın savunmasına koşut subjektif ekonomik gerekçelere dayanmaktadır. Bu ekonomik gerekçe, 'emeklilere promosyon ödemesi, bankalar yönünden rantabl ve fizibl değildir'. Oysa mahkemenin Anayasal görevi talep edilen promosyonun haklı ve hukuki olup olmadığı konusunda kanıtlara dayalı karar vermesidir." dedi.

BAKAN ÇELİK'İN DE GÜNDEMİNDEYDİ

Emekliye banka promosyonu konusu ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik geçtiğimiz Şubat ayında yaptığı açıklamada, konu ile daha önce girişimde bulunduğunu hatırlatarak yeni bir girişimde bulunacağını açıklamıştı.

Konu ile ilgili bir uyarı da Sayıştay Başkanlığı'ndan gelmişti. Sayııştay, Sosyal Güvenlik Kurumu'na, emeklilerin maaş aldıkları bankalarla promosyon anlaşması yapması gerektiği uyarısında bulunmuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.