Yargıtay'da Yılda Bir Hakim 900 Dosya İnceliyor

Yargıtay'da Yılda Bir Hakim 900 Dosya İnceliyor

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yargıtay'da yılda bir hakimin incelediği dosya sayısının binden 900'e düştüğünü açıkladı.     CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner'in soru önergesini cevaplayan Bakan Bozdağ, Anayasanın...

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yargıtay'da yılda bir hakimin incelediği dosya sayısının binden 900'e düştüğünü açıkladı.

    CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner'in soru önergesini cevaplayan Bakan Bozdağ, Anayasanın 9. ve 154. maddeleri ile 2797 sayılı Yargıtay Kanunu düzenlemeleri çerçevesinde Adalet Bakanlığı'nın yüksek mahkeme olan Yargıtay'ın iş ve işlemlerini denetlemeye ve değerlendirmeye yönelik bir görevi ve yetkisinin bulunmadığını ifade etti.

    Yargı yetkisinin Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanıldığını dile getiren Bozdağ, Yargıtay'ın adliye mahkemelerce verilen ve kanunun başka bir adli yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme mercii olduğunu belirtti. Yargıtay'da 23 hukuk, 15 ceza dairesi ve her dairede bir daire başkanı ile yeteri kadar üye bulunduğunu anlatan Bozdağ, Yargıtay üyelerinin birinci sınıfa ayrıldıktan sonra en az 3 yıl süre ile başarılı görev yapmış ve birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adli yargı hakim ve cumhuriyet savcıları ile bu meslekten sayılanlar arasından seçildiğini kaydetti.

    Yargıtay üyesi seçilebilmek için hakimlik ve savcılık mesleğinde 20 yıl çalışmış olmak gerektiğini ifade eden Bozdağ, üye sayısındaki artış sonucu dairelerin çoğunluğunun iki heyet halinde çalışabilme imkanına kavuştuğunu, böylece müzakere etme sürelerinin iki katına çıktığını söyledi.

    Yargının hızlanması adı altında dosyaların tetkik hakimleri tarafından süratli bir şekilde incelendiği iddiasıyla ilgili ise Bakan Bozdağ, Yargıtay'da görev yapan tetkik hakimlerinin sayısının arttığını ancak bir tetkik hakiminin haftalık incelediği dosya sayısında bir artış olmadığını vurguladı. Yaklaşık 600 tetkik hakiminin görev yaptığı dönemde hakimlerin yıllık ortalama 1000 dosya incelediğini dile getiren Bozdağ, yaklaşık 1000 tetkik hakiminin görev yaptığı son iki yıl ortalamasına göre ise yıl bazında bir hakim tarafından 900 dosyanın incelendiğini söyledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.