Yapıda çıkar ilişkisi!

Yapıda çıkar ilişkisi!

İMO Konya Şube başkanlığı için adaylığını açıklayan Hakkı Erkan, parası olan herkesin müteahhit olduğunu ve yapı denetim yasasının yetersiz kaldığını belirterek, "Müteahhitler ile yapı denetim firmaları arasında çıkar ilişkisi var" dedi

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şubesi'nde haftasonu genel kurul heyecanı yaşanacak. Mühendisler, başkanını seçmek için sandık başına gidecek. Mevcut başkan Rifat Yüzbaşıgil yeniden aday olmazken, Yrd. Doç. Dr. İ. Hakkı Erkan ise adaylığını açıkladı. İMO Konya Yönetim Kurulu Üyesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi olan Seydişehirli Erkan, başkan adaylığı hakkında Novotel'de basın toplantısı düzenledi.

YAPI DENETİM YASASI YETERSİZ

İnşaat sektöründe yaşanan sıkıntılardan bahseden Erkan, "Son yıllarda Cumhuriyet tarihinden itibaren meslek alanlarımızla ilgili büyük değişikliklerin olduğu, meslek alanlarımızı ilgilendiren yasa ve yönetmeliklerin sürekli değişimler yaşadığı, oluşturulacak olan sistemlerin karmaşık olduğu zor yıllar geçirmekteyiz. İMO Konya Şubesi olarak, sürekli değişikliklere maruz kalan gerek yasalarla ilgili gerek bizleri yakından ilgilendiren yönetmeliklerle ilgili gerekse meslek alanlarımızın içinde bulunduğu karmaşık durumlarla ilgili sorunları üst makamlara ileteceğiz. En çok üzerinde duracağımız husus ise mevcut yapı denetim yasası olacak. Mevcut yapı denetim yasası yetersiz" diye konuştu.

DENETİMDE ÇIKAR İLİŞKİSİ VAR

"Parası olan müteahhit oluyor" diyen Erkan, "Gelinen süreçte yapı sahipleri artık yapı müteahidi oldu. Ülkemizde hala yapı müteahhitliğinin tam tarifinin yapılamaması, kriterlerinin belirlenmemesi ve cebinde parası olan herkesin rahatça müteahhit olması sebebiyle yapı sahipleri de yapı müteahhidi oldu. Şu anda işveren konumdadırlar. Bu yasanın en can alıcı noktası da buradadır. Yapı müteahhitleri ile yapı denetim firması arasındaki çıkar ilişkisini çözmediğimiz takdirde bu yasayı düzgün bir biçimde işletemeyiz. Yine dile getirdiğimiz mesleki sorumluluk sigortası, yapı sigortası olmadan bu yasayı sağlıklı bir biçimde işletemeyiz. Bu sorunların da çözülmesi için gerekli çalışmaları yapacağız" diye konuştu.

78 YAŞINDAKİ YASA DEĞİŞMELİ

"Ülkemizdeki mühendislik ve mimarlık meslekleri, 1938 tarihinde çıkan 3458 sayılı kanun çerçevesinde yürütülüyor" diyen Erkan şunları söyledi: "1938 yılında mimar-mühendis sayısı bin iken, şu an sadece inşaat mühendislerinin sayısı yüz bini geçti. Teknolojinin baş döndürücü bir hızla ilerlemesi karşısında 78 yaşındaki 3458 sayılı bu yasa ihtiyaçları karşılayamaz hale gelmiştir. Mühendislik özel ve ağrılıklı bir eğitimi gerektiren, aynı zamanda ülke ekonomisi ve insan yaşamını doğrudan etkileyebilen önemli bir meslektir. Bu nedenle çok iyi eğitilmiş ve yetiştirilmiş mühendislerle uygulanması zorunludur. Dolayısıyla acilen mesleki yeterliliği gözeten, haksız rekabeti önleyen disiplinler arası ilişkiyi ve sorumluluk alanlarını net bir şekilde belirleyen günümüz şartlarına entegrasyonu sağlayacak, mesleki etik kurallarını gözeten yeni bir inşaat mühendisliği meslek yasası oluşturulması için mücadele edeceğiz."

İMO'DA GENEL KURUL HEYECANI

Son olarak bütün inşaat mühendislerini genel kurula davet eden Erkan, "Bugüne kadar meslektaşlarımıza, bölgemize ve şehrimize hizmet etmeye ve elimizden gelenin en iyisini yapmaya gayret ettik. Bundan sonra da aynı aşk ve heyecanla şehrimizin kalkınması, imarlaşması ve meslektaşlarımızın daha iyi bir konumda olması için çalışacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın. İyiye iyi, kötüye kötü diyeceğiz. Bütün üyelerimizi 20 Şubat Cumartesi günü Bera Otel'de gerçekleştirilecek 14. olan genel kurulumuza ve 21 şubat pazar günü oda binamızda gerçekleştireceğimiz yönetim kurulu seçimlerine davet ediyorum" ifadelerini kullandı. Erkan'ın yönetim kurulu listesinde ise şu isimler yer alıyor: Ahmet Serçe, Nazım İreş, Mehmet Aytekin, Mustafa Emre Işıksız, Mehmet Tatar, Fatih Yılmaz.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.