Yapı denetiminde eski sistemi arıyoruz

Yapı denetiminde eski sistemi arıyoruz

MÜSİAD Konya Şubesi Cuma Toplantısında Kentsel Dönüşüm Yasası ve İnşaat Sektöründe Yaşanan Gelişmeler ele alındı

MÜSİAD Konya Şubesi Cuma Toplantısında ‘Kentsel Dönüşüm Yasası’ ve ‘İnşaat Sektöründe Yaşanan Gelişmeler’ ele alındı.

 

Toplantıya İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ali Çınar konuk olarak katıldı. MÜSİAD Konya Şubesi’nde gerçekleştirilen toplantıya katılım yoğun oldu. Konya’nın kaliteli yapılaşmasının önünü açabilmek için belediyelerle protokol imzaladıklarını belirten İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Çınar, “Yapı denetimi konusu sistem tam olarak oturmadı. Bu sistem ülke genelinde yayılsın istedik. Yapı denetim firmalarıyla müteahhit firmalar arasındaki çıkar ilişkisini önleyen tedbirler almadığınız sürece istediğiniz denetimi elde edemezsiniz. Yapı sigortası olmayan yapı denetim sistemi asla düşünülemez. Yasada çok oynandı 1 yıl oldu çok değişiklik yapıldı eski sistemi arıyoruz. Şu anda yapı denetim firmalarının ilgili idarelerle evrak toplamaktan evrak takip etmekten başka bir iş yapamıyor, bunu çözmemiz gerekiyor. Kaliteli yaşanabilir sağlıklı ve en önemlisinde güvenli yapılaşma, sağlam yapılaşma amacıyla yapı denetim sistemi çıktı” dedi.

İnşaat Mühendisleri odasının önemli gördüğü projelerden de bahseden Çınar, “Bunlardan birincisi tramvay, artık günümüze göre modernize edilmesi mutlaka gerekiyor. Konya’mızın ilerleyen konjonktürünü görme adına artık metro çalışmalarına başlanılması gerekmektedir İkinci olarak da,çeşitli platformlarda ifade ettiğimiz Konya’nın trafik ulaşım, probleminin çözülmesi adına yeni çevre yolu projesine de bir an evvel başlanması gerekiyor. Üçüncü olarak sivil havaalanı, bir an evvel sivil hava terminalinin şehrimize kazandırılması gerekli. Diğer önemsediğimiz husus ise, Konya’nın kentsel dönüşüme girmesi gerekiyor. Alaaddin Konya’nın merkezi. Alaaddin’in çevresinde kalan mahallelerde kentsel dönüşüm yapılması gerekiyor. Artık bu bölgelerimizi gelişen şehrimizin estetiğine uygun düzenlenmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Kentsel Dönüşüm yasası ile ilgili değerlendirme de yapan Başkan Çınar, “Bu yasa pilot olarak ilk etapta İstanbul, İzmir gibi illerden başlanacak. Yasa sadece rezerv alanlarla, bölgelerle ilgili değil, rezerv alan dışındaki lokal yapılarla da ilgili bir yasadır. Şehrimizde de kentsel dönüşümle ilgi çalışmaların mutlaka yapılması gerekiyor Yasada önce riskli bölgeler belirlenecek raporlar hazırlanacak. Raporlar neticesinde riskli yapılar tespit edilip dönüşüm işlemlerine başlanacak. Bununla birlikte yasa daha olgunlaşmadan üzerinde tartışılmadan çıkması birtakım soru işaretlerini de beraberinde getirmiştir. Bu yasada tam 25 kere TOKİ kelimesi geçiyor. Özel sektörün önünün mutlaka açılması gerekli. TOKİ ile ben aynı safhada başlamamalıyım, TOKİ sosyal konutlar üretmeli, ihtiyaç sahibi insanlara yönelik inşaat yapmalı” dedi.

Önümüzdeki dönem de sektörü zorlu bir sürecin beklediğini belirten Çınar, şunları kaydetti: “Konya 1999’da  4. derece deprem bölgesine geçirildi. Şehrimizde deprem riski taşımaktadır.  Bununla birlikte bizler her platformda şehrimizin deprem envanterinin ve yapı stoklarının depreme dayanıklı, mevcut yapılarımızın performans durumlarını mutlaka belirlenmesi gerektiğini vurguladık. Bu elbette kolay bir çalışma olmayacaktır ancak çıkan kentsel dönüşüm yasasını ve çıkacak olan uygulama yönetmelik çerçevesinde bunu fırsat bilerek çalışmalara ivedilikle başlanması gerekiyor.”

Toplantının sonunda MÜSİAD Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Saylık, Ali Çınar’a günün anısına hediye takdim etti.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.